Rózsafa Község Önkormányzat képviselő testületének 1/2014 (II.19..)

Rózsafa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2014.(II.19.) sz. rendelet a szociális igazgatás és a szociális ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2014. 02. 19- 2015. 02. 27

Rózsafa Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. fejezet

Általános rendelkezések


1.§ A rendelet célja, hogy az önkormányzat lehetőségeihez mérten gondoskodjon az

illetékességi területén élő lakosság biztonságának megteremtéséről és megőrzéséről, továbbá, hogy a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben (továbbiakban: Szt.) meghatározott és hatáskörébe tartozó pénzbeli és természetbeni juttatások szabályait megállapítsa, rendelkezzék az ellátások igénybevételének jogosultságáról, az ellátások mértékéről és igénybevételük, kifizetésük, folyósításuk, ellenőrzésük módjáról.


2.§ A rendelet hatálya kiterjed a Rózsafa községben élő, az Szt. 3. § (1) – (4) bekezdéseiben meghatározott személyekre, valamint a hajléktalan személyekre.



II. fejezet

Általános eljárási szabályok


3.§ A pénzbeli és a természetben nyújtott szociális ellátások, valamint a személyes

gondoskodást nyújtó ellátások iránti kérelmet a képviselő-testület hivatalánál, illetve a Dencsházai Közös Önkormányzati Hivatalnál vagy annak Hoboli Kirendeltségén (a továbbiakban: hivatal) kell előterjeszteni.


4.§ (1) A kérelmező köteles együttműködni a hivatallal a szociális helyzetének feltárásában.

(2) A szociális ellátások iránti kérelemhez az ügyfélnek kell csatolnia a pénzbeli és

természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III.27.) Korm. rendeletben meghatározott igazolásokat, nyilatkozatokat, iratokat, továbbá mindazokat a bizonyítékokat, amelyek az ügy elbírálásához az ügyfél megítélése szerint elengedhetetlenül szükségesek.


5.§ Ha a kérelmező létfenntartását veszélyeztető körülmény áll fenn, a szociális ellátás bizonyítási eljárás nélkül az igénylő nyilatkozata alapján is megállapítható.


6.§ (1) A rendszeres pénzbeli ellátásokat a tárgyhónapot követő hónap 5. napjáig

házipénztárból készpénzben vagy folyószámlára való átutalással fizeti ki a hivatal.

(2) Az önkormányzati segély kifizetése a hatáskörrel rendelkező szerv döntését követően legfeljebb 15 napon belül, házipénztárból, készpénzben történik. A jogosult ezirányú kérelme esetén az önkormányzati segélyt az általa megjelölt bankszámlára kell utalni a döntést követő 15 napon belül.


II. fejezet

Pénzbeli ellátások


1. Aktív korúak ellátása

7.§ (l) A rendszeres szociális segély jogosulti körének meghatározására, megszüntetésére, összegére, felülvizsgálatára és a hajléktalan személyek részére történő rendszeres szociális segély megállapítására Rózsafa Község Önkormányzata a Szt. rendelkezéseit alkalmazza.


(2) A megélhetést biztosító jövedelemmel nem rendelkező, hátrányos munkaerő-piaci helyzetű aktív korú nem foglalkoztatott személy a rendszeres szociális segély megállapításának, folyósításának feltételeként a Rózsafa Község Önkormányzatával, a családsegítő szolgálattal és a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Szigetvári Kirendeltségével köteles együttműködni.



8.§(1) A Képviselő – testület az Szt. 33.§(7) alapján az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapításának feltételein túl a foglalkoztatás helyettesítő támogatásra való jogosultsághoz további feltételeket ír elő.


