Rózsafa Község Önkormányzat képviselő testületének 2/2019 (II.12..)

RÓZSAFA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 2019. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL

Hatályos: 2020. 07. 10

Rózsafa Község Önkormányzata Képviselő-testületének

2/2019. (II.12.) önkormányzati rendelete


RÓZSAFA Község Önkormányzatának

2019. évi költségvetéséről


Rózsafa Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és f) pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva Nagyváty Község Önkormányzatának 2019. évi költségvetéséről és annak végrehajtására vonatkozó szabályokról az alábbiakat rendeli el:


A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a Képviselő-testületre és annak szerveire terjed ki.


A költségvetés bevételeinek és kiadásainak főösszege, költségvetési egyenleg

A költségvetés bevételi és kiadási főösszegei


 2. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2019. évi költségvetését:

                                                      187.407.117.- Ft Költségvetési bevétellel

                                                      206.709.746.- Ft Költségvetési kiadással

                                                       19.302.629.- Ft. Költségvetési hiánnyal

                                                       Ebből:

                                                      128.507.132.- Ft működési hiány

                                                       109.204.503.-Ft felhalmozási többlet

                                                        Hiány finanszírozása:

                                                      19.726.226.- Ft belső finanszírozás maradványból

842.141.- Ft áh.belüli megelőlegezésből

     745.388.- Ft (-) áh.belüli megelőlegezés visszafizetéséből

                                                       520.350.- Ft rövid lejáratú hitel törlesztéséből                         _____________________________________________________                                                                                 

                                                        MINDÖSSZESEN

                                                     207.975.484.-Ft  ÖSSZES BEVÉTELLEL

                                                     207.975.484.-Ft  ÖSSZES KIADÁSSAL

     0  EFt. KÖLTSÉGVETÉSI EGYENLEGGEL

         állapítja meg.

(2)   Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1.1. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.

(3) A bevételek és kiadások előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban az 1.2. melléklet szerint állapítja meg.

(4)   A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2.1. és a 2.2. melléklet részletezi.

(5)  A működési hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület a 19.726.226 Ft összegű  előző év költségvetési maradványának igénybevételét rendeli el.


Költségvetési létszámkeret

3. §  A Képviselő-testület az önkormányzat 2019.évi összesített létszámkeretét 17 főben Állapítja meg az alábbiak szerint:

Önkormányzat: 2 fő

Közfoglalkoztatottak: éves átlag 15 fő


A költségvetés részletezése

4. § A Képviselő-testület az önkormányzat 2019. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:

(1)   Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 3. melléklet részletezi.

(2)   Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 4. melléklet tartalmazza.    

(3)   Az Önkormányzat 2019. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait az 5. melléklet részletezi.     

(4)   Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 6. melléklet szerint határozza meg.

(5)   Az Önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 7. melléklet szerint részletezi.

(6)   Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást a 8. melléklet szerint hagyja jóvá.

(7)   A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételeket és kiadásokat önkormányzati szinten, az éves (engedélyezett) létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési, feladatonként a 9. melléklet szerint határozza meg.

(8)  A Képviselő-testület a több éves kihatással járó döntések számszerűsített hatásait éves bontásban, összesített célok szerint a 10. melléklet szerint hagyja jóvá.

(9) A Képviselő-testület a közvetett támogatásokat, azok jellege, mértéke, összege, illetőleg kedvezményezettje szerinti részletezettséggel a 11. melléklet szerint hagyja jóvá.

(10) A képviselő-testület az önkormányzat előirányzat-felhasználási tervét a 12. melléklet szerint hagyja jóvá.

(11) A képviselő-testület a 2019.évben céljelleggel juttatott támogatásokat a 13. melléklet szerint hagyja jóvá.

(12) A képviselő-testület a 2019.évet követő három év költségvetési bevételeit és kiadásait a 14. melléklet szerint hagyja jóvá.

(13) Az önkormányzat központi forrásból származó bevételeit (nettó finanszírozásban megillető támogatásait) a rendelet 15. melléklete tartalmazza.


Általános és céltartalékok

5. § A Képviselő-testület az önkormányzat működési feladatokra (szociális feladatok, közfoglalkoztatás) tartalékot 18.405.194.-Ft összegben hagy jóvá, illetve felhalmozási tartalékot nem állapít meg.


A költségvetés végrehajtásának szabályai

 6. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2)  Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(3)  A költségvetés egyensúlyban tartása érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(4)  Az egyes feladatoknál a jutalmazásra fordítható és kifizethető összeg nem haladhatja meg a rendszeres személyi juttatások előirányzatának 2 %-át. Ennek fedezetére a személyi juttatások évközi megtakarítása és a személyi juttatások előirányzatának növelésére fordítható forrás szolgálhat.

(5)   Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

(6) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.


Az előirányzatok módosítása

7. § (1) Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.

(2) Az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti intézkedést hozhat, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet. Az átruházott hatáskörű előirányzat-módosítási jogkör 2019. december 31-ig gyakorolható.

(4) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a költségvetés kiadási előirányzatai közötti átcsoportosításra.

(5) A képviselő-testület felhatalmazása alapján történt előirányzat módosításokról és előirányzat átcsoportosításokról a polgármester a képviselő-testületet a következő költségvetési rendeletmódosításkor tájékoztatja.

(6) A költségvetési szerv a költségvetése kiemelt előirányzatai és a kiemelt előirányzaton belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre.

(7) A képviselő-testület a költségvetési rendelet 6. § szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

 (8)  Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.


