Drávakeresztúr község képviselő testületének 2/2018(III.19.) önkormányzati rendelete

Drávakeresztúr Község Önkormányzatának 2018. évi költségvetéséről

Hatályos: 2018. 03. 19- 2023. 05. 31

Drávakeresztúr község képviselő testületének 2/2018(III.19.) önkormányzati rendelete

Drávakeresztúr Község Önkormányzatának 2018. évi költségvetéséről

2018.03.19.

Drávakeresztúr Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és f) pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva Drávakeresztúr Község Önkormányzatának 2018.évi költségvetéséről és annak végrehajtására vonatkozó szabályokról az alábbiakat rendeli el:

1. §

.

A rendelet hatálya

(1) A rendelet hatálya Képviselő-testületre és annak szerveire terjed ki.

2. §

.

A költségvetés bevételeinek és kiadásainak fő összege, a hiány mértéke és annak finanszírozása

(1) A Képviselő-testület Drávakeresztúr Község Önkormányzata 2018. évi költségvetésének
- költségvetési bevételét 55.983.722.Ft-ban
- működési finanszírozási bevételét 15.344.272. Ft-ban
Ebből:
- hiány belső finanszírozása pénzmaradvány igénybevétel15.344.272 Ft-ban
- külső finanszírozás likvid hitel0 Ft-ban
- felhalmozási finanszírozási bevételét12.715.631 Ft-ban
Ebből:
- hiány belső finanszírozása pénzmaradvány igénybevétel12.715.631 Ft-ban
- külső finanszírozás likvid hitel0 Ft-ban
állapítja meg.
(2) A Képviselő-testület Drávakeresztúr Község Önkormányzat 2018. évi költségvetésének
- költségvetési kiadását 83.270.037.Ft-ban
működési finanszírozási kiadását 773.588. Ft-ban
- felhalmozási finanszírozási kiadásait Ft-ban
állapítja meg.
(3) A Képviselő-testület Drávakeresztúr Község Önkormányzata 2018. évi költségvetésének
költségvetési hiányát 28.059.903.Ft-ban
ebből: működési hiányát 15.344.272. Ft-ban
felhalmozási hiányát 12.715.631. Ft-ban
állapítja meg.
(4) A (3) bekezdés szerinti hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület a 28.059.903 Ft összegű előző év költségvetési maradványának igénybevételét, továbbá a 0 E Ft összegű működési hiány finanszírozása érdekében likvid hitel felvételét rendeli el.
(5) Az (1)- (4) bekezdésben foglaltaknak megfelelően az önkormányzat összevont költségvetésének 2016. évi
- b e v é t e l i f ő ö s s z e g é t 84.043.625 Ft-ban
- k i a d á s i f ő ö s s z e g é t 84.043.625 Ft-ban
az 1. 1.melléklet szerinti mérlegegyezőséggel állapítja meg.

3. §

A költségvetés bevételeinek és kiadásainak részletezése

A Képviselő-testület az önkormányzat 2018. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:
(1) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1.1. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.
(2) A bevételek és kiadások előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban az 1.2. melléklet szerint állapítja meg.
(3) A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2.1. és a 2.2. melléklet részletezi.
(4) Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 3. melléklet részletezi.
(5) Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 4. melléklet tartalmazza.
(6) Az Önkormányzat 2018. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait az 5. melléklet részletezi.
(7) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 6. melléklet szerint határozza meg.
(8) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 7. melléklet szerint részletezi.
(9) Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást a 8. melléklet szerint hagyja jóvá.
(10) A bevételeket és kiadásokat önkormányzati szinten, az éves (engedélyezett) létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési, feladatonként a 9. melléklet szerint határozza meg.
(11) A Képviselő-testület a több éves kihatással járó döntések számszerűsített hatásait éves bontásban, összesített célok szerint a 10. melléklet szerint hagyja jóvá.
(12) A Képviselő-testület a közvetett támogatásokat, azok jellege, mértéke, összege, illetőleg kedvezményezettje szerinti részletezettséggel a 11. melléklet szerint hagyja jóvá.
(13) A képviselő-testület az önkormányzat előirányzat-felhasználási tervét a 12. melléklet szerint hagyja jóvá.
(14) A képviselő-testület a 2018.évben céljelleggel juttatott támogatásokat a 13. melléklet szerint hagyja jóvá.
(15) A képviselő-testület a 2018.évet követő három év költségvetési bevételeit és kiadásait a 14. melléklet szerint hagyja jóvá.

4. §

.