(2) Nem állapítható meg aktív korúak ellátása annak a kérelmezőnek vagy aktív korúak ellátására jogosult személynek, aki


  1. az általa életvitelszerűen lakott lakás vagy ház kerítéssel kívül határos útingatlanig terjedő közterületen lévő árok, nyitott csatorna, folyóka, áteresz tisztántartásáról, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosításáról nem gondoskodik,


  1. az általa életvitelszerűen lakott lakás vagy ház kerítéssel kívül határos útingatlanig terjedő közterületen a járda és a közterület tisztán tartásáról nem gondoskodik,


  1. az általa életvitelszerűen lakott lakás vagy ház általa megművelt udvarának és kertjének gaz – és gyommentesítéséről nem gondoskodik,


  1. az általa életvitelszerűen lakott lakás vagy ház műveletlen udvarának és kertjének rendszeres kaszálásáról, fűnyírásáról nem gondoskodik,


  1. az általa életvitelszerűen lakott lakás vagy ház állagának és rendeltetésszerű használhatóságának, valamint higiénikus állapotának biztosításáról a tőle elvárható mértékben nem gondoskodik.



Lakásfenntartási támogatás




9.§(1) A Képviselő – testület az Szt. 38.§ (9) bekezdése alapján a normatív lakásfenntartási támogatás való jogosultság megállapításának feltételein túl a támogatásra való jogosultsághoz további feltételeket ír elő.


(2) Nem állapítható meg normatív lakásfenntartási támogatás annak a kérelmezőnek vagy ellátására jogosult személynek, aki


a) az általa életvitelszerűen lakott lakás vagy ház kerítéssel kívül határos útingatlanig terjedő közterületen lévő árok, nyitott csatorna, folyóka, áteresz tisztántartásáról, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosításáról nem gondoskodik,


b) az általa életvitelszerűen lakott lakás vagy ház kerítéssel kívül határos útingatlanig terjedő közterületen a járda és a közterület tisztán tartásáról nem gondoskodik,


c) az általa életvitelszerűen lakott lakás vagy ház általa megművelt udvarának és kertjének gaz – és gyommentesítéséről nem gondoskodik,


d) az általa életvitelszerűen lakott lakás vagy ház műveletlen udvarának és kertjének rendszeres kaszálásáról, fűnyírásáról nem gondoskodik,


e) az általa életvitelszerűen lakott lakás vagy ház állagának és rendeltetésszerű használhatóságának, valamint higiénikus állapotának biztosításáról a tőle elvárható mértékben nem gondoskodik.



3. Önkormányzati segély

10.§ (1) Önkormányzati segélyben kell részesíteni az Szt. 45.§ (1) és (4) bekezdésében meghatározott esetekben azt a személyt, akinél az egy főre számított havi családi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130%-át nem haladja meg.

(2) Különös méltánylást érdemlő esetben - elemi kár, a létfenntartást veszélyeztető eset, betegség - jövedelemhatártól függetlenül önkormányzati segélyt kell megállapítani, ha az igényjogosult a rendkívüli körülményt igazolja, arra vonatkozóan nyilatkozatot tesz, illetőleg, ha az köztudomású.

(3) Az önkormányzati segély mértéke legalább 1.000 ft, legfeljebb 10.000 ft lehet.

(4) Az önkormányzati segély iránti kérelemhez jövedelemnyilatkozatot, valamint a jövedelemnyilatkozatban feltüntetett jövedelmek valódiságának igazolására szolgáló iratokat, valamint a létfenntartást veszélyeztető többletkiadás igazolására szolgáló számlákat, iratokat.

(5) A támogatás évente egy alkalommal nyújtható.


11.§ (1) Beiskolázási segély adható a középiskolai és felsőfokú tanulmányokat folytató gyermeknek, fiatal felnőttnek, ha családjában az egy főre számított havi családi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át. A segély összege középiskolai tanulmányok esetén 5.000 ft, felsőfokú tanulmányok esetén 8.000 ft személyenként.

(2)Tankönyvtámogatás adható minden helyi lakóhelyű, a helyi általános iskolában tanulmányokat folytató gyermeknek, akinek családjában az egy főre számított havi családi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át.

(3) A 11.§ (1)-(2) bekezdésében meghatározott ellátások csak abban az esetben adhatók, ha annak fedezetét az önkormányzat a tárgyévi költségvetésében biztosítani tudja.

(4) Az ellátás iránti kérelemhez mellékelni kell a tanulmányok folytatásáról szóló igazolást és a tankönyvekről szóló számlát.


12.§ (1) Az önkormányzat segélyt nyújthat az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként is.

(2) A támogatás feltétele, hogy az eltemettető a haláleset időpontjában a községben

lakóhellyel rendelkezzen.

