Drávakeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2004. (XII. 9.) önkormányzati rendelete

a köztisztaságról, valamint a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatásról és annak kötelező igénybevételéről

Hatályos: 2005. 05. 01- 2023. 03. 31

Drávakeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2004. (XII. 9.) önkormányzati rendelete

a köztisztaságról, valamint a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatásról és annak kötelező igénybevételéről

2005.05.01.

Drávakeresztúr Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (Ötv.) 16§.(1). bekezdésében, valamint a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény (Hgt.) 23§-ában kapott felhatalmazás alapján, különös figyelemmel a 242/2000.(XII. 23.), valamint a 213/2001.(XI.14.) Korm. rendeletben foglaltakra, az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. §

.

(1) A jelen rendelet célja, hogy Drávakeresztúr Község közigazgatási területén a lakosság egészségének védelme, valamint Drávakeresztúr község természeti és épített környezetének megóvása érdekében a települési szilárd hulladékra vonatkozó közszolgáltatást és annak kötelező igénybevételét biztosítsa, illetve az ezekkel kapcsolatos feladatokat és helyi hatásköröket, jogokat és kötelezettségeket, tilalmakat és jogkövetkezményeket a helyi sajátosságoknak megfelelően rendezze.
(2) A rendelet hatálya Drávakeresztúr község közigazgatási területén lévő ingatlanok tulajdonosaira, birtokosaira vagy használóira (továbbiakban együtt: ingatlan tulajdonos) terjed ki.
(3) A közszolgáltatás az ingatlanon összegyűjtött települési szilárd hulladék rendszeres elszállítására, az ingatlanon összegyűjtött lomtalanítás körébe vont települési szilárd hulladék – a közszolgáltató által meghatározott időpontban és helyen történő - begyűjtésére és az elszállítására, hulladékkezelő telepek, hulladéklerakók és a hulladék ártalmatlanítását szolgáló létesítmények létesítésére, működtetésére és üzemeltetésére, valamint a települési szilárd hulladék ártalmatlanítására terjed ki.

2. §

.

(1) A rendszeres hulladékszállításba bevont területen az ingatlan tulajdonos az a jelen rendeletben meghatározottak szerint jogosult és köteles igénybe venni a helyi közszolgáltatást.
(2) Gazdálkodó szervezet akkor köteles a helyi közszolgáltatás igénybevételére, ha a gazdasági tevékenységével összefüggésben keletkezett települési szilárd hulladékának a kezeléséről, (hasznosításáról, vagy ártalmatlanításáról) a Hgt. 13. §.- ban foglaltaknak megfelelően nem gondoskodik.
(3) A helyi kötelező közszolgáltatásra vonatkozó közszolgáltatási szerződés létrejön a közszolgáltatás első igénybevételével.
II. Fejezet

A közszolgáltatás ellátásának rendje

3. §

.

(1) Drávakeresztúr község közigazgatási területén a hulladékkezelési közszolgáltatás teljesítésére kizárólagosan jogosult hulladékkezelő a DDMHG Duna-Dráva menti hulladékgazdálkodási Kft.
Cégjegyzékszám: 02-09-066757
Székhely: 7900 Szigetvár, Szabadság u. 14.
(továbbiakban: Közszolgáltató)
(2) Települési szilárdhulladékot csak az erre a célra kijelölt és legálisan működtetett, a Közszolgáltatóval kötött szerződésben megjelölt helyen és módon a vonatkozó üzemeltetési szabályok és előírások szigorú betartásával szabad elhelyezni.
(3) Az önkormányzat szükség esetén gondoskodik a közszolgáltató javaslata alapján a gyűjtőpontok, valamint a lerakóhely kijelöléséről, a létesítmények megvalósításáról és működtetéséről a közszolgáltató útján, valamint biztosítja a közterület használatát az indokolt mennyiségű gyűjtőedény kihelyezéséhez, tárolásához és megközelítéséhez.

