Markóc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2013. (V. 29.) önkormányzati rendelete

a közterület-használatról és díjszabásáról

Hatályos: 2013. 05. 29

Markóc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2013. (V. 29.) önkormányzati rendelete

a közterület-használatról és díjszabásáról

2013.05.29.

Markóc Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés a.) pontja és (2) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. és 2. pontjában kapott felhatalmazás alapján a közterületek használatáról az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy meghatározza a közterületek rendeltetéstől eltérő célú használatának rendjére vonatkozó szabályokat, figyelemmel a helyi adottságokra, a lakossági igényekre, a helyben kialakult szokásokra és közlekedésbiztonságra.

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Markóc község közigazgatási területén az önkormányzat tulajdonában, kezelésében lévő és az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészletekre, továbbá a belterületi földrészletek közhasználatra átadott részére.

(2) Jelen rendelet rendelkezései a természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre vonatkoznak, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel Markóc község területén tartózkodnak, vagy olyan tevékenységet folytatnak, melynek során a közterületet használják, igénybe veszik.

(3) A közterületeket, azok építményeit, műtárgyait, berendezéseit és felszereléseit rendeltetésüknek megfelelően – az állaguk sérelme nélkül és általános magatartási szabályok betartásával – mindenki ingyenesen használhatja.

A közterület rendeltetéstől eltérő használatának engedélyezése,

a közterület igénybevétele

3. § (1) A közterületek rendeltetésétől eltérő használatához közterület-használati engedély szükséges.

(2) Közterület-használati engedélyt kell kérni:

a) hirdetőtábla, hirdető-berendezés, cég- és címtábla közterületen történő elhelyezéséhez, közterületbe 50 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, üzleti védtető elhelyezéséhez

b) mobil elárusító fülke, pavilon ideiglenes elhelyezéséhez

c) tájékoztató táblák elhelyezéséhez

d) építési munkával kapcsolatos építőanyag, törmelék és állványzat elhelyezéséhez

e) kiállítás, alkalmi vásár tartása céljára

g) szabadtéri rendezvényre

h) közterületi értékesítésre, alkalmi és mozgóárusításra, mozgóbolti értékesítésre.

4. § Nem kell közterület-használati engedélyt kérni:

a) a közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban a közút (járda) területének elfoglalásához

b) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányítását szolgáló berendezések elhelyezéséhez

c) a közterületen, illetve az alatt vagy felett elhelyezett postai távközlési kábelek, további közművek hibaelhárítása érdekében végzett munkához

d) életveszély, életveszély, vagyonkár, baleset elhárításához szükséges, 72 órát meg nem haladó közterület-használathoz

e) háztartási tüzelőanyag 7 napot meg nem haladó időtartamban való közterületen történő tárolásához

f) építési munka végzéséhez szükséges építőanyag 7 napot meg nem haladó időtartamban való közterületen történő tárolásához

g) hulladékgyűjtő edények, a hulladékkezelési közszolgáltató által rendszeresített hulladékgyűjtő matricás műanyag zsákok elhelyezéséhez

h) szervezett hulladékgyűjtés vagy lomtalanítás napján vagy azt megelőző napon kihelyezett hulladék, lom elhelyezéséhez

i) teherszállításra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vontató, vontató munkagép, pótkocsi, egyéb mezőgazdasági gép és tartozékai, 12 főnél nagyobb befogadóképességű autóbusz 30 napon belüli tárolására.

5. § (1) Nem adható közterület-használati engedély:

a) tűz-és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlására

b) eseti rendezvények (falunap, búcsú, önkormányzati rendezvény) kivételével szeszes ital árusítására, illetve olyan áruk közterületen történő forgalmazására, amelyet jogszabály tilt

c) teherszállításra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vontató, vontató munkagép, pótkocsi, egyéb mezőgazdasági gép és tartozékai, 12 főnél nagyobb befogadóképességű autóbusz 30 napon túli tárolására

d) a lakosság nyugalmát vagy a közerkölcsöt sértő tevékenység végzésére.

(2) Csak az illetékes szakhatóság előzetes hozzájárulásával adható közterület-használati engedély:

a) közlekedési területen csak a közlekedési szakhatóság,

b) műemlékileg vagy egyéb szempontból védett területen csak a műemléki, illetve egyéb szakhatóság előzetes hozzájárulásával adható közterület-használati engedély.

