Bogdása Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2014(X.20.) önkormányzati rendelete

a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 20/2013. (XII.31.) számú rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 10. 20- 2014. 10. 20

Bogdása Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2014(X.20.) önkormányzati rendelete

a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 20/2013. (XII.31.) számú rendelet módosításáról1

2014.10.20.

Bogdása Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva szervezeti és működési szabályairól szóló 20/2013.(XII.31.) rendeletének módosítására (a továbbiakban: SZMSZ - Alaprendelet) a következőket rendeli el:

1. § Az Alaprendelet felhatalmazó rendelkezése az alábbiak szerint módosul:

„Bogdása Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva szervezeti és működési szabályairól – a továbbiakban SZMSZ - a következőket rendeli el.”

1. § .

Az Alaprendelet az alábbi 6/A. §-al egészül ki:
„(1) A képviselő-testület hosszú távú fejlesztési elképzeléseit a választási ciklus időtartamára szóló Gazdasági Programban foglalja össze. A program előkészítése során a képviselő-testület a lakosság, a társadalmi szervezetek véleményét kéri, végrehajtásáról közmeghallgatás napirendje keretében számol be.
(3) A Gazdasági Program-tervezet elkészítése a polgármester feladata.
(4) A tervezet elkészítése során javaslatokat kell kérni a bizottsági elnököktől, az önkormányzat intézményeinek vezetőitől, társaságától, nemzetiségi önkormányzatoktól, társadalmi szervezetektől, a képviselő-testületi üléseken tanácskozási jogot kapott helyi önszerveződő közösségektől.
Ezen túlmenően a polgármester egyéb szervektől és személyektől is kérhet javaslatokat a tervezet összeállításához.”

1. §

Az Alaprendelet 11. § (3) bekezdése az alábbi rendelkezéssel egészül ki:
„A (2) bekezdés c.) pontja szerinti ügyekben a meghívó tervezetének elkészítésével egyidejűleg a jegyző az érintettől nyilatkozatot kér, hogy a személyét érintő ügy nyilvános tárgyalását ellenzi-e vagy sem.”

1. §

Az Alaprendelet 14. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:
„A polgármester, a bizottságok vagy a települései képviselő sürgősségi indítványt terjeszthet elő. A sürgősségi indítványban a kezdeményezők arra tesznek javaslatot, hogy az indítványt a képviselő-testület első napirendjeként tárgyalja meg. Ha sürgősségi indítvány elfogadását a polgármester vagy bármely képviselő ellenzi, a sürgősség kérdését vitára kell bocsátani.”

1. §

Az Alaprendelet 17. § (8) bekezdése az alábbiak szerint módosul:
„Ha a képviselő-testület a (6), (7) bekezdésre, mint kérdésre, vagy interpellációra adott választ nem fogadja el, akkor az ügy kivizsgálását rendelheti el.”

1. §

Az Alaprendelet 19. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:
„A képviselő-testület döntéseit (határozat, rendelet) nyílt szavazással hozza. Titkos szavazást a 11. §. (2) bekezdésében foglalt ügyekben, és a jogszabályokban meghatározott esetekben tarthat.”

7. §

(1) Az Alaprendelet 22. § (1) bekezdésében a jegyzőkönyvek példányszáma „2 példányban” helyett „1 példányban” szövegrészre módosul.
(2) Az Alaprendelet 22. § (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:
„ A képviselő-testület ülésének jegyzőkönyvét a polgármester és a jegyző valamint az ülésen a képviselők közül esetenként választott két jegyzőkönyv-hitelesítő írja alá. A jegyzőkönyvet az ülést követő 15 napon belül a jegyző a Baranya Megyei Kormányhivatalnak küldi meg.

8. § Az Alaprendelet 25. § (1) bekezdése az alábbi szövegre módosul:

„Az alakuló ülést a választást követő 15 napon belül a polgármester hívja össze és vezeti.”

9. § (1) Az Alaprendelet 26. §. (2) bekezdése az alábbi mondattal egészül ki:

„A Drávafoki Kirendeltséghez tartozó települések vonatkozásában az együttes képviselő-testület működésével (összehívás, előkészítés, ülés vezetése stb.) kapcsolatos feladatokat a drávafoki polgármester látja el.”

(2) Az Alaprendelet 26. §-a az alábbi (4) bekezdéssel egészül ki:

„A képviselő-testületek együttes üléséről készült jegyzőkönyvet a jegyző és az együttes ülésen résztvevő képviselő-testületek polgármesterei, akadályoztatásuk esetén alpolgármesterei írják alá.”

