Nagyváty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2017 (II.16.) önkormányzati rendelete

A HIVATALI HELYISÉGEN KÍVÜLI, VALAMINT A HIVATALI MUNKAIDŐN KÍVÜL TÖRTÉNŐ HÁZASSÁGKÖTÉS ÉS BEJEGYZETT ÉLETTÁRSI KAPCSOLAT LÉTESÍTÉSE ENGEDÉLYEZÉSÉNEK SZABÁLYAIRÓL, VALAMINT A FIZETENDŐ DÍJ MÉRTÉKÉRŐL

Hatályos: 2017. 02. 17

Nagyváty Község Önkormányzata Képviselő-testületének

5/2017. (II.16.) önkormányzati rendelete


A HIVATALI HELYISÉGEN KÍVÜLI, VALAMINT A HIVATALI MUNKAIDŐN KÍVÜL TÖRTÉNŐ HÁZASSÁGKÖTÉS ÉS BEJEGYZETT ÉLETTÁRSI KAPCSOLAT LÉTESÍTÉSE ENGEDÉLYEZÉSÉNEK SZABÁLYAIRÓL, VALAMINT A FIZETENDŐ DÍJ MÉRTÉKÉRŐL


Nagyváty Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotói hatáskörében eljárva, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ban kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


  1. A rendelet hatálya


1. § A rendelet hatálya Nagyváty Község Önkormányzata illetékességi területén házasságot kötő és bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítő természetes személyekre, valamint a Nagypeterdi Közös Önkormányzati Hivatal alkalmazásában álló anyakönyvvezetőre terjed ki.


2. §  Egyéb családi esemény hivatali helyiségen kívül, valamint hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezésére, a fizetendő szolgáltatási díjra e rendelet szabályait megfelelően alkalmazni kell.


2. Értelmező rendelkezések


3. § E rendelet alkalmazásában:

a) hivatali helyiség: Kultúrház, 7912 Nagyváty Kossuth u. 41.

b) hivatali munkaidő:

ba) hétfőtől - csütörtökig: 8.00 – 16.30 óráig;

bb) pénteken: 8.00 – 14.30 óráig;

bc) Hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésnek, bejegyzet élettársi kapcsolat létesítésének minősül a hivatali munkaidő lejártát megelőző 15 percen belül megkezdett anyakönyvi eljárás,

c) többletszolgáltatás: a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi eljárás, egyéb családi esemény;

d) Egyéb családi esemény: névadó, házassági évforduló, házassági fogadalom megerősítése.


3. Hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályai


4. § (1) Házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése – a Munka Törvénykönyvében meghatározott munkaszüneti nap kivételével – hivatali munkaidőn kívül 10.00 - 19.00 óra között engedélyezhető.


(2) A kérelmet az anyakönyvi esemény bejelentésével egyidejűleg írásban kell benyújtani az anyakönyvvezető útján az önkormányzat jegyzőjéhez az 1. melléklet szerinti nyomtatványon.


4. Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályai


5. § (1) Hivatali helyiségen kívüli helyszínen házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése csak akkor engedélyezhető, ha az esemény méltósága, tekintélye nem csorbul, továbbá a személyes adatok megfelelő védelme biztosított.


(2) Hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének lebonyolítása a tulajdonos hozzájáruló nyilatkozata alapján magántulajdonban lévő ingatlanban is engedélyezhető, amely alkalmas az eseményhez méltó körülmények biztosítására, valamint eleget tesz a jogszabályban előírt követelményeknek.


(3) Nem engedélyezhető hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének lebonyolítása különleges körülmények között, különösen föld alatt, víz alatt, levegőben, nyomás alatt, mozgó járműben, a résztvevők testi épségét veszélyeztető egyéb körülmények között, továbbá vallás gyakorlására szolgáló épületben.


(4) A kérelmet az anyakönyvi esemény bejelentésével egyidejűleg írásban kell benyújtani az anyakönyvvezető útján az önkormányzat jegyzőjéhez az 1. melléklet szerinti nyomtatványon.


5. Szolgáltatási díj


6. § A hivatali munkaidőben a hivatali helyiségben a házasságkötés és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése díjmentes.


7. § (1) A hivatali helyiségen kívül tartott házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén, továbbá a hivatali munkaidőn kívül a hivatali helyiségben tartott házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén a 2. mellékletben meghatározott szolgáltatási díjat kell fizetni.


(2) A szolgáltatási díjat a kérelem benyújtásával egyidejűleg, de legkésőbb három munkanapon belül a Nagypeterdi Közös Önkormányzati Hivatal házipénztárába készpénzben kell befizetni.


(3) A szolgáltatási díjnak készpénzben történő befizetését a pénztáros a kérelmen aláírásával igazolja.