4. §

.

(1) A hulladékszállítási közszolgáltatás igénybevétele kéthetente egy alkalommal kötelező.
(2) A szervezett közszolgáltatást igénybevevők számára a szabványos tárolóedények, zsákok (a továbbiakban tárolóedények) használata kötelező.
(3) A tárolóedényt úgy kell kiválasztani, hogy- begyűjtés gyakoriságának figyelembevételével – arányos legyen a keletkező hulladékmennyiségével ingatlanonként.

5. §

.

A közszolgáltató a települési szilárd hulladékot havi egy alkalommal köteles elszállítani. A szállítás módjáról és idejéről az ingatlantulajdonost a közszolgáltató – belátása szerint írásban vagy közzététel útján tájékoztatja.
III. Fejezet

Az ingatlantulajdonosok jogai és kötelezettségei

6. §

.

(1) Az ingatlantulajdonos köteles a Drávakeresztúr község önkormányzata általszervezett közszolgáltatás igénybevételére az ingatlanán keletkező települési szilárdhulladék e rendeletben előírtak szerinti gyűjtésére, valamint a szállítási napokon elszállítás céljából a közszolgáltatónak történő átadásra.
(2) Az ingatlantulajdonos az ingatlanán keletkező vagy birtokába került települési szilárdhulladékot a környezet szennyezését megelőző, károsítását kizáró módon köteles gyűjteni és ahhoz a közszolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített tárolóedényt köteles igénybe venni.
(3) Az ingatlantulajdonosnak a hulladék gyűjtése során megfelelő gondossággal kell eljárnia, annak érdekében, hogy a hulladék mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a természetes és épített környezetet ne szennyezze, a növény-és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja, és az ingatlanán keletkező hulladék mennyiségét alacsony szinten tartsa.
(4) Az ingatlantulajdonos a tárolóedényben az ingatlanon szokásosan keletkező hulladékot tömörítés nélkül úgy helyezheti el, hogy annak fedele zárható legyen, valamint az a hulladék szállítás során a közszolgáltató alkalmazottainak egészségét ne veszélyeztesse, a gépi ürítést ne akadályozza, az ürítő berendezést ne károsítsa.
(5) A tárolóedény mellé hulladékot elhelyezni csak a közszolgáltatótól vásárolt, jelzéssel ellátott zsákban lehet. A jelzett zsák ára tartalmazza a települési szilárd hulladék elszállításának, kezelésének és ártalmatlanításának költségét.
(6) Ha a tárolóedény olyan nedves hulladékot tartalmaz, amely összetömörödött, vagy befagyott, vagy a benne lévő hulladékot úgy összepréselték, hogy emiatt a tárolóedényt az előírt módon kiüríteni nem lehet, a tulajdonos köteles a visszamaradt hulladékot fellazítani és a tárolóedényt használhatóvá tenni.

7. §

.

(1) A tárolóedényben tilos olyan anyagot elhelyezni ( forró hamu, maró-mérgező anyag, állati hulla, folyékony vagy befagyott zsiradék, gyúlékony vagy robbanó anyag, kő és épület törmelék, nagyobb terjedelmű, súlyú tárgy, stb.), amely veszélyezteti a hulladék szállítással foglalkozó alkalmazott egészségét, megrongálhatja a gyűjtőberendezést, ártalmatlanítása során veszélyeztetheti a környezetét, a települési szilárdhulladékkal együtt – egyéb – okból nem gyűjthető, illetve nem minősül települési szilárd hulladéknak.
(2) Ha a közszolgáltató alkalmazottai megállapítják, hogy a hulladék nem a közszolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített és a közszolgáltatótól átvett tárolóedényben, vagy más gyűjtőeszközben került kihelyezésre, illetve a kihelyezett tárolóedény a közszolgáltató által alkalmazott gépi ürítési módszerrel – nem üríthető, vagy a tárolóedényben az (1) bekezdésben megjelölt anyagot, tárgyat helyeztek el, illetve az túltöltött, a kiürítést és a hulladék elszállítását jogosultak megtagadni. A kiürítés és a hulladék elszállításának megtagadásáról a közszolgáltató az ok feltüntetésével értesíti az ingatlantulajdonost. Az emiatt el nem szállított hulladék elszállításáról az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni.