(3) A segély nem állapítható meg annak, akinek a családjában az egy főre számított havi családi jövedelem meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének háromszorosát.

(4) A segély összege a helyben szokásos, legolcsóbb temetés költségének 10 %-a, de nem haladhatja meg a 10.000 ft-ot.

(5) A segély iránti kérelmet a haláleset anyakönyvezését követő 30 napon belül kell

előterjeszteni.


IV. fejezet

Természetben nyújtott ellátások


1. Közgyógyellátás

13.§ Méltányossági jogcímen az a szociálisan rászorult személy jogosult közgyógyellátásra,

akinek az egy főre számított havi családi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb

összegének 150 %-át, egyedül élő esetén 200 %-át nem haladja meg és akinek a havi

rendszeres gyógyító ellátásának költsége az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb

összegének 25 %-át eléri.


V. fejezet

Pénzbeli ellátás helyett természetben nyújtott ellátások


14.§ (1)A célszerű felhasználás érdekében pénzbeli ellátás helyett, a pénzbeli ellátásra vonatkozó szabályozás alkalmazásával, természetbeni szociális ellátásként adható az önkormányzati segély.


(2)Természetbeni ellátás különösen: a ruhanemű, az élelmiszer, a tüzelőanyag, a közüzemi díjak átvállalása , a tankönyv, tanszer, a gyermekintézmények térítési díjainak átvállalása.


VI. fejezet

Szociális szolgáltatások


1. Étkeztetés

15.§ (1)A települési önkormányzat az étkeztetés keretében az Szt. 62. §-ában meghatározott szociálisan rászorult személyeknek a legalább napi egyszeri étkeztetéséről gondoskodik.

(2) Szociálisan rászorultnak kell tekinteni azt a személyt, akinek életkora elérte vagy

meghaladja a 70. évet.

(3) Jövedelemhatárra tekintet nélkül szociálisan rászorultnak kell tekinteni azt is, aki a (2) bekezdésben foglalt életkort nem érte el, de a háziorvos által kiállított igazolás alapján megállapítható, hogy önmaga, illetve eltartottjai részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képes biztosítani a legalább napi egyszeri meleg étkezést egészségi állapota, fogyatékossága, pszichiátriai betegsége vagy szenvedélybetegsége miatt.


16.§ (1) Az intézményi térítési díj mértékét a képviselő-testület évente külön rendeletben határozza meg.

(2) Az önkormányzat az étkeztetést vásárolt élelmezéssel biztosítja.

(3) A személyi térítési díjat az ellátást igénybe vevő jogosult, vagy a jogosult tartására,

gondozására köteles és képes személy köteles egy összegben, készpénzben megfizetni

havonta utólag, minden hónap 5. napjáig.

2. Házi segítségnyújtás

17.§ Az önkormányzat e feladatát a Közös Fenntartású Családsegítő és

Gyermekjóléti Szolgálat keretében foglalkoztatott szociális gondozó közreműködésével látja el.


3. Családsegítés

18.§ (1) Az önkormányzat családsegítő szolgáltatáshoz való hozzájutást a Közös Fenntartású Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat keretében, annak önálló szakmai egységében, a szolgáltatás ellátási szerződés útján történő igénybevételével biztosítja.

(2) A családsegítéshez való hozzájutás biztosításában a házi szociális gondozó

közreműködik, melynek keretében különösen

a) közreműködik a programszervezésben;

b) technikai segítséget nyújt a szolgálatnak feladatai megvalósításában;

c)jelzéssel él a Szolgálat, illetve az önkormányzat felé.



VII. fejezet

Záró rendelkezések


19.§ (1) Ez a rendelet 2014. január 1-én lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell. Egyúttal hatályát veszti a pénzbeli és természetben nyújtott szociális és egyes személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról 7/2012. (VI. 5.) szóló önkormányzati rendelet, valamint a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 6/2006. ( VII. 26. ) rendelet.


Rózsafa, 2014. február 6.



Makk Andrásné                            Mecseki Péter

         polgármester                                     jegyző



Kihirdetve:


Rózsafa, 2014. február 19.



Mecseki Péter

jegyző