Rózsafa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XI. 22.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló 9/2015.(IV.30.) önkormányzat rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 11. 28- 2022. 11. 28

Rózsafa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XI. 22.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló 9/2015.(IV.30.) önkormányzat rendelet módosításáról

2022.11.28.

Rózsafa Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32.cik (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a hulladékról szóló 2021. évi CLXXXV. törvény 35. § (1) bekezdés h) pontjába foglalt felhatalmazása alapján a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló 9/2015.(IV.30.) önkormányzat rendeletét az alábbiak szerint módosítja

1. § A hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról és közterületek, ingatlanok tisztán tartásáról szóló 9/2015 (IV.30.) önkormányzati rendelet „A közszolgáltatás igénybevétele” alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„A közszolgáltatás kötelező igénybevétele”

2. § A hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról és közterületek, ingatlanok tisztán tartásáról szóló 9/2015 (IV.30.) önkormányzati rendelet 4.    § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) „Az ingatlanhasználó köteles a szervezett közszolgáltatást igénybe venni.A hulladékgazdálkodási közfeladat igénybevételével az ingatlanhasználó és a közszolgáltató között a Polgári Törvénykönyv közszolgáltatási szerződésekre vonatkozó szabályai szerint szerződéses jogviszony jön létre. A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevétele az ingatlanhasználó kötelezettsége, szerződéskötési és díjfizetési kötelezettség áll fenn részére.”

3. § A hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról és közterületek, ingatlanok tisztán tartásáról szóló 9/2015 (IV.30.) önkormányzati rendelet 12.    §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„12.    § (1) A hulladékkezelési közszolgáltatási díjat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal javaslatának figyelembevételével az illetékes miniszter rendeletben állapítja meg.

(2) hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjat az ingatlan használó fizeti.

(3) A díj, megfizethető csekken, átutalással a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt által negyedévenként kibocsátott számla alapján.”

4. § A hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról és közterületek, ingatlanok tisztán tartásáról szóló 9/2015 (IV.30.) önkormányzati rendelet 16.    §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„16.    § (1) Az ingatlanon, az erre vonatkozó jogszabályoknak nem megfelelően, vagy ellenőrizetlen körülmények között elhelyezett, vagy elhagyott hulladék elszállításáról és kezeléséről a Ht. 61. §-ában foglalt szabályok szerint kell eljárni.

(2) A képviselő-testület kinyilvánítja, hogy a rendezett településképhez hozzátartozik az illegális hulladéklerakások visszaszorítása, ezért annak önkormányzati tulajdonú ingatlanon történő észlelése esetén állampolgári kötelesség annak jelzése az önkormányzat bármely szerve vagy a falugondnok felé.

(3) A polgármester és a falugondnok munkája során rendszeresen ellenőrzi az önkormányzati ingatlanokon az illegális hulladékok lerakását, valamint fogadja az ezzel kapcsolatos állampolgári jelzéseket.

(4) Amennyiben a polgármester vagy a falugondnok önkormányzati ingatlanon a hulladék illegális lerakóját tetten éri, azonnal értesíti a rendőrséget és a rendőri intézkedést követően a (4)-(5) bekezdés szerint jár el.

(5) Az ellenőrizetlen körülmények között önkormányzati ingatlanon elhelyezett, elhagyott hulladék fellelése esetén fényképfelvételt kell készíteni, a hulladék mennyiségét, fajtáját, jellegét, veszélyességét felmérni, valamint a helyszínen adatgyűjtést végezni az elhagyott hulladék korábbi birtokosa vagy tulajdonosa kilétéről.

(6) A polgármester a feltárt tények és bizonyítékok alapján

a) haladéktalanul feljelentést tesz a rendőrségen,

b) haladéktalanul megteszi a bejelentést – a hulladék elhagyójának beazonosításához rendelkezésre álló adatok átadásával együtt – a hulladékgazdálkodási hatóságnak,

c) a területileg illetékes közszolgáltató útján – a tudomásszerzéstől számított 30 napon belül – intézkedik az elhagyott hulladék felszámolásáról,

d) a legközelebbi rendes ülésén tájékoztatást ad a képviselő-testület részére és szükség esetén tulajdonosi döntési javaslatot tesz hasonló esetek megelőzése érdekében,

e) a Ht. 61. § (4) bekezdése szerinti teljes bizonyító erejű magánokiratot, valamint a hulladék felszámolásával összefüggésben felmerült költségek kimutatását megküldi a hulladékgazdálkodási hatóságnak.

(7) A képviselő-testület az önkormányzat költségvetésében az elhagyott hulladékok felszámolásához szükséges kiadási előirányzatot biztosítja és felhatalmazza a polgármestert az előirányzat feletti felelős gazdálkodásra.”

5. § Hatályát veszti A hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról és közterületek, ingatlanok tisztán tartásáról szóló 9/2015 (IV.30.) önkormányzati rendelet 3.    § (2) bekezdése.

6. § Ez a rendelet 2022. november 28-án lép hatályba.