Csarnóta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015 (II.27.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról

Hatályos: 2015. 03. 01- 2016. 09. 27


Csarnóta Község Önkormányzata Képviselő-testületének

2/2015. (II.27 .) rendelete

a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról


Csarnóta Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. §‑ának (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25.§ (3) bekezdés b) pontjában, 26. §‑ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában és (3) bekezdésében, 45. §‑ában, 48. § (4) bekezdésében, 58/B § (2) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében és 92. § (1) és (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk. (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. Fejezet


Általános rendelkezések

1.A rendelet célja

1. § (1) A rendelet célja a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében – kiemelten az időskorú lakosságra, a gyermeket nevelő családokra, ezen belül is a nagycsaládokra, figyelemmel az Önkormányzat teherbíró képességére – az egyes szociális ellátások formáinak, az ellátásokra való jogosultság feltételeinek, valamint érvényesítésének helyi szabályozása.

(2) A Képviselő-testület az ellátások biztosításával a szociális szempontokból rászorult családok életminőségén kíván javítani, ösztönözni kívánja a kérelmezőket arra, hogy maguk is tegyenek meg minden tőlük elvárhatót annak érdekében, hogy családjuk eltartásáról elsősorban kereső tevékenységből származó jövedelemből tudjanak gondoskodni, mivel az egyének, a családok és a helyi közösség aktivitása nélkülözhetetlen feltétel a szociális biztonság megteremtése szempontjából.


2. A rendelet hatálya


2.§ A rendelet hatálya a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szoctv.) alapján kiterjed:

a) az önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárokra;

b) a település közigazgatási területén élő bevándorolt személyekre;

c) a település közigazgatási területén élő letelepedett személyekre;

d) a magyar hatóságok által menekültként vagy oltalmazottként elismert, a település közigazgatási területén élő személyekre;

e) arra a hajléktalan személyre, aki az ellátás igénybevételekor úgy nyilatkozott, hogy tartózkodási helye a település közigazgatási területén van.

(2) Az önkormányzat hatáskörére és illetékességére tekintet nélkül köteles az arra rászorulónak – ide értve az Szoctv. 3. § (2) bekezdésében foglalt személyeket is – átmeneti segélyt, étkezést, illetve szállást biztosítani, ha ennek hiánya az arra rászoruló személy életét, testi épségét veszélyezteti.





3. Értelmező rendelkezések


3. § (1) E rendelet alkalmazásában:

a) lakcím: a bejelentett lakó- vagy tartózkodási hely, melyre a személyi adat- és lakcímnyilvántartás adatai irányadók;

b) lakóhely: a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény szerint, annak az ingatlannak a címe, amelyben a polgár él;

c) tartózkodási hely: a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény szerint, annak a lakásnak a címe, ahol a polgár – lakóhelye végleges elhagyásának szándéka nélkül – három hónapnál hosszabb ideig tartózkodik;

d) hozzátartozó: a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1. § (1) bekezdés 2. pont szerint, a közeli hozzátartozó, az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa;

e) közeli hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér.

f) háztartás: az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége. Külön háztartásnak számít  ingatlanon belül nyilatkozat alapján különálló személy vagy személyek közössége, melyet az önkormányzat környezettanulmányban ellenőriz, azt nyilvántartásba vesz.


  1. Fejezet


Hatásköri és általános eljárási rendelkezések


4. Hatásköri és eljárási rendelkezések


4. § (1) E rendeletet az Szoctv.-vel és a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelettel továbbá az egyes szociális ellátások folyósításának és elszámolásának szabályairól szóló 62/2006. (III. 27.) Korm. rendelettel és a személyes gondoskodást nyújtó ellátások térítési díjairól szóló 29/1993. (II. 17.) Korm. rendelettel együtt kell alkalmazni.

5. § (1)  Az ellátás iránti kérelmet a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatal Túronyi Kirendeltségén (továbbiakban: Hivatal) lehet előterjeszteni. az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon. 

(2) Amennyiben a szociális ellátást kérő az általa kérelmezett ellátás helyett más ellátásra lenne jogosult, erre a tényre a figyelmét fel kell hívni, illetőleg amennyiben a benyújtott iratok alapján annak feltételei fennállnak az ellátást részére hivatalból meg kell állapítani.

6. § (1) A rendelet által alkalmazott fogalmak értelmezésére az Szoctv.-ben foglaltakat kell alkalmazni.

(2) Nincs szükség igazolásra azon adatok tekintetében, melyek a Hivatal  nyilvántartásaiban fellelhetőek.

(3) A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet által említett ellátások tekintetében a kérelemhez az ott felsorolt bizonyítékokat kell csatolni.