(4) A befizetett szolgáltatási díjat 8 naptári napon belül vissza kell téríteni az ügyfél részére, ha

a) a jegyző a kérelmet elutasítja, vagy

b) a házasságkötés elmarad, feltéve, hogy azt a felek a házasságkötés kitűzött időpontja előtt legalább 3 nappal írásban bejelentik az anyakönyvvezetőnek.


(5) A befizetett szolgáltatási díj a Nagypeterdi Közös Önkormányzati Hivatal bevételét képezi.


6. Az anyakönyvvezető díjazása


8. § (1) A hivatali munkaidőn kívül és a hivatali helyiségen kívül, valamint a hivatali munkaidőn kívül a hivatali helyiségben lebonyolított házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésénél közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő helyett a 2. mellékletben meghatározott díj illeti meg.


(2) Az anyakönyvvezetőt az (1) bekezdés szerint megillető díjazás havonta, a tárgyhót követő 8. napig utólag kerül elszámolásra.


7. Záró rendelkezések


9. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő első napon lép hatályba.


(2) E rendelet rendelkezéseit a hatályba lépését követően bejelentett házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése alapján indult eljárásokban kell alkalmazni.


Nagyváty, 2017. február 15.


            Horváth Gézáné                                                                    dr. Borsos Kinga

              polgármester                                                                                jegyző


Záradék:


Elfogadva: 2017. február 15.

Kihirdetve: 2017. február 16.

                                                                                               dr. Borsos Kinga

                                                                                                        jegyző


  1. melléklet az 5/2017. (II.16.) önkormányzati rendelethez


Kérelem

Hivatali helyiségen és/vagy hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének engedélyezéséhez


Alulírottak kérjük házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének hivatali helyiségen kívüli / hivatali munkaidőn kívüli engedélyezését.*


A házasságkötés tervezett időpontja:________ év _____________ hó ______ nap ______ óra.


A házasságkötés helyszíne: _____________________________________________________



MENYASSZONY


VŐLEGÉNY


Név:




Lakcím:




Kézbesítési cím:




Elérhetőség (telefon, email):





Tudomásul vesszük, hogy a 10.000,- Ft összegű szolgáltatási díjat a kérelem benyújtásával egyidejűleg, de legkésőbb 3 munkanapon belül a Nagypeterdi Közös Önkormányzati Hivatal házipénztárába készpénzben kell befizetni.


Tudomásul vesszük, hogy engedély esetén az anyakönyvvezető kizárólag akkor működik közre az anyakönyvi esemény lebonyolításánál, ha

a) a tanúk – szükség esetén – a tolmács jelenlétét biztosítjuk;

b) gondoskodunk az anyakönyvvezető helyszínre és a hivatali helyiségbe való utazásáról;

c) a hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő lebonyolítást lehetetlenné tevő körülmények

bekövetkezte esetére a házasságkötésre alkalmas helyiséget jelölünk meg.


A hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő lebonyolítást lehetetlenné tevő körülmény bekövetkezte esetére a házasságkötésre alkalmas helyiség:


___________________________________________________________________________


Nyilatkozunk, hogy az anyakönyvi esemény hivatali helyiségen kívüli, magántulajdonban lévő ingatlanban történő lebonyolításához az ingatlan tulajdonosa a hozzájáruló nyilatkozatát megadta.


Nagypeterd, _______év__________hó_________nap


_____________________                                                    _______________________

              aláírás                                                                                    aláírás


*megfelelő rész aláhúzandó

A szolgáltatási díjat a kérelmező a házipénztárba befizette:



________________________

  pénztáros





Az engedély kibocsátását javasolom / nem javasolom.*


A hivatali időn kívüli engedélyezés esetén a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidőt / az önkormányzati rendeletben meghatározott mértékű díjazást kérem.*



__________________________________

      közreműködő anyakönyvvezető



*megfelelő rész aláhúzandó



2. melléklet az 5/2017. (II.16.) önkormányzati rendelethez


Hivatali helyiségen és/vagy hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén fizetendő szolgáltatási díjak


  1. A hivatali munkaidőben a hivatali helyiségen kívül tartott házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén fizetendő szolgáltatási díj: 10.000,- Ft

Ebből az anyakönyvvezetőt megillető díj: bruttó 7410,- Ft


2. A hivatali munkaidőn kívül a hivatali helyiségben tartott házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén fizetendő szolgáltatási díj: 10.000,- Ft

Ebből az anyakönyvvezetőt megillető díj: bruttó 7410,- Ft


3. A hivatali munkaidőn kívül a hivatali helyiségen kívül tartott házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén fizetendő szolgáltatási díj: 10.000,- Ft

Ebből az anyakönyvvezetőt megillető díj: bruttó 7410,- Ft