Nagyváty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2008. (XI. 25.) önkormányzati rendelete

a magánszemélyek kommunális adójáról

Hatályos: 2009. 01. 01- 2023. 12. 31

Nagyváty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2008. (XI. 25.) önkormányzati rendelete

a magánszemélyek kommunális adójáról1

2009.01.01.

Nagyváty Község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. tv. (a továbbiakban: Htv.) 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Nagyváty község közigazgatási területére terjed ki.

II. Fejezet

MAGÁNSZEMÉLYEK KOMMUNÁLIS ADÓJA

Az adó bevezetése

2. § Az adó bevezetésének időtartama határozatlan időre történik.

Az adó tárgya

3. § Az adó tárgya a magánszemély tulajdonában lévő lakás, a nem lakás céljára szolgáló épületek köréből az üzlethelyiség, a garázs, továbbá a nem magánszemély tulajdonában lévő lakás bérleti joga.

III. Fejezet

ELJÁRÁSI SZABÁLYOK

Adókötelezettség

4. § A Htv. 24. §-a értelmében kommunális adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki a naptári év első napján az építmény tulajdonosa, továbbá azt a magánszemélyt is, aki az önkormányzat illetékességi területén nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti jogával rendelkezik. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok. Amennyiben az építményt az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya.

Az adó megfizetése

5. § (1) A Htv. 42. § (1) bekezdése értelmében a magánszemély terhére az adóhatóság által megállapított adó évi két részletben fizethető meg.

(2) Az adó megfizetésének esedékességét a Htv. 42. § (2) bekezdése értelmében az adózás rendjéről szóló törvény állapítja meg.

(3) A képviselő-testület feljogosítja az adóhatóságot arra, hogy a Htv. 42. § (5) bekezdésében meghatározott pénzkezelési szabályok betartásával az 5000,- (Ötezer) Ft-ot meg nem haladó összegű helyi adóra (adótartozásra) készpénzfizetést elfogadjon.

Az adó mértéke

6. § Az adó mértéke lakásonként, üzlethelyiségenként, illetve lakásbérleti jogonként 4000,- (Négyezer) Ft/év.

Adómentesség

7. § (1) Mentes a magánszemélyek kommunális adója alól a:

a) szükséglakás;

b) költségvetési szerv, egyház tulajdonában álló építmény;

c) műemléképületnek minősülő lakás;

d) garázs.

(2) Mentes a magánszemélyek kommunális adója alól az a magánszemély, aki az önkormányzat illetékességi területén kommunális beruházást hajt végre és azt számlával igazolja, ebben az esetben a számlával igazolt ellenértéket a helyi adó mértékéből levonhatja. Ha a helyi adó éves összege nem éri el a beruházási érték szerint levonható összeget, a levonási jog a beruházást követő négy naptári évben esedékes helyi adó mértékéből vonható le. Amennyiben a beruházás összege nem éri el a helyi adó összegét, adóként csak a különbözetet kell megfizetni.

Az adó elengedése, mérséklése

8. § (1) Az adóhatóság a magánszemély kérelme alapján az őt terhelő adótartozást –a magánszemélyt terhelő járuléktartozás kivételével-, valamint a bírság- vagy pótléktartozást mérsékelheti vagy elengedheti, ha azok megfizetése az adózó és a vele együtt élő közeli hozzátartozók megélhetését súlyosan veszélyezteti. Súlyosan veszélyeztetettnek tekinthető különösen az a személy, akinek a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegét, vagyona nincs vagy akit elemi csapás ért.

(2) Az (1) bekezdés hatálya alá tartozó személy a részletes indokolással ellátott kérelmét a Körjegyzőségen (7912 Nagypeterd, Kossuth u. 93/A.) nyújthatja be. Az elbírálás során tekintettel kell lenni a kérelmező családi, jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire.

(3) A mentességhez, mérsékléshez és méltányossághoz a feltétel fennállásának igazolása, bizonyítása az adózót terheli.

Elektronikus ügyintézés

9. § Az elektronikus ügyintézés lehetősége a magánszemélyek kommunális adójával kapcsolatos eljárásban (bejelentés, adó megállapítása, elengedés, mérséklés, fellebbezés, méltányosság, végrehajtás) nem biztosított.

IV. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

10. § (1) A rendelet 2009. január 1-jén lép hatályba, a rendeletben meghatározott adómértékét 2009. január 1-jétől kell alkalmazni.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Nagyváty Község Önkormányzata Képviselő-testületének a magánszemélyek kommunális adójáról szóló 13/2006. (XII.5.) rendelete.

1

Az önkormányzati rendeletet a Nagyváty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 8. §-a hatályon kívül helyezte 2024. január 1. napjával.