(4)  A települési támogatás iránti kérelmet e rendelet 2. melléklete szerinti nyomtatványon kell előterjeszteni az abban meghatározott mellékletekkel.

7. § (1)  A döntésre jogosult szerv döntését a benyújtott kérelem, annak mellékletei valamint környezettanulmány alapján köteles meghozni.



5. A jogosulatlanul igénybevett ellátás visszatérítése


8. § Az Szoctv. 17. § (5) bekezdésében meghatározott kérelmek elbírálása Csarnóta Község Önkormányzatának Képbivelő-testülete hatáskörébe tartozik.


6. Adatkezelés


9. § (1) A jegyző a szociális ellátásra való jogosultság megállapítása, az ellátás biztosítása, fenntartása és megszüntetése céljából az Szt. 18-19. §-ban foglaltaknak megfelelően országos és helyi nyilvántartást vezet.

(2) A szociális ellátásban részesülő a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozását a változás bekövetkeztétől számított 15 napon belül köteles az Önkormányzatnak bejelenteni.


7. A szociális gondoskodás rendszere


10. § (1) Az önkormányzat a szociális gondoskodásra vonatkozó kötelezettségeinek teljesítését

a) pénzbeli- és természetbeni ellátások nyújtásával;

b) személyes gondoskodást biztosító alap ellátások megszervezésével, továbbá




  1. Fejezet


 Pénzbeli ellátások


8. Rendkívüli települési támogatás


11. § (1) Rendkívüli települési támogatásban részesíthetők kérelemre vagy hivatalból azok, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni, vagy alkalmanként jelentkező többletkiadásuk miatt anyagi segítségre szorulnak és

a) akinek családjában az egy főre jutó jövedelem legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-a vagy

b) egyedülálló személy esetén jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének legfeljebb 200%-a.

(2) A rendkívüli települési támogatás évente négy esetben adható. Az egy alkalommal nyújtott rendkívüli települési támogatás legmagasabb összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át nem haladhatja meg, de legalább 1000,-Ft. Az egy naptári éven belül megállapított települési támogatás együttes összege nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át. A kérelemhez mellékelni kell a többletkiadásokat hitelt érdemlően bizonyító dokumentumokat. Amennyiben azok a kérelem benyújtásakor nem állnak rendelkezésre, a Szoctv. 17.§ (1) bekezdésében foglaltakra figyelemmel utólagos elszámolási kötelezettséget kell előírni.

(3) A (2) bekezdéstől eltérően az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított rendkívüli települési támogatás - összege: 25.000,-Ft.

(4) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelem ügyében Csarnóta Község Önkormányzatának Képviselő-testülete dönt.





9. Eseti gyógyszer hozzájárulás


12.§ (1) Az egészségi állapot megőrzése és helyreállítása érdekében eseti gyógyszer hozzájárulás állapítható meg annak, akinek gyógyszerköltsége illetve gyógyászati segédeszköz költsége – a rendszeres havi kiadásokat is figyelembe véve – létfenntartását veszélyezteti, és

a) akinek családjában az egy főre jutó jövedelem legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-a vagy

b) egyedülálló személy esetén jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének legfeljebb 250%-a.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott eseti hozzájárulás együttes mértéke egy családnak, illetve egyedülállónak egy naptári éven belül nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100%-át.

(3) Az eseti gyógyszer hozzájárulás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a jövedelemigazoláson kívül, a szükséges gyógyszereket, azok havi adagját, a gyógykezelés időtartamát is feltüntető háziorvosi vagy szakorvos igazolást, valamint a gyógyszertár igazolását az orvosi igazoláson szereplő gyógyszerek illetve gyógyászati segédeszközök költségéről.

(4) Az eseti gyógyszer hozzájárulás évente négy esetben adható.


IV. Fejezet



 Természetben nyújtott ellátások



10. Köztemetés


13. § (1) A Szoctv. 48.§-a szerinti köztemetés esetén a polgármester jár el.

 (2) A Szoctv. 48.§ (3) bekezdés b) pontjában meghatározott esetben a polgármester a visszafizetést elrendelő határozat jogerőre emelkedését követő harminc napon belül kérelemre, méltányosságból engedélyezhet:

a) részletfizetést, ha a temetésre köteles

-egyedülálló esetén havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege háromszorosát nem éri el, vagy

- családjában egy főre jutó havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege két és félszeresét nem éri el,

b) a visszafizetési kötelezettség 60 %-ig csökkentést, ha a temetésre köteles

- egyedülálló esetén havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege két és félszeresét nem éri el, vagy

- családjában egy főre jutó havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege kétszeresét nem éri el,

c) elengedést, ha a temetésre köteles

- egyedülálló esetén havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege kétszeresét nem éri el, vagy

- családjában egy főre jutó havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének másfélszeresét nem éri el.