A gazdálkodás szabályai

8. § (1) Az önkormányzat költségvetési rendeletében jóváhagyott beruházások, felújítások lebonyolítása a közbeszerzési törvény, valamint az önkormányzat beruházási szabályzatának előírásai szerint történhet.

(2) A költségvetés folyamatos ellenőrzését, felügyeletét a képviselő-testület a féléves, és éves beszámoló keretében a rendelkezésre álló központi adatok alapján végzi.


A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

9. § (1) Az önkormányzat ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző felelős.

(2)   Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról független belső ellenőr útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.


A be nem hajtható követelések rendezésének szabályai

10. § A rendelet 1.§-ában meghatározott önkormányzat

a) az egységenként 100.000 (Százezer) Ft-ot meg nem haladó, egy évnél régebben fennálló, köztartozás módjára be nem hajtható követeléseket a hátralékos felszólítást követő nem teljesítés esetén, nyilvántartásaiból kivezetheti,

b) az egyenként 100.000 (Százezer) Ft-ot meghaladó, egy évnél régebben fennálló, köztartozás módjára behajtható követeléseket, a hátralékos címe szerint területileg illetékes adóhatósághoz behajtásra történt eredménytelen kimutatást követően nyilvántartásaiból kivezetheti,

c) az egyenként 100.000 (Százezer) Ft-ot meghaladó, egy évnél régebben fennálló, köztartozás módjára be nem hajtható követeléseket csak a képviselő-testület egyedi engedélye alapján írhatja le.


Külső szervek részére nyújtott speciális célú támogatás

11.§ (1) A költségvetés terhére az e rendelet 1. §-a hatálya alá nem tartozó személy vagy szervezet (ún. külső szervek) részére támogatás folyósítása csak az önkormányzat és a támogatott közötti támogatási megállapodás megkötését követően kerülhet sor. A támogatás folyósításának ütemezését és a részletes előírásokat a támogatási megállapodás tartalmazza.

(2) A támogatási megállapodásban intézkedni kell arról, hogy a támogatott szervezeteknek az átadott pénzeszközök célirányos felhasználásáról legkésőbb a költségvetési év december 31-ig el kell számolnia. Amennyiben a támogatás odaítélésére, illetve folyósítására november 15-ét követően kerül sor, a felhasználásról szóló számadásra ettől eltérő határidő is megállapítható.

(3) Ha az önkormányzati támogatás kedvezményezettje az átadott pénzeszközt nem rendeltetésszerűen használja fel vagy egyéb szerződésszegést követ el, úgy a kedvezményezett a támogatás teljes összegét köteles a támogató által meghatározott időpontig a támogató részére visszafizetni.

(4) A megállapodást a képviselő-testület nevében a polgármester írja alá és a jegyző ellenjegyzi. Az átadott pénzeszköz célirányos felhasználásának ellenőrzéséről, a felhasználást igazoló bizonylat-másolatok őrzéséről a Nagypeterdi Közös Önkormányzati Hivatal pénzügyi előadói gondoskodnak a jegyző útmutatása alapján. A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a támogatási megállapodások aláírására.

(5) Amennyiben a támogatott a támogatás célirányos felhasználásáról a támogatási megállapodásban megjelölt határidőig nem számol el, részére a további támogatás nem folyósítható, illetve a szervezet a képviselő-testületi határozat alapján a támogatási körből kizárható.

(6) A támogatással összefüggő megállapodás megkötését megelőzően, a megállapodás előkészítőjének az előirányzat-fedezetrendelkezésre állását az analitikusnyilvántartással egyeztetnie kell.


A nyilvánosság biztosítása

12. § (1) A költségvetésből támogatásban részesített kedvezményezettek nevét, a támogatás célját, összegét, valamint a támogatási program megvalósítási helyére vonatkozó adatokat, a támogatás értékhatárára tekintet nélkül, nyilvánosságra kell hozni a helyben szokásos módon a támogatási megállapodás megkötését követő 60 (Hatvan) napon belül.

(2) Az önkormányzat pénzeszközei felhasználásával, az önkormányzati vagyonnal történő gazdálkodással összefüggő a nettó 5.000.000,- (Ötmillió) Ft-ot elérő vagy azt meghaladó  árubeszerzésre, építési beruházásra, szolgáltatás megrendelésre, vagyonépítésre, vagyonhasznosításra, vagyon vagy vagyoni értékű jog átadásra, valamint koncesszióba adásra vonatkozó szerződések megnevezését (típusát), tárgyát, a szerződést kötő felek nevét, a szerződés értékét, határozott időre kötött szerződés esetén annak időtartamát, valamint az említett adatok változásait, a szerződés értékhatárára tekintet nélkül közzé kell tenni a helyben szokásos módon a szerződés megkötésétől számított 60 (hatvan) napon belül.


Záró és vegyes rendelkezések

13. § (1) A 2019. évi költségvetés végrehajtására az e Rendeletben nem szabályozott kérdésekben az államháztartásról szóló 2011.évi CXCV. törvény, valamint az államháztartási törvény végrehajtásáról szóló 368/2011.(XII.31.) Korm. rendelet előírásai az irányadók.

(2) Jelen Rendelet kihirdetését követő 1. napon lép hatályba, rendelkezéseit azonban a 2019. költségvetési évre, 2019. január 01. napjától kell alkalmazni.

       (3) A Rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


Rózsafa, 2019. február 12.


      Németh Norbert                                                                    dr. Borsos Kinga              

       polgármester                                                                                jegyző


Záradék:

Elfogadva: 2019. február 12.

Kihirdetve: 2019. február 12.

                                                                                               dr. Borsos Kinga                                                                                                                                                              jegyző

Mellékletek