Általános és céltartalékok

(1) A Képviselő-testület az önkormányzat általános tartalékát 13.202.358 Ft összegben, illetve felhalmozási céltartalékot nem állapít meg.
(2) A 13.202.358 Ft általános tartalék felhasználásáról történő döntés a képviselő-testület hatásköre.

5. §

.

Költségvetési létszámkeret

(1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2018.évi összesített létszámkeretét 18 főben állapítja meg az alábbiak szerint:
Önkormányzat: 6 fő, ebből 5 fő választott tisztségviselő
Közfoglalkoztatottak: éves átlag 12 fő

6. §

A költségvetés végrehajtásának szabályai

(1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.
(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.
(3) A költségvetés egyensúlyban tartása érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.
(4) Az egyes feladatoknál a jutalmazásra fordítható és kifizethető összeg nem haladhatja meg a rendszeres személyi juttatások előirányzatának 1 %-át. Ennek fedezetére a személyi juttatások évközi megtakarítása és a személyi juttatások előirányzatának növelésére fordítható forrás szolgálhat.
(5) Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.
(6) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

7. §

Az előirányzatok módosítása

(1) Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.
(2) Az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti intézkedést hozhat, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.
(3) A (2) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet. Az átruházott hatáskörű előirányzat-módosítási jogkör 2018. december 31-ig gyakorolható.
(4) A képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát – a (2) bekezdésben foglaltakat kivéve - minden esetben fenntartja magának.
(5) A költségvetési szerv a költségvetése kiemelt előirányzatai és a kiemelt előirányzaton belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre.
(6) A képviselő-testület a költségvetési rendelet 6. § szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.
(7) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

8. §

A gazdálkodás szabályai

(1) Az önkormányzat költségvetési rendeletében jóváhagyott beruházások, felújítások lebonyolítása a közbeszerzési törvény, valamint az önkormányzat beruházási szabályzatának előírásai szerint történhet.
(2) A költségvetés folyamatos ellenőrzését, felügyeletét a képviselő-testület a féléves, és éves beszámoló keretében a rendelkezésre álló központi adatok alapján végzi.

9. §

A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

(1) Az önkormányzat ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző felelős.
(2) Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról független belső ellenőr útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

10. § Záró és vegyes rendelkezések

(1) Jelen Rendelet kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit azonban a 2018. költségvetési évre, 2018. január 01. napjától alkalmazni kell.

(3) A Rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

Cserdi Zsolt Cserdiné Szolga Emma
polgármester jegyző
Kihirdetve:
Drávakeresztúr , 2018. március 19.
Cserdiné Szolga Emma
jegyző

DRÁVAKERESZTÚR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK

1. sz.mell.

2018. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSE

B E V É T E L E K Ft-ban Eredeti
I. MŰKÖDÉSI BEVÉTELEK:
Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása
1. Településüzemeltetési támogatás
1. Zöldterület gazdálkodás 956.670,-
2. Közvilágítás fenntartási
támogatás 768.000,-
3. Köztemető fenntartás 100.000,-
4. Közutak fenntartása 708.240,-
2. Egyéb kötelező önkormányzati
feladatok 5.000.000,-
3. Kiegészítő támogatás 3.389.810,-
4. Polgármesteri Illetmény támogatása 1.009.100,-
==================================================================
Helyi önkormányzatok műk.
Általános támogatása összesen: 11.931.820,-
Települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása
III.2.. Hozzájárulás a pénzbeni
szoc. ellátásokhoz 2.346.000,-
III.3.e. Falugondnoki szolgáltatás 3.100.000,-
III. 6.A rászoruló gyermekek szünidei étk.tám. 161.880,-
==================================================================A települési önk. szociális, gyerm.jóléti, gyerm.étk: 5.607.880,-
IV. Könyvtár támogatás 1.800.000,-
==================================================================
Normatív támogatás összesen: 19.339.700,-
==================================================================
2. ÁTVETT PÉNZESZKÖZÖK
Egyes szociális feladatok, kiegészítések:
1. Start-Közfoglalkoztatás támogatása 2018. 11.697.372,-
2. Start-Közfoglalkoztatás tám. 2017. évi pr. 2.508.069 ,-
3. Egyszeri gyermekvéd.támog. Erzsébet utalv. 116.000,-
==================================================================
Átvett pénzeszközök összesen: 14.321.441,-
-2-
Eredeti
3. SAJÁT BEVÉTELEK
1. Gépjárműadó 62.000,-
2. Iparűzési adó 400.000,-
3. Magánszemélyek kommunális adója 240.000,-
4. Egyéb bevételek 200.000,-
5. Szállítás 774.000,-
==================================================================
Saját bevételek összesen: 1.676.000,-
==================================================================
Működési célú pénzmaradvány: 15.344.272,- ==================================================================
Működési bevételek összesen: 50.681.413,-
==================================================================
II. FELHALMOZÁSI BEVÉTELEK
1. Kultúrház felújítás pályázat 11.970.631,-
2. Járdafelújítás pályázat 8.675.950,-.
3. Felhalmozási pénzmaradvány 12.715.631,-
==================================================================
Felhalmozási bevételek összesen: 33.362.212,-
====================================================================================================================================
MŰKÖDÉSI ÉS FELHALMOZÁSI 84.043.625,-
BEVÉTELEK ÖSSZESEN:
==================================================================
BEVÉTELEK MINDÖSSZESEN: 84.043.625,-
==================================================

