Markóc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2013. (VIII.29.) önkormányzati rendelete

a közterület filmforgatási célú használatáról

Hatályos: 2013. 08. 31

Markóc Község Önkormányzata Képviselő-testületének

12/2013. (VIII.29.) önkormányzati rendelete

a közterület filmforgatási célú használatáról



Markóc Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32.cikk (2) bekezdésében valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény ( továbbiakban Mktv.) 37.§.(4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján következőket rendeli el:


1.§.


A mozgóképről szóló 2004.évi II. tv. törvény szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás céljára történő közterület-használat) vonatkozásában e rendelet szabályait  kell alkalmazni.


2.§.


A filmforgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén az akadály elhárulása után az esetleges kárelhárítást vagy helyreállítást követő 10 munkanapon belül biztosítja újra a közterületet olyan időtartamban, ameddig a filmforgatás akadályozva volt.


3.§.


  1.        (1) A filmforgatás céljából történő közterület-használat időtartama nem haladhatja meg a 15 nap időtartamot.


(2) A közterület-használat naponta 7,00-21,00 óra közötti időtartamra vonatkozhat. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.


4.§.


A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.


5.§.


A rendelet alkalmazásában a közterület filmforgatási célú igénybevétele szempontjából a képviselő-testület Markóc község közigazgatási területén turisztikailag kiemelt közterületet nem állapít meg.


6.§.


(1) A közterület filmforgatási célú igénybevételéért fizetendő díj felső határa:

a.) forgatási helyszín esetén 200 Ft/m2/nap

b.) Technikai kiszolgálás esetén 150Ft/m2/nap

c.) stáb  parkolása esetén 100 Ft/m2/nap


7.§.


(1) A fizetendő díj 30 %-al csökken, ha a közterület használat nem haladja meg az 5 napot.

(2) Ha a hatósági szerződés szerint a közterület használat nem haladja meg az 5 napot, de a tényleges használat hosszabb, akkor a 6.§. szerinti díjat kell fizetni.

(3) A kérelmező a közterület-használati díj megfizetése alól kizárólag abban az esetben mentesíthető, ha a filmalkotás közérdekű célt szolgál.

(4) Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások.


8.§.


A filmforgatási célú közterület-használattal összefüggő, az Mktv-ben meghatározott képviselő-testületi határköröket a polgármester gyakorolja. 


9.§.


Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.



Markóc, 2013. augusztus 29.



Lantos Tamás                                                                                          Dr. Markovics Boglárka

polgármester                                                                                                 jegyző


Kihirdetve:

Markóc, 2013. 08.30.



Dr. Markovics Boglárka

jegyző