6. § (1) A közterület-használati engedély iránti kérelmet a Sellyei Közös Önkormányzati Hivatal Drávafoki Kirendeltségéhez kell benyújtani a jelen rendelet 1. számú mellékletében meghatározott formanyomtatványon a közigazgatási hatósági eljárásért fizetendő általános tételű eljárási illeték megfizetése mellett.

(2) A kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét (cégnevét)

b) a kérelmező lakhelyének, székhelyének, telephelyének címét

c) a közterület-használat helyének, időpontjának (időtartamának) meghatározását

d) az igénybe vett közterület nagyságát

e) a közterület-használat célját

f) -a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat, engedély számát.

(3) A közterület-használati engedély kiadása a polgármester hatáskörébe tartozik. A döntés meghozatalára a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (Ket.) rendelkezéseit kell alkalmazni. Az engedélyt alakszerű határozattal kell engedélyezni.

(4) Az engedély:

a) ideiglenes jelleggel meghatározott idő elteltéig

b) a megállapított feltétel beálltáig

c) visszavonásig adható meg

(5) A határozott idejű közterület-használat legrövidebb időtartama 1 nap, kérelemre többször meghosszabbítható.

(6) Amennyiben az engedély érvényét veszti, az engedélyes saját költségén köteles az eredeti állapotot – kártalanítási igény nélkül- helyreállítani.

7. § (1) Amennyiben a közterületen folytatni kívánt tevékenységet jogszabály más hatóság, vagy más szerv előzetes engedélyéhez, hozzájárulásához köti, a közterület használati engedély csak az engedély illetve hozzájárulás megléte esetén adható ki.

(2) Az engedélyes köteles az igénybe vett területet és környezetét tisztán tartani és gondozni.

(3) Közterület-használati engedély csak annak adható, aki rendelkezik a közterületen folytatni kívánt tevékenység végzéséhez szükséges hatósági engedélyekkel vagy a tevékenység gyakorlásához szükséges okirattal.

A közterület-használati díj mértéke, fizetésének módja

8. § (1) Az engedélyes, a bérlő a közterületi árusítóhely használatáért díjat (bérleti díjat) köteles fizetni Markóc Község Önkormányzatának. A díj mértékét a 2. sz. melléklet tartalmazza, a fizetendő díjat (bérleti díjat) és megfizetésének határidejét, módját a területbérleti szerződésben kell meghatározni.

(2) Az engedélyes a közterület-használati díjat a közterület tényleges használatára, illetőleg a közterületen lévő létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.

(3) A létesítményekkel elfoglalt közterületek nagyságának meghatározásánál a létesítmény alapterületét és használathoz szükséges csatlakozó terület mértékét az OTÉK szerint kell figyelembe venni. Cég-, cím- és hirdetőtábla, hirdető-berendezés, transzparens elhelyezése esetén annak felületét kell alapul venni. A díj szempontjából minden megkezdett év, hónap, hét, nap, m2 egésznek számít.

(4) A díj befizetésének tényét a Sellyei Közös Önkormányzati Hivatal Drávafoki Kirendeltségénél a befizetésre megszabott határidő lejártát követő 15 napon belül igazolni kell.

(5) A polgármester a következő esetekben a közterület-használati díj fizetésének kötelezettsége alól – kérelemre – részben vagy egészben felmentést adhat:

a) ha azt az engedélyes jövedelmi, vagyoni, szociális helyzete indokolja,

b) a választásokkal kapcsolatos hirdetések engedélyezésére történő igénybevétel esetén,

c) jótékony és közcélú rendezvényhez, illetve

d) ha egyéb - különös méltánylást érdemlő körülmény - indokolttá teszi.

A mentességet a területbérleti szerződésben fel kell tüntetni.

A közterületi értékesítés, alkalmi és mozgóárusítás és mozgóbolti értékesítés különös szabályai

8. § (1) A közterületi értékesítéshez, alkalmi és mozgóárusításhoz valamint a mozgóbolti értékesítéshez közterület-használati engedély csak akkor adható, ha a kereskedő rendelkezik a tevékenység végzéshez szükséges, jogszabály által előírt feltételekkel.