  1. Fejezet


Személyes gondoskodást nyújtó ellátások



14. § Az Önkormányzat a szociálisan rászoruló személyek részére biztosítja a személyes gondoskodást nyújtó következő alapellátási formákat az önkormányzati intézmények, illetve Beremendi Egészségügyi, Gyermekjóléti, Szociális és Területfejlesztési Társulás útján.


            -    étkeztetés

  • házi segítségnyújtás
  • családsegítés



11. Étkeztetés



15. § (1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkeztetéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen


  1. koruk,
  2. egészségi állapotuk,
  3. fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük,
  4. szenvedélybetegségük, vagy
  5. hajléktalanságuk miatt,
  6.   házi segítségnyújtási ellátásban részesülő személy számára.


(2) A szociális étkeztetésre való rászorultság bizonyítására az alábbi dokumentumokat szükséges csatolni:

            a) súlyos fogyatékosságról szóló szakvélemény,

            b) pszichiátriai betegségről szóló szakorvosi igazolás,

            c) szenvedélybetegségről szóló szakorvosi igazolás,

            d) munkaképesség csökkentéséről szóló Baranya Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szerve orvosi véleménye,

            e) egészségi állapotra vonatkozó háziorvosi igazolás.


(3) Az ellátás iránti kérelmet települési önkormányzathoz kell benyújtani.


(4) Az önkormányzat az étkezést a Marica Bt-től biztosítja úgy, hogy a jogosultnak kiszállítja az ételt a vállalkozó.


 (5) Megszűnik az étkeztetés, ha:

a) arról a gondozott lemond,

b) az igénybevétel feltételei már nem állnak fenn,

c) a jogosult elhalálozik,

d) ha a jogosult személyi térítési díj fizetési kötelezettségének felszólításra sem tesz eleget.



12. Házi segítségnyújtás



16. § A képviselő-testület a házi segítségnyújtásról a Beremendi Egészségügyi, Gyermekjóléti, Szociális és Területfejlesztési Társulás útján gondoskodik az Szt. 63. §-ában meghatározottak szerint.


13. Családsegítés



17. § Az Önkormányzat a családsegítés körébe tartozó feladatait Beremendi Egészségügyi, Gyermekjóléti, Szociális és Területfejlesztési Társulás  útján látja el.


                                                            


14.A személyi térítési díjak megfizetése




18. § (1) A személyi  térítési díjat

a) az átmenti elhelyezést biztosító intézmények szolgáltatásaiért legfeljebb egy hónapi időtartamra előre,

b) más személyes gondoskodási formáknál havonta utólag kell megfizetni.


(2) A befizetett és a ténylegesen fizetendő személyi térítési díj különbözetét a következő befizetés alkalmával a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II.27.) Korm. rendelet 5. § (4) bekezdése szerint korrigálni kell.

(1) megállapított személyi térítési díjakat a 2. sz melléklet tartalmazza

 (2)  A személyi térítési díjat a tárgyhónapot követő  hónap 15. napjáig kell megfizetni.

(3) A szolgáltatások, illetve ellátások igénybe vételének szüneteltetését az alábbiak szerint kell bejelenteni a szolgáltatást biztosítónak:         

a) alapszolgáltatás esetében a szüneteltetés első napját megelőző két munkanappal korábban írásban kell a bejelentést megtenni;

b) szakosított ellátás esetében a bejelentés részletes szabályait a házirend tartalmazza.

   c) étkezés szünetelése bejelentést követő hónap első napjától lehetséges.





  1. Fejezet



Záró rendelkezések


19. § (1) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

   

(2) E rendelet rendelkezései 2015.március1.napján lépnek hatályba, rendelkezéseit a határozattal jogerősen el nem bírált, folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell, egyidejűleg hatályát veszti a 10/2013. (XII.19.) önkormányzati rendelet.


(3) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény, és e törvény végrehajtására hozott magasabb szintű jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni.



Csarnóta, 2015. február 26.




                           ……………………..                                   …………………….

                                Panta László                                             Dr. Szarkándi Zita

                                polgármester                                             jegyző


Kihirdetve: 2015. február 27.

                                                                                                …………………….

                                                                                                  Dr. Szarkándi Zita

                                                                                                  jegyző























                                             1.  melléklet a    2 /2015.( II.27.) önkormányzati rendelethez



Személyes ellátások és szociális étkezés díjtételei

1. A szociális étkeztetés térítési díja:

Az Szt. -92/B § (1) a) pontja –szerint az intézményi térítési díj meghatározása a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmény fenntartójának feladata. Ennek értelmében az intézményi térítési díjat helyi önkormányzati intézmény esetén a képviselő-testület állapítja meg rendeletében.

