Bogdása Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (VII.28.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 7/2020. (VIII. 24.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 07. 29- 2021. 07. 29

Bogdása Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (VII. 28.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 7/2020. (VIII. 24.) rendelet módosításáról

Bogdása Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 1. § (2) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában, 48. § (4) bekezdésében, 92. § (1) bekezdésében, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 18. § (2) bekezdésében, 29. § (2) bekezdésében, 131. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a 7/2020.(VIII.24.) számú önkormányzati rendelet módosítására a következőket rendeli el:

1. § A pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 7/2020(VIII.24.) önkormányzati rendelet 27. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„27. § (1) Amennyiben az önkormányzat költségvetése lehetővé teszi, kérelemre – a tanévkezdés megkönnyítése érdekében – az önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel rendelkező, és életvitelszerűen Bogdása község közigazgatási területén élő óvodás, általános- és középiskolában tanuló, valamint felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatók eltartói részére beiskolázási támogatást nyújt.

(2) A támogatás összegének éves keretét a képviselő-testület az éves költségvetésről szóló rendeletben határozza meg. A beiskolázási támogatás nyújtásáról a képviselő-testület minden év július 31. napjáig határoz, mely határozatban megállapítja a tárgyévben nyújtott beiskolázási támogatás pontos összegét.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott beiskolázási keret rendelkezésre állása esetén kérelemre beiskolázási támogatásban részesíthető az a szülő, aki óvodás, általános, vagy középiskolás, valamint nappali tagozatos felsőfokú tanulmányokat folytató gyermek ellátásáról gondoskodik, és családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500%-át.

(4) A támogatást a szülő/ törvényes képviselő igényli. A támogatás csak kérelem benyújtása és a jogosultság fennállása esetén folyósítható.

(5) A beiskolázási támogatás összege 5 000 – 50 000,-Ft/fő közötti összegben állapítható meg az éves szociális keret figyelembe vételével.

(6) A (3) és (4) bekezdésekben meghatározott kérelem benyújtása esetén a havi jövedelmet igazoltnak kell tekinteni, amennyiben a szülő

  • a) a kérelem benyújtásának időpontjában települési lakásfenntartási támogatásban részesül, vagy
  • b) a kérelem benyújtásának időpontjában rendszeres települési gyógyszertámogatásban részesül vagy
  • c) a kérelem benyújtásának időpontjában rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, és a család jövedelmi viszonyaiban bejelentés-köteles változás nem állt be.

Jelen szabályok alkalmazása esetén az egy főre eső jövedelem azonos a már benyújtott kérelme alapján folyósított rendszeres önkormányzati ellátásra való jogosultság során megállapított összeggel.

(7) A 16. életévét betöltött közép-, vagy felsőfokú intézmény tanulója esetén a kérelemhez csatolni kell a köznevelési intézmény igazolását a tanulói jogviszony fennállásáról.

(8) Az önkormányzat a már kifizetett támogatás visszafizetésére kötelezheti a szülőt, amennyiben a támogatás folyósítását követő 6 hónapon belül a tanköteles gyermek tankötelezettségének önhibájából nem tesz eleget, illetve a nem tanköteles gyermek a támogatott tanulmányait önhibájából abbahagyja.”

2. § Ez a rendelet 2021. július 29-én lép hatályba.