(2) Az értékesítés során – a lakosság nyugalmának védelme érdekében- hangjelzés kizárólag 8.00. – 12.00. és 14.00. – 18.00. óra között használható

Az üzemképtelen járművek közterületen történő tárolása

9. § (1) A rendelet alkalmazása szempontjából üzemképtelen jármű:

a) a hatósági engedéllyel vagy jelzéssel nem rendelkező az a jármű, amely egyébként közúti forgalomban csak ilyen engedéllyel és jelzéssel vehet részt,

b) baleset folytán megsérült és elhagyott jármű,

c) olyan jármű, mely műszaki állapotánál fogva közúti közlekedésre alkalmatlan, mert hiányos vagy roncs, vagy sérült.

(2) Közterületen üzemképtelen jármű közterület-használati engedély nélkül legfeljebb 10 napig tárolható a KRESZ 59. (3) bekezdésében foglaltakra tekintettel. Az üzembentartó vagy tulajdonos (a továbbiakban: üzembentartó) az üzemképtelenné vált járművet saját költségén köteles a közterületről 10 napon belül eltávolítani vagy a további tárolásra, de legfeljebb 30 napra közterületi engedélyt kérni.

(3) Üzemképtelen jármű közterület-használati engedélyét az üzemben tartónak kell megkérni, mely engedély a (2) bekezdésben meghatározottakon túl legfeljebb 30 napra adható.

Zöldterületek használata, közterület tisztán tartása és a közterületi állattartás szabályai

10. § (1) Zöldterületnek minősül a játszótér, focipálya, az utcai fasorok, közterületen felállított virágtartók a növényzettel együtt, belterületi gyepterületek. A zöldterületeken a gépjármű és kerékpár közlekedés, állattartás, mások nyugalmának zavarása tilos. Tilos a zöldterületek rongálása, szennyezése.

(2) Tilos a közterületet beszennyezni, ott szemetet, elhasznált tárgyat elhagyni, eldobni. Szemetet közterületen kizárólag az e célra kihelyezett konténerekben lehet elhelyezni vagy a szervezett hulladékgyűjtés napján a lakossági hulladékgyűjtő edényben vagy műanyag zsákban kell elszállításra az ingatlan elé kihelyezni.

(3) Tilos szennyvíznek, egészségre ártalmas folyadéknak közterületre való kijuttatása, csapadékvíz elvezető árkok folyékony vagy szilárd hulladékkal való szennyezése. Állati hullák, egészséget veszélyeztető szerves vagy szervetlen anyagok tárolása, elhagyása illetve gyűjtése közterületen és magánterületen is tilos.

(4) A tulajdonos köteles gondoskodni

a) az ingatlan előtti járdaszakasz - járda hiányában egy méter széles területsáv - valamint az ingatlan előtti zöldsáv úttestig terjedő teljes területe,

b) a járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai, továbbá

c) tömbtelken a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésére és körüljárására szolgáló terület, tisztán tartásáról, rendszeres kaszálásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról.

A járdaszakasz tisztántartása körében köteles azt portól, gyomtól, víztől, hótól megtisztítani, köteles továbbá síkosság-mentesítését közegészségügyi szempontból veszélytelen szóróanyaggal (fűrészpor, salak, hamu, homok) elvégezni.

(5) Közterületen állatot tartani tilos, közterületen állatot legeltetni csak állandó felügyelet mellett lehet.

(6) Ebet közterületre bocsátani kizárólag felügyelet mellett, szájkosárral és pórázzal ellátva lehet. A tulajdonos köteles gondoskodni az állat által okozott szennyezés eltávolításáról. Az ebek szabad mozgásának kielégítésére a település külterületi, lakatlan részei vehetők igénybe.

A közterület-használati engedély visszavonása

11. § (1) A közterület-használati engedélyt vissza kell vonni, ha az engedélyes a közterületet az engedélytől eltérő célra, vagy módon használja.

(2) Az engedély visszavonás lehetőségére az engedélyest a határozatban figyelmeztetni kell.

A közterület-használat ellenőrzése, hozzájárulás nélküli használat jogkövetkezményei

12. § (1) A közterület-használat szabályszerűségének ellenőrzéséről a polgármester a Sellyei Közös Önkormányzati Hivatal Drávafoki Kirendeltségének bevonásával gondoskodik.

(2) A közterület engedély nélküli vagy attól eltérő használata esetén a használót – 8 napos határidő kitűzésével – felszólítja a használat megszüntetésére és a közterület – saját költségén, kártalanítási igény nélkül történő – eredeti állapotának helyreállítására.

Vegyes és záró rendelkezések

13. § A rendelet a kihirdetése napján lép életbe. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.