Rózsafa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2023. 09. 29

Rózsafa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

2023.09.29.

Rózsafa Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdése a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya kiterjed Rózsafa község közigazgatási területén fenntartott közösségi színtérre, valamint a közművelődési tevékenység résztvevőire.

2. § (1) Rózsafa Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi. CXL. törvény (a továbbiakban: Kult. tv.) 76. § (3) bekezdésében meghatározott közművelődési alapszolgáltatások közül az alábbiakat látja el:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása, b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

b) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása.

(2) Az önkormányzat az (1) bekezdés a) pontja szerinti közművelődési alapszolgáltatást a Kult. tv. 76. § (4) bekezdésében foglaltak szerint szervezi meg.

3. § Az önkormányzat a 2. §-ban meghatározott közművelődési alapszolgáltatások folyamatos hozzáférhetősége érdekében közösségi színteret biztosít. A közösségi színtér megnevezése és címe: Közösségi Ház és Könyvtár Közösségi Tér 7914 Rózsafa Kossuth utca 41/B. szám (113. hrsz.).

4. § Az önkormányzat az általa nyújtott közművelődési alapszolgáltatások megszervezéséhez éves szolgáltatási tervet készít a tárgyév március 1-jéig.

5. § (1) Az önkormányzat a közművelődési feladatai ellátását a költségvetési törvény szerinti állami hozzájárulásból, saját bevételből, pályázati forrásból és egyéb támogatásból finanszírozza.

(2) Az önkormányzat e rendeletében rögzített vagy egyéb közművelődési feladatok ellátására pénzügyi támogatásban részesítheti a közművelődési célú tevékenységet folytatókat.

6. § Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása érdekében együttműködik a Tinódi Lantos Sebestyén Közművelődési Egyesülettel (7914 Rózsafa Kossuth utca 41/B.).

7. § Hatályát veszti a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 10/2021. (IX. 28.) önkormányzati rendelet.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.