Drávakeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2013. (II. 6.) önkormányzati rendelete

A falugondnoki szolgálatról

Hatályos: 2022. 11. 18

Drávakeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2013. (II. 6.) önkormányzati rendelete

A falugondnoki szolgálatról

2022.11.18.

Drávakeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32.cikk (1) a) pontja és (2) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján, a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Sztv) 60.§ (4) bekezdése értelmében az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

A rendelet célja

1. § A település lakói számára a településen hiányzó, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, illetve a közszolgáltatokhoz való hozzájutás elősegítése, a rászorult személyek szállítási gondjainak megoldása, továbbá a lakosságot érintő információk lakossághoz történő eljuttatásának biztosítása.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya a község közigazgatási területén életvitelszerűen tartózkodó személyekre terjed ki.

II. Fejezet

A falugondnoki szolgálat keretében kötelezően ellátandó feladatok

3. § A falugondnoki szolgálat keretében kötelezően ellátandó alapfeladatok:

a) étkeztetésben való közreműködés,

b) házi segítségnyújtásban való közreműködés,

c) óvodás és iskoláskorú gyermekek szállítása, így

ca) az óvodába , iskolába szállítás,

cb) egyéb gyermekszállítás,

d) egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása, így

da) háziorvosi rendelésre szállítás,

db) egyéb egészségügyi intézménybe szállítás,

db) gyógyszerkiváltás és gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása,

e) közösségi és szociális információk szolgáltatásában való közreműködés.

Étkeztetésben való közreműködés

4. § (1) A falugondnok által ellátandó egyéb, kiegészítő szolgáltatási feladatok közé az alább felsorolt feladatok tartoznak:

a) családsegítésben való közreműködés,

b) munkanélküliek Munkaügyi központba történő szállítása,

c) önkormányzati, illetve egyéb települési rendezvényre szállítás,

d) önkormányzati rendezvények szervezésével, lebonyolításával kapcsolatos feladatok,

e) közösségi, művelődési, sport- és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése,

f) egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása,

f) egyéb lakossági szolgáltatások, illetve a 3. § a.), b.) és e.) pontjaiban meghatározottakon kívüli egyéb alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés.

(2) A falugondnok által ellátandó, az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatás körébe tartoznak:

a) önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére,

b) a falugondnoki szolgálat működésével kapcsolatos teendők ellátása.

(3) A falugondnoki szolgáltatás keretében nyújtott feladatok szakmai tartalmát a szakmai program részletezi.

III. Fejezet

A falugondnoki szolgáltatás igénybevételi rendszere

5. § (1) A jelen rendeletben kötelezően ellátandó falugondnoki szolgáltatás kivételével a falugondnoki szolgáltatást a rendeletben foglaltak alapján lehet igénybe venni.

(2)1 A képviselő-testület felhatalmazza az alpolgármestert, hogy a falugondnoki szolgáltatás egyedi igénybevételéről határozatban döntsön. Az alpolgármester átruházott hatáskörben hozott döntéséről a soron következő képviselő-testületi ülésen köteles beszámolni.

(3)2 Az alpolgármester által hozott határozat ellen a képviselő-testülethez fellebbezéssel lehet élni, melynek alapján a képviselő-testület másodfokon bírálja el a falugondnoki szolgálatra benyújtott igényt.

6. § (1)3 Az alanyi jogon járó, illetve kötelezően ellátandó falugondnoki szolgáltatási körbe nem tartozó ellátás igénybevételét szóban, vagy írásban lehet kérelmezni. A képviselő-testület, vagy az alpolgármester az adott szolgáltatás igénybevételének lehetőségét hivatalból is megállapíthatja, melyről az érintettet írásban értesíteni kell.

(2) A falugondnoki szolgáltatás igénybevételét engedélyező határozat 1 példányát a falugondnoknak is át kell adni.

(3)4 Az alanyi jogon igénybe vehető ellátások esetében az igénybevételre való jogosultságot a falugondnok ítéli meg. Amennyiben az igény a falugondnok által kétséget kizáróan nem bírálható el, úgy a jogosultság fennállásáról az alpolgármester dönt.

(4) A szolgáltatás további igénybevételéből ki kell zárni azt a személyt, aki a szolgáltatás árát nem térítette meg.

IV. Fejezet

A falugondnok

7. § (1)5 A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatokat a falugondnok – a szolgálat rendelkezésre álló gépjármű segítségével – látja el. A falugondnoknak a feladatait a munkaköri leírásában, valamint az alpolgármester utasításának megfelelően kell ellátnia.

(2)6 A falugondnok munkarendjét a feladat ellátáshoz igazodóan kell megállapítani. A falugondnoki szolgálatot a falugondnok szabadsága, betegsége, egyéb törvényes távolmaradása esetén helyettesíteni kell. A helyettesítés rendjét a képviselő-testület határozza meg.

(3)7 Az önkormányzat a falugondnok részére munkaruha-juttatást biztosít. A munkaruha-juttatás mértéke: 50.000 Ft/év. Esedékessége: minden év május 31. napjáig. A munkaruha-juttatás feltételei:

a) a falugondnok köteles a munkaruha-juttatás összegével minden év szeptember 30.napjáig számlával elszámolni,

b) munkaruha-juttatás címén elszámolható: lábbeli, felsőruházat,

c) amennyiben év közben a falugondok munkaviszonya megszűnik a munkaruha-juttatás időarányos részét pénzben köteles megtéríteni az önkormányzat részére.

(4)8

Vegyes és záró rendelkezések

8. §9 E rendelet alkalmazása során az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. tv. szerint – az itt meghatározott kiegészítésekkel együtt – kell eljárni.

9. § (1) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Drávakeresztúr község Önkormányzata Képviselő-testülete a falugondnoki szolgálatról szóló 9/2002.(XI.16.) sz. rendelete.

(2) E rendelet kihirdetése napján lép életbe. Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

1

Az 5. § (2) bekezdése a Drávakeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XI. 17.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 5. § (3) bekezdése a Drávakeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XI. 17.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 6. § (1) bekezdése a Drávakeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XI. 17.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 6. § (3) bekezdése a Drávakeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XI. 17.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 7. § (1) bekezdése a Drávakeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XI. 17.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

6

A 7. § (2) bekezdése a Drávakeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XI. 17.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

7

A 7. § (3) bekezdése a Drávakeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XI. 17.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

8

A 7. § (4) bekezdését a Drávakeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XI. 17.) önkormányzati rendelete 5. §-a hatályon kívül helyezte.

9

A 8. § a Drávakeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XI. 17.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.