-3-

Eredeti
KIADÁSOK
I. MŰKÖDÉSI KIADÁSOK:
1. CÍM POLGÁRMESTERI HIVATAL
1.1. Önkormányzati igazgatás
- személyi juttatás 2.875.200,-
- járulék 560.664,-
- dologi kiadás 3.000.000,-
==================================================================
1.1 összesen: 6.435.864,-
1.2 Községgazdálkodás
- személyi juttatás hosszú távú közfogl. 7.945.100,-
- járulékok 774.630,-
- személyi jutt. 2017-ről áthúzódó 2.247.864,-
- járulékok áthúzódó programokra 260.205,-
- dologi kiadás 2.977.642,-
==================================================================
1.2. összesen: 14.205.441,-
1.3. Közvilágítás
- dologi kiadás 420.000,-
- ÁFA 62.212,-
==================================================================
1.3 összesen: 482.212,-
1.4 Települési hulladékkezelés
- dologi kiadás 171.600,-
- ÁFA 46.332,-
==================================================================
1.4. összesen: 217.932,-
1.5. Temetőfenntartás
- dologi kiadás 79.000,-
- ÁFA 21.000,-
==================================================================
1.5. összesen: 100.000,-
1.6. Közművelődési könyvtár:
- személyi juttatás 300.000,-
- járulék 58.500,-
- dologi 1.441.500,-
==================================================================
1.6. összesen: 1.800 .000,-
1.7. Falugondnoki szolgálat:
- személyi juttatás 2.359.200,-
- járulék 460.044,-
- dologi 1.300.000,-
1.7. összesen: 4.119.244,-

-4-

Eredeti
1.7. Rendszeres pénzbeni ellátás
- szünidei étkeztetés 161.880,-
- egyszeri gyermekvédelmi támogatás 116.000,-
=================================================================
1.7. összesen: 277.880,-
1.8. Eseti pénzbeni ellátások
- települési támogatás 1.511.000,-
- beiskolázási támogatás 250.000,-
- átmeneti segély 225.000,-
- temetési segély 70.000,-
- rendkívüli gyermekvédelmi támog. 100.000,-
- karácsonyi támogatás 200.000,-
- családsegítő támogatás 80.434,-
==================================================================
1.8. összesen: 2.436.434,-
1.9. Átadott pénzeszközök
- óvoda működtetésére 312.342,- - fogorvosi ügyelet 6.384,-
- ügyeletre átadott 422.868,-
- nefela 2.775,-
-ivóvízminőség javítás 11.100,-
- FKÖH működésre átadott 575.465,-
- Hulladékgazdálkodás 2018. évi támog. 22.794,-
==================================================================
1.9. összesen: 1.353.728,- ============================================================== 2017. évi állami előleg visszafizetés 773.588,-
==================================================================
I.CÍM MŰKÖDÉSI KIAD. ÖSSZESEN: 34.202.323,-
==================================================================

-5-

Eredeti
II. FELHALMOZÁSI KIADÁSOK
Település Arculati Kézikönyv 1.000.000,-
HÉSZ felülvizsgálat 500.000,-
Szennyvíz szippantás eng. 500.000,-
==================================================================
Felhalmozási kiadások összesen: 2.000.000,-
III. FELÚJÍTÁSOK
Kultúrház felújítás (23941262+1745682) 25.686.944,-
Járda felújítás (8675950+1531050) 10.207.000,-
Kistelepülési önkormányzatok
alacsony összegű támog. 745.000,-
==================================================================
Felújítási kiadások összesen: 36.638.944,-
==================================================================
FELHALMOZÁSI KIADÁSOK ÖSSZ. 36.638.944,-
Kiadások összesen: 70.841.267,-
==================================================================Tartalék 13.202.358,-
KIADÁSOK MINDÖSSZESEN: 84.043.625,-
==================================================================