Drávakeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XI. 17.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról szóló 1/2013. (II. 6.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 11. 18- 2022. 11. 19

Drávakeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XI. 17.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról szóló 1/2013. (II. 6.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.11.18.

Drávakeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény 60.§ (4) bekezdésében meghatározott feladatkörében a következőket rendeli el:

1. § A falugondnoki szolgálatról szóló 1/2013. (II. 6.) önkormányzati rendelet 5. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A képviselő-testület felhatalmazza az alpolgármestert, hogy a falugondnoki szolgáltatás egyedi igénybevételéről határozatban döntsön. Az alpolgármester átruházott hatáskörben hozott döntéséről a soron következő képviselő-testületi ülésen köteles beszámolni.

(3) Az alpolgármester által hozott határozat ellen a képviselő-testülethez fellebbezéssel lehet élni, melynek alapján a képviselő-testület másodfokon bírálja el a falugondnoki szolgálatra benyújtott igényt.”

2. § (1) A falugondnoki szolgálatról szóló 1/2013. (II. 6.) önkormányzati rendelet 6. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az alanyi jogon járó, illetve kötelezően ellátandó falugondnoki szolgáltatási körbe nem tartozó ellátás igénybevételét szóban, vagy írásban lehet kérelmezni. A képviselő-testület, vagy az alpolgármester az adott szolgáltatás igénybevételének lehetőségét hivatalból is megállapíthatja, melyről az érintettet írásban értesíteni kell.”

(2) A falugondnoki szolgálatról szóló 1/2013. (II. 6.) önkormányzati rendelet 6. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az alanyi jogon igénybe vehető ellátások esetében az igénybevételre való jogosultságot a falugondnok ítéli meg. Amennyiben az igény a falugondnok által kétséget kizáróan nem bírálható el, úgy a jogosultság fennállásáról az alpolgármester dönt.”

3. § A falugondnoki szolgálatról szóló 1/2013. (II. 6.) önkormányzati rendelet 7. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatokat a falugondnok – a szolgálat rendelkezésre álló gépjármű segítségével – látja el. A falugondnoknak a feladatait a munkaköri leírásában, valamint az alpolgármester utasításának megfelelően kell ellátnia.

(2) A falugondnok munkarendjét a feladat ellátáshoz igazodóan kell megállapítani. A falugondnoki szolgálatot a falugondnok szabadsága, betegsége, egyéb törvényes távolmaradása esetén helyettesíteni kell. A helyettesítés rendjét a képviselő-testület határozza meg.

(3) Az önkormányzat a falugondnok részére munkaruha-juttatást biztosít. A munkaruha-juttatás mértéke: 50.000 Ft/év. Esedékessége: minden év május 31. napjáig. A munkaruha-juttatás feltételei:

a) a falugondnok köteles a munkaruha-juttatás összegével minden év szeptember 30.napjáig számlával elszámolni,

b) munkaruha-juttatás címén elszámolható: lábbeli, felsőruházat,

c) amennyiben év közben a falugondok munkaviszonya megszűnik a munkaruha-juttatás időarányos részét pénzben köteles megtéríteni az önkormányzat részére.”

4. § A falugondnoki szolgálatról szóló 1/2013. (II. 6.) önkormányzati rendelet 8. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„8. § E rendelet alkalmazása során az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. tv. szerint – az itt meghatározott kiegészítésekkel együtt – kell eljárni.”

5. § Hatályát veszti A falugondnoki szolgálatról szóló 1/2013. (II. 6.) önkormányzati rendelet 7. § (4) bekezdése.

6. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Az 1–5. § 2022. november 18-án lép hatályba.