Rózsafa Község Önkormányzat képviselő testületének 18/2015 (X.2.) önkormányzati rendelete

A földadóról

Hatályos: 2016. 02. 03- 2023. 08. 31

Rózsafa Község Önkormányzat képviselő testületének 18/2015 (X.2.) önkormányzati rendelete

A földadóról1

2016.02.03.

Rózsafa Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított jogalkotói hatáskörében eljárva, a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében, 1/A. § (1) bekezdésében, valamint 43. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1.  § Az adókötelezettség

(1) Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, fásított terület, halastó művelési ágban nyilvántartott földrészlet (a továbbiakban: termőföld).

(2) A földadót az önkormányzat határozatlan időre vezeti be.

2.  § Az adó alanya

(1) Az adó alanya a Htv. 1/A § (1) bekezdésében rögzített korlátozással az a magánszemély, aki a naptári év első napján termőföld tulajdonosa. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok. Amennyiben a termőföldet vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult magánszemély az adó alanya. Amennyiben a vagyoni értékű jog jogosultja a Htv. 1/A. § (1) bekezdésében rögzített korlátozásra tekintettel az adónak nem alanya, úgy a termőföld tulajdonosa az adó alanya.

(2) Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban a tulajdonosok az adóalanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel egy tulajdonost is felruházhatnak.

3.  § Az adó alapja

Az adó alapja a négyzetméterben számított alapterület.

4.  § Az adó mértéke

Az adó mértéke 0,60 Ft / m2.

5.  § Az adómentesség

Mentes az adó alól a tulajdonában lévő termőföld(ek) négyzetméterben számított alapterülete után legfeljebb 200.000 m2-ig az az adóalany, aki lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkezik az önkormányzat illetékességi területén, továbbá a földhivatal földművesként nyilvántartásba vette és állattartással foglalkozik.

6.  § Eljárási rendelkezések

(1) A földadót az adóalany önadózással állapítja meg az ingatlan-nyilvántartásban a tárgyév első napján nyilvántartott adatok alapján.

(2) A földadót évente két egyenlő részletben kell megfizetni. Az első részlet fizetési határideje minden év március 15., a második részlet fizetési határideje minden év szeptember 15. napja.

(3) A földadó bevezetésének évében az adóalany az év január 31. napjáig köteles az adó megállapításához szükséges valamennyi – az önkormányzati adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon – adatot szolgáltatni az adott év január 1-jei állapotának megfelelően.

(4) Az adóhatóság az adóalany bevallását a közhiteles nyilvántartások adatai alapján hivatalból kijavíthatja, kiegészítheti, vagy ha az adóalany az adóbevallását nem nyújtja be, úgy az adóhatóság a földadót az adóalany bevallásának hiányában is kivetheti (a továbbiakban: adóhatósági adómegállapítás). Az adóhatósági adómegállapítás az adóalanyt a bevallási kötelezettsége alól nem menti fel.

(5) Az adóalanynak nem kell újabb bevallást tennie mindaddig, ameddig a földadót (adókötelezettséget) érintő változás nem következett be.

7.  § Záró rendelkezések

(1) Az e rendeletben külön nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: HTV.) 1. § (1) bekezdését, a 42/B. §-t és a 43. § (3) bekezdését, valamint az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) Az e rendeletben alkalmazott fogalmak alatt a Htv. 52. §.-ban meghatározott fogalmakat kell érteni.

(3) Ez a rendelet 2016. január 1. napján lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Rózsafa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2023. szeptember 1. napjával.