Drávakeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2004. (III. 26.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat közművelődési feladatairól

Hatályos: 2004. 03. 26- 2021. 11. 30

Drávakeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2004. (III. 26.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat közművelődési feladatairól

2004.03.26.

Drávakeresztúr Község Önkormányzatának Képviselő testülete / a továbbiakban: Önkormányzat/ a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997.évi CXL. Törvény 77 §-a alapján az alábbiakban szabályozza közművelődési feladatainak ellátását.

Alapelvek

1. § Az önkormányzat a közművelődési tevékenység feltételeinek szabályozásával arra törekszik, hogy biztosítsa a település lakosságának jogát

a) a kulturális örökség javainak és ezek jelentőségének megismerése, a nemzeti, a nemzetiségi és etnikai kisebbségi önismeret, valamint ezek védelmével kapcsolatos ismeretek megszerzésének lehetőségét a rendelkezésére álló eszközök útján,

b) a közművelődési intézmények szolgáltatásainak igénybevételére,

c) műveltsége gyarapítására, közművelődési jogai érvényesítésére.

2. § Az önkormányzat közművelődési intézménye nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, világnézet, vagy politikai irányzat mellett sem. A közművelődési tevékenység során tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés. A törvényben és e rendeletben rögzített jogok megilletnek minden személyt nem, kor, vallás, politikai, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési különbségtétel nélkül.

A rendelet hatálya

3. § E rendelet hatálya kiterjed

a) a helyi közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevő állampolgárokra,

b) az önkormányzat közművelődési intézményére, közösségi szintereire és azok fenntartóira, alkalmazottaira, illetve működtetőire.

4. § Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység támogatása során kiemelt feladatának tekinti:

a) az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, életminőséget és életesélyt javító tanulási lehetőségek segítését,

b) a hátrányos helyzetű rétegek kulturális elesettségének mérséklését,

c) a gyermekek és fiatalok művelődési, művészeti és közösségi életének segítését,

d) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárását, megismertetését, a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását,

e) a környezetkultúra javítását,

f) az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra megismertetését, különös tekintettel a településen élő nemzeti - etnikai kisebbségek kultúrájára,

g) a kegyeleti kultúra, és az ünnepek kultúrájának gondozását,

h) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítését,

i) a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítését,

j) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítását, valamint egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítását.

Az önkormányzat közművelődési feladatellátásának szervezete és intézménye

5. § Az önkormányzat a Törvény 78 §-ának (2) bekezdésében foglaltak szerint e rendelet 4 §-ában foglalt feladata ellátása érdekében művelődési intézményt, közösségi színtereket biztosít és közművelődési közfeladatokat is ellátó közalapítványt működtethet..

6. § Az önkormányzat egyes közművelődési feladatainak ellátásába az 5. §-ban megjelölteken kívül bevonhatja drávakeresztúri székhelyű, helyben működő közművelődési célú társadalmi szervezetet, mely közművelődési feladatellátásba történő bevonása az önkormányzat által fenntartott intézmény és közösségi színterek által el nem látott feladatok teljesítése érdekében történhet.

7. § Az önkormányzat a település tradicióit is figyelembe véve fenntartóként az alábbi intézményt, működteti: Művelődési Otthon.

8. § (1a) (1) Az önkormányzat közművelődési intézményének, közösségi színtereinek feladata elsősorban a település lakosai részére a 4. §-ban meghatározott közművelődési tevékenységek biztosítása.

(1b) (2) Az önkormányzat közművelődési intézménye tevékenységét, gazdálkodására tekintettel nem önálló költségvetési szervként, de szakmailag önállóan látja el. Minden év november 30-ig elkészíti a következő évre szóló munkatervét és jóváhagyásra benyújtja az önkormányzat képviselő testületének.

(1c) (3) A közművelődési szolgáltatások díjának meghatározása a képviselő testület hatáskörébe tartozik.

9. § Az önkormányzat az intézmény és közösségi színterek működtetését a képviselő testület, a körjegyzőségi hivatal, vagy közművelődési megállapodás révén biztosítja.

A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

10. § A törvény és e rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói felügyeleti és más jogköröket a képviselő testület, illetve átruházott hatáskörben a polgármester gyakorolja.

11. § (1a) /1/ Az önkormányzat közművelődési intézményének törvényességi ellenőrzését, gazdálkodási felügyeletét a Körjegyzőségi Hivatalon keresztül a körjegyző látja el.

(1b) /2/ Az önkormányzat közművelődési intézményének szakmai ellenőrzését a képviselő testület szakmai beszámoló és/vagy szakértői vélemény alapján látja el.

A közművelődési tevékenység finanszírozása

12. § (1a) /1/ Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása érdekében biztosítja a közművelődési intézmény, közösségi színterek fenntartásához, az alapfeladatok teljesítéséhez szükséges személyi, tárgyi, technikai feltételeket.

(1b) /2/ Az önkormányzat a közművelődési feladatainak finanszírozására éves költségvetési rendeletében biztosítja a szükséges forrásokat, melyet az intézmény pályázati lehetőségek igénybevételével kiegészíthet.

12/A. § Jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba, kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.