10. § (1) Az Alaprendelet 27. § (1) bekezdése az alábbi mondattal egészül ki:

„A közmeghallgatáson a Képviselő-testületnek határozatképes létszámban jelen kell lennie.

(2) Az Alaprendelet 27. § (4) bekezdésében a közmeghallgatás kihirdetése annak időpontja előtt „5 nappal” helyett „15 nappal” szövegrészre módosul.

11. § Az Alaprendelet 28. §. (2) bekezdése hatályon kívül helyezésre kerül és az alábbi szövegrészre módosul:

„A települési képviselők a képviselők tiszteletdíjáról szóló rendeletben meghatározott összegű tiszteletdíjra jogosultak.”

12. § (1) Az Alaprendelet 29. §. (1) –(2) bekezdése hatályon kívül helyezésre kerül és az alábbi szövegrészre módosul:

„(1) Az önkormányzati képviselő:
a.) a képviselő-testület ülésén - a Szervezeti és Működési Szabályzatban meghatározott módon – kezdeményezheti rendelet megalkotását vagy határozat meghozatalát,
b.) a képviselő-testület ülésén a polgármestertől (alpolgármestertől) a jegyzőtől, a bizottság elnökétől, önkormányzati ügyekben felvilágosítást kérhet, amelyre az ülésen - vagy legkésőbb 30 napon belül írásban – érdemi választ kell adni,
c.) kérésére az írásban is benyújtott hozzászólását a jegyzőkönyvhöz kell mellékelni, vagy kérésére a véleményét rögzíteni kell a jegyzőkönyvben,
d.) tanácskozási joggal részt vehet a képviselő-testület bizottságának nyilvános vagy zárt ülésén. Javasolhatja a bizottság elnökének a bizottság feladatkörébe tartozó ügy megtárgyalását, amelyet a bizottság legközelebbi ülése elé kell terjeszteni és tárgyalására az önkormányzati képviselőt meg kell hívni. Kezdeményezheti, hogy a képviselő-testület vizsgálja felül bizottságának, a polgármesternek, a jegyzőnek - a képviselő-testület által átruházott – önkormányzati ügyben hozott döntését.
e.) megbízás alapján képviselheti a képviselő-testületet,
f.) a polgármestertől igényelheti a képviselői munkájához szükséges tájékoztatást. Közérdekű ügyben kezdeményezheti a polgármester intézkedését, amelyre annak 30 napon belül érdemi választ kell adni,
g.) a testületi munkában való részvételhez szükséges időtartam alatt a munkahelyén felmentést élvez a munkavégzés alól. Az emiatt kiesett jövedelmét a képviselő-testület téríti meg, melynek alapján az önkormányzati képviselő társadalombiztosítási ellátásra jogosult.
h.) A képviselő-testület és a képviselő-testület bizottságának ülésén a magyar nyelvet vagy az általa választott speciális kommunikációs rendszert használhatja. A magyar jelnyelv, valamint a választott speciális kommunikációs rendszer használatának valamennyi költségét az önkormányzat biztosítja.
i.) köteles a testületi üléseken megjelenni, a képviselő-testület munkájában és döntéshozatali eljárásában részt venni,
j.) eskütételét követő három hónapon belül köteles részt venni a kormányhivatal által szervezett képzésen,
k.) köteles kapcsolatot tartani a választópolgárokkal, akiknek évente legalább egy alkalommal tájékoztatást nyújt képviselői tevékenységéről.
l.) az önkormányzati képviselő megválasztásától számított 30 napon belül köteles kérelmezni felvételét az adózás rendjéről szóló törvényben meghatározott köztartozás mentes adózói adatbázisba ( továbbiakban adatbázis )
Az önkormányzati képviselő az adatbázisba történő felvételére irányuló kérelme benyújtásának hónapját követő hónap utolsó napjáig köteles a képviselő-testületnél igazolni az adatbázisba való felvételének megtörténtét.
Amennyiben az állami adóhatóság az adatbázisba történő felvételt követően megállapítja, hogy az önkormányzati képviselő az adatbázisba történő felvétel feltételeinek nem felel meg, az adatbázisból törli, amelyről írásban értesíti a képviselő-testületet és a kormányhivatalt.
m.) az önkormányzati képviselő megválasztásától, majd ezt követően minden év január 1-jétől számított 30 napon belül vagyonnyilatkozatot köteles tenni.
A vagyonnyilatkozat tételének elmulasztása esetén- annak benyújtásáig – az önkormányzati képviselő e tisztségéből fakadó jogait nem gyakorolhatja.
(2) A települési képviselők a képviselők tiszteletdíjáról szóló rendeletben meghatározott összegű tiszteletdíjra jogosultak.
(2) Az Alaprendelet 29. §. (3) bekezdése hatályon kívül helyezésre kerül és helyére az alábbi (3)-(7) bekezdések kerülnek:
„(3) A képviselő-testület a kötelezettségeit megszegő képviselő megállapított tiszteletdíját 6 hónap időtartamra – az SZMSZ jelen előírására hivatkozva, külön döntés nélkül - megvonja az alábbi esetekben:
- ha a képviselő a képviselő-testület egymást követő 2 ülésén nem vesz részt – kivéve ha egészségügyi okból hiányzását előzetesen a polgármesternél kimenti;
- a kormányhivatal által szervezett oktatáson nem vesz részt.
(4) A képviselő-testület a tiszteletdíjat megvonhatja, ha a képviselő:
- személyes érintettségét nem jelenti be;
- évente legalább egy alkalommal nem nyújt választópolgárárainak tájékoztatást képviselői tevékenységéről;
(5) A tiszteletdíj (4) bekezdés szerinti megvonásról a képviselő-testület a polgármester vagy bármely képviselő javaslatára egyszerű többséggel dönt.
(6) A tiszteletdíj megvonását az (3) bekezdés szerinti mulasztás bekövetkezését, illetve a (4) bekezdés alapján a (5) bekezdés szerinti határozathozatalt követő hónap 1. napjától kell alkalmazni.
(7) Ismételt kötelezettségszegés esetén a megvonás újra megállapítható.”

