Nyugotszenterzsébet Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról és a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 9/2021. (VIII. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 01- 2023. 02. 01

Nyugotszenterzsébet Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról és a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 9/2021. (VIII. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.02.01.

Nyugotszenterzsébet Község Önkormányzatának Képviselő- testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, a 25. § (3) bekezdés b) pontjában, a 26. §-ában, a 32. § (3) bekezdésében, a 45. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a szociális és a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 9/2021.(VIII.26.) önkormányzati rendeletét ( továbbiakban: Rendelet ) az alábbiak szerint módosítja:

1. § A szociális ellátásokról és a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 9/2021. (VIII. 26.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A polgármester átruházott hatáskörben szociális rászorultság esetén a jogosult számára települési támogatásként

a) közüzemi díj támogatást,

b) gyógyszertámogatást,

c) rendkívüli települési támogatást,

d) eltemettetésre biztosított rendkívüli támogatást,

e) születési támogatást,

f) tanulmányi eredményt ösztönző támogatást

g) óvoda kezdési és beiskolázási támogatást,

h) szennyvízszippantáshoz kapcsolódó támogatást,

i) szünidei gyermekétkeztetési támogatást,

j) házi segítségnyújtáshoz kapcsolódó támogatást,

k) étkeztetési támogatást,

l) sporttámogatást állapít meg”

2. § A szociális ellátásokról és a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 9/2021. (VIII. 26.) önkormányzati rendelet 23. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az étkeztetés keretében azoknak a településen lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező és itt életvitelszerűen élő szociálisan rászorultaknak munkanapokon legalább napi egyszeri meleg étkeztetéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani.

(2) Az (1) bekezdés szempontjából szociálisan rászorultnak kell tekinteni azt, aki

a) 65. életévét betöltötte, vagy

b) orvosi vélemény alapján egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt önmaga vagy eltartottjai részére tartósan vagy átmeneti jelleggel a napi egyszeri meleg étkezést nem tudja biztosítani, vagy

c) településszintű lakcímmel rendelkezik, vagy

d) az Szt. 7. § (1) bekezdése szerinti rászoruló.

(3) Az étkezők részére az ebédet a nagypeterdi Szederinda Óvoda és Konyha konyhájáról biztosítja az önkormányzat a településre történő kiszállítással. Az étel szállítására alkalmas edényről és csere edényről, valamint azok tisztán tartásáról a jogosult köteles gondoskodni.”

3. § A szociális ellátásokról és a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 9/2021. (VIII. 26.) önkormányzati rendelet 18. alcíme a következő 23/A. §-sal egészül ki:

„23/A. § (1) A 23.§ (1)-(2) bekezdésben meghatározott szociálisan rászorult személyek esetében, akiknek a havi jövedelme nem éri el a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 600 %-át, azoknak az önkormányzat 50 %-os térítési díj kedvezményt biztosít.

(2) A kérelmekről a polgármester átruházott hatáskörben dönt.

(3) Az önkormányzat a térítési díj 50 %-át az étkeztetést biztosító konyha által kiállított számla alapján tárgyhót követő hónap 15-ig utalja át az intézmény részére, a jogosultak az intézmény részére kötelesek a térítési díj fennmaradó 50 %-át befizetni.”

4. § Ez a rendelet 2023. február 1-jén lép hatályba.