8. §

.

A tárolóedényeket szükség szerint, de legalább évente két alkalommal ki kell tisztítani és fertőtleníteni. A tárolóedények rendszeres tisztítása és fertőtlenítése az ingatlantulajdonos feladata, annak költsége az ingatlantulajdonost terhelik.

9. §

.

(1) A közszolgáltató a háztartási hulladékot az ingatlan előtti járdán, vagy a kapu közelében veszi át.
(2) Azokon a területeken, ahol a tárolóedényeket a közszolgáltatónak való átadás végett közterületre nem lehet kihelyezni, ott a tárolóedények kihelyezéséről az ingatlantulajdonos vagy külön megállapodás alapján, díj ellenében a közszolgáltató gondoskodik.

10. §

.

(1) A tárolóedényeket bekerített ingatlanoknál a kerítésen belül kell tárolni, azokat csak a hulladékszállítás napján lehet közterületre kitenni.
(2) Az ingatlantulajdonos köteles a tárolóedények előkészítő-tároló helyét tisztán tartani, télen a hótól megtisztítani. A begyűjtés alkalmával szennyezet közterület tisztításáról a közszolgáltató köteles gondoskodni.
(3) Tilos a tárolóedények környékét, megközelítési útvonalát tárgyak elhelyezésével vagy parkoló gépjárművekkel oly módon elzárni, amely a tárolóedényeknek a gyakorlatban kialakult módon történő ürítését akadályozza.


IV. Fejezet

A közszolgáltató jogai és kötelezettségei

11. §

.

(1) A közszolgáltatónak kötelessége biztosítani, hogy a keresletnek megfelelő darabszámú és minőségű szabványos tárolóedény álljon az ingatlantulajdonos rendelkezésére. A tárolóedény a közszolgáltatótól
– előzetes megrendelés alapján – megvásárolható, vagy bérbe vehető.
(2) A bérbe adott tároló tárolóedények karbantartását, felújítását és szükség szerinti kicserélését – külön írásbeli szerződés alapján – a közszolgáltató végzi. Ez a szolgáltatás abban az esetben díjmentes, ha a cserét vagy a javítást a szabványosított tárolóedény rendeltetés szerű használata során bekövetkezett elhasználódás teszi szükségessé.
(3) A közszolgáltató köteles a tárolóedények kiürítését kíméletesen az elvárható gondossággal végezni.
(4) A tárolóedényekben okozott károkat a közszolgáltató térítésmentesen köteles kijavítani, amennyiben
a károkozás neki felróható okból következik be. A közszolgáltatónak az ebből eredő karbantartási munkák, valamint a javítás időtartamára helyettesítő tárlóedényt kell biztosítania. Amennyiben a károkozás nem róható fel a közszolgáltatónak, a használhatatlanná vált tárolóedények javítása, pótlása, illetve cseréje az ingatlantulajdonost terheli.
(5) Az elhasználódott tárolóedény pótlásáról a mindenkori ingatlantulajdonosnak kell gondoskodnia.

12. §

.