13. §

Az Alaprendelet 30. § (2) bekezdésének szövegében a „polgármesteri hivatal” szövegrész „közös hivatal” szövegrészre módosul.

14. § Az Alaprendelet 31. §. (1)-(4) bekezdései hatályon kívül helyezésre kerülnek és helyükre az alábbi (1)-(3) bekezdések kerülnek:

„(1) A képviselő-testület által létrehozott állandó bizottság: Ügyrendi Bizottság, tagjainak száma 3 fő. A Bizottságban három képviselő-testületi tag vesz részt. A Bizottság tagjainak nevét a 3. számú függelék tartalmazza.
(2) Az Ügyrendi Bizottság hatásköre:
a.) A 2011.évi CLXXXIX. törvény (Mötv.) 39. §-ában meghatározottak szerint nyilvántartja, ellenőrzi, kezeli és vizsgálja a polgármesteri és képviselői vagyonnyilatkozatokat,
b.) Az Mötv. 37. § (1) és (2) bekezdésében írtak szerint kivizsgálja az összeférhetetlenség megállapítására irányuló kezdeményezést,
c.) állást foglal ügyrendi kérdésekben
(3) Az alpolgármester választásra irányuló titkos szavazás lebonyolítására a képviselő-testület tagjai közül 3 tagú ideiglenes szavazatszámláló bizottságot választ. A bizottság tagjaira bármely képviselő javaslatot tehet. A bizottságnak nem lehet tagja a polgármester és a polgármester által alpolgármesternek javasolt személy. A bizottság tagjai közül elnököt választ.
A bizottság feladata a szavazólapok előkészítése, szavazólapok gyűjtésére szolgáló urna ellenőrzése, a szavazás lebonyolítása, szavazatok összesítése és a szavazatok számszerű eredményének ismertetése.

15. § Az Alaprendelet 33. §. (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„(1) Bogdása község polgármestere megbízatását társadalmi megbízatásban látja el, foglalkoztatási viszonyára a 2011.évi CLXXXIX. törvény (Mötv.), valamint a tárgykörben alkotott helyi rendelet vonatkozó rendelkezdéseit kell alkalmazni.”

16. § Az Alaprendelet 34. § (2) bekezdésében a „közigazgatási és munkaügyi bírósághoz” szövegrész „törvényszékhez” szövegrészre módosul.

17. § Az Alaprendelet 35. §. (4) bekezdése az alábbi rendelkezésekre módosul:

„Az alpolgármester részére a képviselő-testület a 2011.évi CLXXXIX. törvény által meghatározott keretek közt tiszteletdíjat és költségátalányt állapít meg.”

18. § Az Alaprendelet 44. § (2) a.) pontjában felsorolt társulásoknál az Ormánság Tisztaságáért Önkormányzati Társulás szövegrész után zárójelben feltüntetendő: (2014.12.31-ig tartó működéssel)

19. §

1. Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.
2. A kihirdetéssel egyidejűleg hatályát veszti az 1., 2. és 3. számú függelék, amelyek helyett az e rendelethez csatolt új függelékek lépnek hatályba.
1

A rendelet a 2010. évi CXXX. törvény 12/B. §-a alapján hatályát vesztette 2014. október 21. napjával.