Bogdása Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (IX. 4.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról szóló 8/2018.(IX. 10.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 09. 05- 2023. 09. 06

Bogdása Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (IX. 4.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról szóló 8/2018.(IX. 10.) rendelet módosításáról

2023.09.05.

Bogdása Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában biztosított felhatalmazás alapján, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A falugondnoki szolgálatról szóló 8/2018(IX.10.) önkormányzati rendelet 15. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„15. § (1) A falugondnok elsősorban az alapfeladatnak minősülő szolgáltatásokat köteles ellátni, a kiegészítő feladatnak minősülő lakossági szolgáltatások és az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások csak akkor teljesíthetők, ha azok biztosítása az alapfeladatok ellátását nem veszélyezteti.

(2) A szolgáltatás igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselőjének kérelmére történik.

(3) A lakosok szolgáltatás iránti igényeiket a falugondnoknál, vagy a polgármesternél személyesen, telefonon, vagy írásban jelezhetik. Előnyben kell részesíteni a közvetlen, személyes szolgáltatások körébe tartozó alapfeladatok ellátását.

(4) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a falugondnoki szolgáltatás egyedi igénybevételéről határozatban döntsön. A polgármester átruházott hatáskörben hozott döntéséről a soron következő képviselő-testületi ülésen köteles beszámolni.

(5) A polgármester által hozott határozat ellen a képviselő-testülethez fellebbezéssel lehet élni, melynek alapján a képviselő-testület másodfokon bírálja el a falugondnoki szolgáltatásra benyújtott igényt.

(6) A falugondnoki szolgáltatás megszűnik:

a) kérelmező halálával,

b) a szolgáltatás ellátását igénylő, vagy törvényes képviselőjének lemondása által,

c) amennyiben az ellátásban részesülő személy a szolgáltatásra nem szorul rá.

(7) A kérelmet a falugondnoknál vagy a polgármesternél kell írásban vagy szóban előterjeszteni, melyről a falugondnok nyilvántartást köteles vezetni.”

2. § A falugondnoki szolgálatról szóló 8/2018(IX.10.) önkormányzati rendelet 19. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az önkormányzat a falugondnok részére munkaruha juttatást biztosít. A munkaruha juttatás mértéke 30 000,-Ft/év. A munkaruha juttatás esedékessége minden év szeptember 30. napja.”

3. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.