A fenntartó által meghatározott térítési díj az  intézményi térítési díj, amelynek alapján az intézmény vezetője az ellátások igénybevétele , illetve az adható kedvezmények alapján határozza meg a személyi térítési díjat.

Az intézményi térítési díjat ellátási napra vetítve kell megállapítani.

Az intézményi térítési díj a szolgáltatási önköltség és a normatív állami hozzájárulás különbözete.

A szolgáltatási önköltség =            ráfordítások

                                                szolgáltatási egység száma


Ráfordítás:  a ráfordítások teljes körét figyelembe véve határozhatja meg a fenntartó az Szt. 115. § (2) bek. és (9) bek. értelmében.

Szolgáltatási egység:  ételadag


A 2014. évi költségvetési beszámoló alapján 2015. évre:


ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁS

Csarnóta

2015. évi Szociális étkeztetés

térítési díjak maximumának kiszámítása


SZOCIÁLIS ÉTKEZTETÉS

Szolgáltatási egység: ellátási nap

Térítési díj maximuma = Önköltség – normatíva


Normatíva 55.360 Ft/fő

Az egy adag ebédre jutó normatíva kiszámítása:

55.360 : 251= 220,55 ~ 221 forint


Szociális étkeztetés önköltsége

  2015. évi önköltség: 1 581 300.forint ( 630 X 2510 ), (kiszállítási díj nélkül!)

  2015-ben ellátottak száma: 2 510.fő (az igénybevételi naplóban naponta összesített

                 ellátottak száma éves szinten ( 10 X 251 ))

  1.581. 300 : 2.510 = 630 forint/adag

Kiszállítási költség 2015-ben: NINCS


Szociális étkeztetés számított térítési díja:

Az egy adagra jutó normatív állami hozzájárulás:

 55.360 : 251 = 220,55 ~221 forint


Számított térítési díj:

 630 – 221 = 409~ 410 forint (a kerekítés miatt) szállítással eg







2. melléklet

a szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló

szóló 2/2015.(II.27.) sz. rendelethez



 KÉRELEM

rendívüli települési támogatás megállapítása iránt

I. 1. A kérelmező személyes adatai

Neve: ............................................................................................................................................

Születési neve: .............................................................................................................................

Anyja neve: .................................................................................................................................

Születési hely, év, hó, nap: .........................................................................................................

Lakóhely: ....................................................................................................................................

Tartózkodási hely: ......................................................................................................................

2. A kérelmezővel közös háztartásban élők száma:.......fő

A kérelmezővel közös háztartásban élők személyi adatai:

név/születési név

születési hely év, hó, nap

anyja neve

rokonsági fok






















II. Jövedelmi adatok

jövedelem típusa

kérelmező

közös háztartásban élő személyek

munkaviszonyból, foglalkoztatási jogviszonyból származó







társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó







alkalmi munkavégzésből származó







táppénz, gyed, gyes, gyet, családi pótlék







nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások







önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások 







egyéb







Összesen









II. Rendkívüli települési támogatás esetén a rendkívüli élethelyzet, amelyre tekintettel az önkormányzati segélyt kéri:

.......................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................

..............................................................................................................................................................................................................................................................................................................

III. Haláleset miatti rendkívüli települési támogatás esetén:

Az elhunyt személyes adatai:

Neve: ............................................................................................................................................

Születési neve: .............................................................................................................................

Anyja neve: .................................................................................................................................

Születési hely, év, hó, nap: .........................................................................................................

Lakóhely: ....................................................................................................................................

Tartózkodási hely: ......................................................................................................................

.......................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................




Tájékoztató:

1. A kérelmezőnek az egy főre jutó jövedelmet igazolnia kell:

- A családban élők jövedelmének igazolása a jövedelem típusának megfelelő irattal

(pl. munkáltatói igazolás) történik.

- A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10.§ szerint:

"(2) A jogosultság megállapításakor

a) a havi rendszerességgel járó - nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből (a továbbiakban együtt: vállalkozás) származó - jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét,

b) a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát

kell figyelembe venni, azzal, hogy a b) pont szerinti számításnál azon hónapoknál, amelyek adóbevallással már lezárt időszakra esnek, a jövedelmet a bevallott éves jövedelemnek e hónapokkal arányos összegében kell beszámítani.

2. A kérelemhez a halotti anyakönyvi kivonatot kell csatolni, ha elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként kérik.



Alulírott kérelmező kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy a jogosulatlanul és rosszhiszeműen felvett ellátást jogszabályban meghatározott módon vissza kell térítenem.


Csarnóta, ...........év.......................hó.....nap.

                                                                                   ....................................................................

                                                                                                         kérelmező