Drávakeresztúr Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (XI.30.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 12. 01- 2024. 03. 04

Drávakeresztúr Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (XI.30.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2021.12.01.

Drávakeresztúr Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, a valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az alábbiakat rendeli el:

A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy Drávakeresztúr Községi Önkormányzat (a továbbiakban: önkormányzat) művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembe vételével a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási formáját, finanszírozás módját és mértékét.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat illetékességi területén a közművelődési tevékenység megvalósításában résztvevőkre, a közösségi színterek fenntartóira, működtetőire és alkalmazottjaira.

Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai

3. § (1) Az önkormányzat elismeri, hogy Drávakeresztúr község minden polgárának joga van kulturális örökségünk megismeréséhez és elsajátításához, személyiségének a művelődés általi fejlesztéséhez, valamint a kulturális értékek birtokba vételéhez szükséges esélyegyenlőséghez. Ezek biztosítását az önkormányzat felelősségteljes kötelező feladatának tekinti.

(2) Az önkormányzat helyi adottságainak figyelembe vételével megszervezi a közművelődési alapszolgáltatásokat, melyek:

a) a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

(3) A közművelődési alapszolgáltatások megszervezésének keretében biztosítja:

a) a település épített és szellemi, művészeti, környezeti értékeinek, hagyományainak feltárását, megismertetését és közzétételét;

b) a helytörténeti tevékenység fejlesztését;

c) a hagyományőrző közösségek, ifjúsági és nyugdíjas klubok életre hívását, működésének segítését;

d) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, a közösségi élet érdekérvényesítésének megteremtését;

e) az ünnepek kultúrájának gondozását.

(4) Az önkormányzat kiemelt feladatának tekinti:

a) a gyermek és ifjúsági korosztály művelődésének, művészeti életének (képességek, készségek fejlesztését), valamint közösségé formálásának támogatását, szabadidejének és szünidejének hasznos eltöltéséhez a feltételek megteremtését;

b) a község területén élőknek a közösségi formálódást elősegítő programok támogatását.

4. § Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenységek körében költségvetési kerete függvényében az alábbi feladatokat támogatja, illetve valósítja meg:

a) A településen fellelhető értékek, hagyományok feltárása, gyűjtése, gondozása, rendszerbe foglalása, az utókor számára elérhetővé tétele.

b) A szabadidő kulturált eltöltéséhez szükséges feltételek biztosítása, , a közönség számára internetezési lehetőség biztosítása, ezek használatához segítő személy biztosítása.

c) A helyi lakosság önkéntes összefogásán alapuló kezdeményezések, civil szervezetek tevékenységének támogatása, a helyi társadalmi csoportok közti kapcsolatrendszer kiépítése, és gondozása, közösségi élet szervezése.

d) Idősek, hátrányos helyzetben lévő társadalmi csoportok bevonása a kulturális életbe, kapcsolatteremtés, kommunikáció biztosítása, közös programok szervezése a helyi társadalom egyéb rétegeivel.

e) Különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítése és fenntartásának segítése, különösen a településen élő nemzeti- és etnikai kisebbségek kulturális tevékenységének támogatása.

f) A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez, a szórakozási közösségi igényekhez szükséges feltételek biztosítása.

g) Nemzeti és társadalmi és helyi ünnepek szervezése, lebonyolítása.

A közművelődési feladatellátás formája, módja és finanszírozása

5. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatai ellátása érdekében közösségi színteret tart fenn.

(2) Az önkormányzat közösségi színtérként az alábbi helyszíneket jelöli ki: Drávakeresztúr, Petőfi u.66. Kultúrház.

(3) Az önkormányzati fenntartású közösségi színtér közművelődési alapfeladatú intézmény, kulturális-közművelődési cél esetén együttműködési megállapodás keretében térítésmentesen, vagy viszonossági alapon használható.

(4) Nem közművelődési alapú igénybevétel esetén a közösségi színtér piaci alapon biztosítható.

(5) Az önkormányzat közművelődési feladatait költségvetéséből finanszírozza. Ezek forrása a saját bevételeiből-, a központi költségvetésből származó normatív támogatásból-, a központosított előirányzatokból származó összeg. A feladatfinanszírozás kiegészül az elkülönített állami pénzalapokból-, alapítványi forrásokból- és egyéb pályázati forrásokból.

A közművelődésben együttműködő partnerek

6. § Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik, megállapodást köthet, a közművelődési feladatok ellátása érdekében – formális, vagy informális – kapcsolatot tart és szorosan együttműködik:

a) helyi, megyei, országos közművelődési feladatokat is ellátó, valamint művészeti, hagyományőrző, hagyományápoló, kulturális tevékenységet végző szervezetekkel, személyekkel,

b) egyházakkal,

c) oktatási, nevelési intézményekkel,

d) önkormányzatokkal, nemzetiségi önkormányzatokkal, önkormányzati társulásokkal,

e) egyesületekkel, alapítványokkal, egyéb civil szervezetekkel.

Záró rendelkezések

7. § A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti az önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról szóló 2/2004 (III.12.) számú önkormányzati rendelet.

8. § Ez a rendelet 2021. december 1-jén lép hatályba.