Drávakeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2013. (III. 10.) önkormányzati rendelete

önkormányzat 2013. évi költségvetéséről

Hatályos: 2013. 10. 10- 2023. 05. 31

Drávakeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2013. (III. 10.) önkormányzati rendelete

önkormányzat 2013. évi költségvetéséről

2013.10.10.

Drávakeresztúr Község Önkormányzat Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011.évi CXCV. törvény(Áht.) 23. §-a és Magyarország 2013.évi központi költségvetéséről szóló 2012. évi CCIV. törvény alapján Drávakeresztúr Község Önkormányzatának 2013. évi költségvetéséről és annak végrehajtására vonatkozó szabályokról az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1.  § A rendelet hatálya Képviselő-testületre és az önkormányzat felügyelete alá tartozó intézményekre terjed ki.

2.  § (1) Az államháztartási törvény 67. § (3) bekezdés alapján a címrendet a (2)-(4) bekezdés szerint állapítja meg.

(2) Az önkormányzat költségvetésében szereplő - nem intézményi - kiadások az 1. sz. melléklet szerinti felsorolásban - külön-külön - címet alkotnak.

A költségvetés bevételei és kiadásai

3.  § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2013.évi költségvetését

28.969 eFt bevétellel,
28.969 eFt kiadással,
A kiadási előirányzaton belül:
—— a működési célú kiadást . 28.715 ezer Ft-ban,
e a személyi juttatásokat 14.844 ezer Ft-ban,
a munkaadókat terhelő járulékokat 2.515 ezer Ft-ban,
társ. Szoc.pol. jutt. 0 ezer Ft-ban,
támogatásért. Műk. Kiadás 3.440 ezer Ft-ban,
—— a felhalmozási célú kiadásokat 3.224 ezer Ft-ban
a beruházás ikiadásokat 0 ezer Ft-
e a felújítási kiadásokat 0 ezer Ft-
e az egyéb felhalmozási kiadásokat 254 ezer Ft-ban,
—— finanszírozási kiadások 0 ezer Ft-ban,
—— a tartalékot 0 ezer Ft-ban,
—— a költségvetési létszámkeretet 12 főben állapítja meg az alábbiak szerint:
Önkormányzat szakfeladatai: 11 fő
Falugondnoki szolg. 1 fő
Közfoglalkoztatás: 11 fő
(2) Az önkormányzat költségvetési mérlegét a 2. és 2/a. sz. melléklet tartalmazza.
(3) A költségvetési évben létrejött bevételi többlet felhasználásáról a képviselőtestület dönt. A tervezett hiány finanszírozása hitellel történik, illetőleg pályázatot kell benyújtani kiegészítő támogatás elnyerésére.

I.

Az önkormányzat bevételei

4.  § A 3. §.-ban megállapított bevételi főösszeg forrásonkénti címenkénti megbontását a, 3. sz. melléklet tartalmazza.

Az önkormányzat kiadásai

6.  § A Képviselő-testület 2013. évi költségvetés kiadásai - és ezen belül kiemelt - előirányzatait, valamint az intézményi támogatást a 3/a. sz. melléklet szerint állapítja meg.

7.  § A Képviselő-testület az önkormányzat költségvetésében szereplő feladatok kiadásait - ezen belül kiemelt előirányzatait - (címenként) a 3/a. sz. melléklet szerint állapítja meg.

8.  § A Képviselő-testület a felújítási -beruházási előirányzatokat célonként (feladatonként) a 4.sz. melléklet szerint hagyja jóvá. A képviselő-testület a magánszemélyek kommunális adó összegét és a lakáshoz jutás támogatás összegét felhalmozási forrásnak tekinti.

Általános és céltartalék

9.  § A Képviselő-testület az önkormányzat általános tartalékát O eFt összegben , a 5. sz. mellékletben felsoroltak szerint hagyja jóvá.

10.  § A Képviselő-testület az önkormányzat céltartalékát 0 eFt összegben állapítja meg.

Több éves kihatással járó feladatok

11.  § (1) A Képviselő-testület a több éves kihatással járó feladatok előirányzatait éves bontásban a 6. sz. melléklet szerint fogadja el azzal, hogy a későbbi éves előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdésben a későbbi évekre jóváhagyott előirányzatokon belül a polgármester kötelezettséget vállalhat.

(3) Az önkormányzat által felvett hitelállomány alakulását, lejárat és eszközök szerinti bontásban a 7. sz. melléklet tartalmazza.

Európai uniós projektek

12.  § Az Európai Uniós támogatással megvalósuló projektek bevételeit, kiadásait, valamint az önkormányzaton kívüli ilyen projektekhez történő hozzájárulásokat 8. sz. melléklet tartalmazza.

Közvetett támogatások

13.  § A Képviselő-testület a közvetett támogatásokat, azok jellege, mértéke, összege, illetőleg kedvezményezettje szerinti részletezettséggel a 9. sz. melléklet szerint hagyja jóvá.

II.

A 2013. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

14.  § (1) Az év közben engedélyezett központi pótelőirányzatok felosztásáról - ha az érdemi döntést igényel - a testület dönt a polgármester előterjesztésében, a költségvetési rendelet egyidejű módosításával.

(2) Az (1) bekezdésben nem szereplő központi pótelőirányzatok miatti költségvetési rendelet módosításáról a Képviselő-testület dönt.

15.  § Az év várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesüléséről az előirányzat felhasználási ütemtervet a 10. számú melléklet szerint fogadja el a Képviselő-testület.

16.  § Az Önkormányzat a költségvetési évet követő két év várható előirányzatait, valamint a költségvetési év folyamatait és áthúzódó hatásait - a gazdasági előrejelzéseket figyelembe véve - a 11. szárnú melléklet szerint állapítja meg.

17.  § (1) Az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti intézkedést hozhat, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.

18.  § Önkormányzati biztost kell kirendelni, ha az önkormányzat által fenntartott költségvetési szerv 30 napon túli tartozás állományának mértéke eléri éves előirányzatának 10 %-át, vagy a 100 millió Ft-ot és e tartozását egy hónap alatt nem képes 30 nap alá szorítani.

Záró rendelkezések

19.  § (1) Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2013.év január 1. napjától kell alkalmazni.

(2) Az átmeneti gazdálkodás adatai a költségvetési rendeletben szerepelnek.

(3) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a képviselő testület 1/2012.(11.15.) sz. rendelete.