Márfa Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2014. (V.22.) önkormányzati rendelete

A 4/2011. (VIII. 18.) a felnőtt korúakra és gyermekekre vonatkozó szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 05. 22- 2021. 03. 22

Márfa Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdés 8. pontjában, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, 33. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a 4/2011. (VIII. 18.) a felnőtt korúakra és gyermekekre vonatkozó szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló rendelet (továbbiakban: Ör.) módosítása kapcsán a következőket rendeli el:

1. §.


Az Ör. 9. §-a az alábbiakra módosul:

„9. §.


(1) A lakásfenntartási támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás.

(2) A jegyző a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, a távhő-szolgáltatás, a csatornahasználat és a szemétszállítás díjához, a lakbérhez vagy az albérleti díjhoz, a lakáscélú pénzintézeti kölcsön törlesztőrészletéhez, a közös költséghez, illetve a tüzelőanyag költségeihez lakásfenntartási támogatást nyújt az Sztv. 38.§-ban meghatározott feltételek szerinti jogosultaknak.

(3) A támogatást elsősorban természetbeni szociális ellátás formájában kell nyújtani, annak a közüzemi díjnak a szolgáltatóhoz történő utalásával, amely megfizetésének elmaradása, a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

(4) A lakásfenntartási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(5) Külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(6) A lakásfenntartási támogatás elismert havi költsége az elismert lakásnagyság és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata.

(7) Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség összegét az éves központi költségvetésről szóló törvény határozza meg, az elismert lakásnagyságot az Sztv. 38. § (4) bekezdése határozza meg.

(8) A lakásfenntartási támogatás iránti kérelem az év során bármikor benyújtható. A támogatás a kérelmezőt a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg. A támogatást 1 évre kell megállapítani.

(9) A kérelemhez a háztartásban lakó személyek jövedelemigazolását, valamint vagyonnyilatkozatot is csatolni kell.

(10) A kérelmezőnek a támogatás igénylésekor nyilatkoznia kell a lakáshasználat jogcíméről, a kérelmezővel közös háztartásban élők számáról, arról, hogy a háztartásban előrefizetéses gáz- vagy áramfogyasztást mérő készülék felszerelésre került-e, szükséges továbbá a lakás nagyságának (m2 szerint) hitelt érdemlő igazolása.”     

2. §.


Az Ör. 9. §. (11) és (12) bekezdése hatályát veszti.

3. §.

Az Ör. 10. §.-a hatályát veszti.

4. §.


Az Ör. 11. §. (10) bekezdése az alábbiakra módosul:

„11.§.


(10) Az önkormányzati segély iránti kérelemhez csatolni kell e rendelet 3. §. (10) bekezdésében meghatározott jövedelemnyilatkozatot és jövedelemigazolásokat.”

5. §.


Az Ör. 24. §-sza az alábbiakra módosul:


„24.§.

(1) Közgyógyellátásra jogosult az a személy, aki megfelel az Sztv. 50. §. (1) bekezdésében, vagy az 50. §. (2) bekezdésében foglalt feltételeknek. Közgyógyellátásra jogosult továbbá az a személy is, aki megfelel az Sztv. 50. §. (3) bekezdésére tekintettel jelen rendeletben szabályozott feltételeknek.

(2)Az Sztv. 50. §. (3) bekezdésére tekintettel közgyógyellátásra jogosult az a szociálisan rászorult személy, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-a, vagy egyedül élő, illetőleg gyermekét egyedül nevelő kérelmező esetében jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének legfeljebb 200 %-a és havi rendszeres gyógyító ellátás költségének mértéke az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének 25 %-át eléri.

(3) A (2) bekezdésben foglaltak fennállása esetén akkor állapítható meg a méltányossági közgyógyellátás, ha az alább felsorolt további feltételek valamelyikének is megfelel e kérelmező:

a) gyermekét egyedül nevelő

b) három vagy többgyermekes családban élő

c) 65 év feletti

d) Sztv. 4. §. szerinti vagyonnal nem rendelkezik.

(4) Amennyiben a felmerülő gyógyszerköltség a (2) bekezdés szerinti mértéket eléri, de nem tekinthető tartósnak, a kérelmező támogatásáról közgyógyellátás helyett gyógyszertámogatás céljára megállapított önkormányzati segély formájában kell gondoskodni.

(5) A havi rendszeres gyógyító ellátási szükségletet a háziorvos igazolja. A MEP az általa elismert gyógyító ellátási szükséglet alapján szakhatósági állásfoglalást ad a jegyzőnek a rendszeres gyógyító ellátások havi költségéről.

(6) A méltányossági közgyógyellátásra való jogosultság megállapítását a képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja.

(7) A közgyógyellátásra való jogosultság az Sztv. 50. §. (1) bekezdés szerinti jogosult esetében 2 évre, az Sztv. 50. §. (2) és (3) bekezdés szerinti jogosult esetében 1 évre kerül megállapításra.

(8) A közgyógyellátásra való jogosultság iránti kérelmet a Harkányi Közös Önkormányzati Hivatalban az arra rendszeresített formanyomtatványon kell előterjeszteni.”

6. §.


Az Ör. 25. §-a hatályát veszti.

Záró rendelkezések

7. §.


Jelen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.


A fenti rendeletet a Képviselő-testület a 2014. 05. 08.-i képviselő-testületi ülésén tárgyalta és elfogadta.



…………………                                                                              ………………….

Ollós Gábor                                                                                     Dr. Bíró Károly

polgármester                                                                                    címzetes főjegyző



Kihirdetve: 2014. 05. 22.                  

                                                                      

                                                                                              ………………….

                                                                                              Dr. Bíró Károly

                                                                                              címzetes főjegyző