(1) A nagydarabos hulladék (lom), továbbá a naponta szokásosan keletkező háztartási hulladék mennyiségét meghaladó falomb és kerti hulladék szervezett gyűjtéséről, elszállításáról és ártalmatlanításáról (lomtalanítás) a közszolgáltató évente legalább egy alkalommal térítésmentesen gondoskodik. A háztartási veszélyes hulladék szervezett gyűjtéséről, elszállításáról és ártalmatlanításáról a közszolgáltató térítés ellenében az ingatlan tulajdonossal kötött külön megállapodás alapján gondoskodik.
(2) A lomtalanítás időpontjáról a közszolgáltató három héttel korábban tájékoztatja az önkormányzat jegyzőjét, aki erről a helyben szokásos módon értesíti a lakosságot.
(3) A közszolgáltató a rendelet hatálya alá tartozó ingatlanon keletkezett hulladékot jelen rendeletben irt szabályok szerint köteles rendszeresen elszállítani a kijelölt hulladéklerakó telepre, illetve annak ártalmatlanításáról más, a szakmai környezetvédelmi szabályokat megtartó módon gondoskodni.


V. Fejezet

13. §

.

A közszolgáltatás díja

(1) A Képviselő-testület a hulladékszállításért ingatlanonként havonta fizetendő díjat évente állapítja meg.
(2) A települési önkormányzat a Hgt. 59. §./1/.bekezdés j./ pontjában kapott felhatalmazás alapján megalkotott, a települési hulladékkezelés közszolgáltatási díj részletes szakmai szabályairól szóló
242/2000/XII.12./ Korm. rendelet 6. §./6/ bekezdésében foglaltaknak megfelelően a közszolgáltatónál felmerülő költségeket, - szerződésükben meghatározott módon és gyakorisággal – megtéríti.

VI. Fejezet

Közterületeken keletkező hulladék gyűjtése és elszállítása

14. §

.

(1) A közterületeken keletkező háztartási és egyéb szilárd hulladékot kizárólag a kijelölt hulladéklerakóban lehet elhelyezni, amelyről az önkormányzat a közszolgáltatás keretein belül, külön szerződés alapján gondoskodik.
(2) Az illegális hulladéklerakók felszámolásáról az önkormányzat a közszolgáltatás keretein kívül gondoskodik.
VII. Fejezet

Szabálysértési rendelkezések

15. §.

(1) Szabálysértést követ el és 30.000,-Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki:
a.) háztartási hulladékot felhalmoz, vagy közterületre, illetve más ingatlanára a jelen rendeletben meghatározott feltételektől eltérő módon kihelyez (6. §. /1/. bek.)
b.) a települési szilárd hulladékot nem a jelen rendeletben meghatározott telephelyen helyezi el (3. §./3/. bek)
c.) a tárolóedény tisztántartási és fertőtlenítési kötelezettségét elmulasztja (8. §.)
d.) a tárolóedényt rendeltetésétől eltérően használ, nem háztartási hulladékot rak a tartályba, rothadó, bűzös hulladék elszállításáról nem gondoskodik (7. §./1/ bek.)
e.) a tárolóedény mellé – a szolgáltatótól vásárolt, jelzett zsák kivételével – hulladékot helyez ki (6. §./5/ bek.)
(2) A szabálysértési hatóság 10.000, Ft-ig terjedő helyszínbírsággal sújthatja az (1) bekezdés a,d,e pontjában megjelölt szabálysértések elkövetőit.
VIII. Fejezet

Fogalom meghatározások

16. §

.

E rendelet alkalmazásában:
1./ Ingatlan a közszolgáltatásba bevont területen fekvő egylakásos lakó- vagy lakás céljára használt épület lakásonként, valamint a nem lakás céljára szolgáló azon helyiségek, amelyekben a fogyasztói tevékenység során hulladék képződik. Jelen rendelet alkalmazásában ingatlannak minősülnek a gazdálkodó szervezetek nem lakás céljára szolgáló azon helyiségei, amelyekben a fogyasztói tevékenység során hulladék képződik és a hulladék kezeléséről nem gondoskodnak az Ör.2. §./2/. bekezdésében meghatározott módon.

