Rózsafa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2013. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

a közterületek filmforgatási célú használatáról

Hatályos: 2013. 12. 01- 2022. 05. 26

Rózsafa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2013. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

a közterületek filmforgatási célú használatáról

2013.12.01.

ózsafa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) és (5) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, és a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 34. § (5) bekezdésében foglalt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.  § (1) Az önkormányzati rendelet területi hatálya kiterjed minden, Rózsafa község közigazgatási területén nyilvántartott közterületre.

(2) Az önkormányzati rendelet személyi hatálya kiterjed minden természetes és jogi személyre, valamint jogi személy nélküli társaságra, amely az (1) bekezdés szerinti közterületet filmforgatási céllal használja, vagy használatának engedélyezését kérelmezi.

2.  § A képviselő-testület a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mgtv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történőközterület-használatra (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozó hatósági szerződés jóváhagyásának, valamint az

eljárásra vonatkozó valamennyi hatáskörét a polgármesterre ruházza át.

3.  § (1) A közterület filmforgatási célú igénybevétele a 90 napot nem haladhatja meg.

(2) A közterület filmforgatási célú igénybevétele, ugyanazon film forgatása esetében, ugyanazon időintervallum alatt összességében a 3000 m2-t nem haladhatja meg.

4.  § (1) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek fel nem róható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartammal kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény eseténaz akadály elhárulását követően egy héten belül újra biztosítani kell.

(2) A képviselő-testület a település közigazgatási területén nem határoz meg turisztikailag kiemelt területet.

(3) A filmforgatás során a lakóingatlanok megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

(4) Ha az Mgtv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés vagy engedély van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.

5.  § (1) A közterület filmforgatási célú igénybevételéért fizetendődíj

10 Ft/m2/nap.
(2) Mentes a díjfizetés alól a mozgóképről szóló törvény szerinti közérdekű célokat (oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztő témájú) szolgáló vagy filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében készülőfilm forgatása, ha forgatás időtartama nem haladja meg a 15 (tizenöt) napot, illetve a 30 (harminc) napot.

6.  § Az önkormányzati rendelet 2013. december 1. napján lép hatályba. A rendelet kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.