2./ Települési szilárd hulladék:
a.) háztartási hulladék: az emberek mindennapi élete során a lakásokban, valamint a pihenés, üdülés céljára használt helyiségekben és lakóházak közös használatú helyiségeiben és területein, valamint az intézményekben keletkező, veszélyesnek nem minősülő hulladék.
b.) közterületi hulladék: közforgalmú és zöldterületeken keletkező hulladék
c.) háztartási hulladékhoz hasonló jellegű és összetételű hulladék:
gazdasági vállalkozásoknál keletkező – külön jogszabályban meghatározott – veszélyesnek nem minősülő szilárd hulladék, amely a háztartási hulladékkal együtt kezelhető.

3./ Hulladékgyűjtő udvar ( hulladékudvar):
az elkülönítetten ( szelektíven ) begyűjthető települési szilárd, valamint külön jogszabályban meghatározottak szerint a veszélyes hulladékok átvételére és az elszállításig elkülönített módon történő tárolásra szolgáló, felügyelettel ellátott, zárt begyűjtőhely.

4./ Gyűjtőpont:
A közszolgáltatás keretébe tartozó azon ingatlantulajdonosok települési szilárd hulladékának - meghatározott vagy meghatározatlan időtartamig – átvételére kijelölt hely, ahonnan a közösségi vagy a szállítási napokon kihelyezett egyéni tároló edényből történő elszállításával teljesíti a közszolgáltató a kötelezettségét.

5./ Települési szilárdhulladék lerakó telep ( hulladék lerakó ) :
műszaki védelemmel létesített, folyamatos ellenőrzést biztosító rendszerrel ellátott, a szilárd hulladék föld felszínén vagy földben történő ártalmatlanítására szolgáló műtárgyak és kiszolgáló létesítmények
összessége.

6./ Nagydarabos hulladék ( lom ) : a településen a háztartásokban keletkezett azon hulladék( háztartási berendezés, felszerelési tárgyak, eszközök és anyagok ( amely a közszolgáltatás keretében rendszeresített tároló edényben nem helyezhető el.

7./ Biológiailag lebontható hulladék (biohulladék): minden szerves anyag tartalmú hulladék, ami mikroorganizmusok, talajélőlények vagy enzimek segítségével lebontható.

8./ Veszélyes hulladék: az olyan hulladék, amely a Hgt.2Sz. mellékletében felsorolt tulajdonságok közül eggyel vagy többel rendelkezik, illetve ilyen anyagokat vagy összetevőket tartalmaz, eredete, összetétele, koncentrációja miatt az egészségre, a környezetre kockázatot jelent.

9./ Ártalmatlanítás: a hulladék okozta környezetterhelés csökkentése, környezetet veszélyeztető, szennyező, károsító hatásának megszüntetése, kizárása – környezet elemeitől történő megszüntetése, kizárása –a környezet elemeitől történő elszigeteléssel vagy anyagi minőségének megváltoztatásával -, a Hgt.3 . sz. mellékletében felsorolt eljárások valamelyikének alkalmazásával.

10./ Kezelés: a hulladék veszélyeztető hatásainak csökkentésére, a környezetszennyezés megelőzésére és kizárására, a termelésbe vagy a fogyasztásba történő visszavezetésére irányuló tevékenység, valamint
a kezelőlétesítmények utógondozását is.

11./ Begyűjtés: a hulladéknak a hulladék birtokosaitól történő átvétele a hulladék birtokosa vagy a begyűjtő telephelyén , vagy a begyűjtőhelyen, és a további kezelés érdekében történő összegyűjtés, válogatás a begyűjtő telephelyén.

12./ Szállítás: a hulladék telephelyen kívüli mozgatása, beleértve a szállítmányozást és a fuvarozást is.


IX. Fejezet

Záró rendelkezések

E rendelet 2004. május 01. napján lép hatályba.

Brezovics Jenő sk Dr. Pincehelyi István sk
polgármester körjegyző


Záradék:.
Kihirdetve: 2004. december. 9.


Dr. Pincehelyi István
körjegyző