MARKÓC KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 13/2013.(VIII.29.) önkormányzati rendelete

a Markóci Fás Legelő védetté nyilvánításáról

Hatályos: 2013. 09. 05- 2020. 08. 30

MARKÓC KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK


13/2013.(VIII.29.) számú rendelete


a Markóci Fás Legelő védetté nyilvánításáról




Markóc Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontja és (2) bekezdése alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 11. pontjában biztosított feladatkörében eljárva, a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 24.§ (1) bekezdés b) pontjában biztosított felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:


1.§


A képviselőtestület a Markóc 02/6 helyrajzi számú, legelő művelési ágú külterületi ingatlant, és a területen lévő növényzetet védetté nyilvánítja.


A védetté nyilvánítás célja


2.§


A védetté nyilvánítás célja - a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény – 22.§ a; b; c; és i; pontjaira figyelemmel -, hogy az ormánsági táj legjellemzőbb élőhelytípusainak együttesét (az erdő, a legelő és a folyóvíz) koncentráltan megjelenítő terület növényfajai és élővilága zavartalanul fennmaradjanak, ennek érdekében a cél a természeti értékek károsodásának megelőzése, elhárítása, az eddig bekövetkezett károsodás csökkentése, megszüntetése, a jelen és jövő nemzedék számára történő megőrzése és tervszerű fenntartása.


3.§


(1)       A védett terület neve: Markóci Fás Legelő Természetvédelmi Terület.

(2)       A védelem alá vont területet „MARKÓCI FÁS LEGELŐ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET” feliratú táblával kell ellátni.


4.§


A védett területen tilos fát kivágni, a területet feltörni, lecsapolni, műtrágyázni, feltölteni, azon bármilyen hulladékot elhelyezni, vagy egyéb módon károsítani.


Természetvédelmi hatósági jogkörök


5.§


(1)       A védelem alá vont természeti területtel kapcsolatos első fokú természetvédelmi hatósági jogkört az 1996. évi LIII. törvény felhatalmazása alapján a jegyző gyakorolja.

(2)       A természetvédelmi hatóság engedélye szükséges a területen lévő faegyedek természetes állapotának megváltoztatásához, kivágásához.

(3)       A jegyző korlátozhatja, felfüggesztheti vagy megtilthatja a védett természeti emléket és annak termőhelyét károsító vagy súlyosan veszélyeztető tevékenységet.

A határozat – a védett természeti emlék vagy termőhely közvetlen vagy súlyos sérelme, illetve veszélyeztetése esetén – a jogorvoslatra tekintet nélkül azonnal végrehajthatónak nyilvánítható.


6.§


(1)       A védelem alá vont terület megóvásáról, fenntartásáról, helyreállításáról a képviselőtestület gondoskodik. E feladat ellátásával

a) az önkormányzat tulajdonában álló területeken a terület mindenkori kezelőjét, ennek hiányában a tényleges használóját,

b) egyéb területeken a terület mindenkori tulajdonosát, vagyonkezelőjét vagy használóját is megbízhatja.

(2)       A tulajdonos, vagyonkezelő, használó köteles tűrni a természetvédelmi hatóságnak a védett természeti érték és terület oltalma, tudományos megismerése, bemutatása érdekében végzett tevékenységét, így különösen a természetvédelmi érték megközelítését, bemutatását, őrzését, állapotának ellenőrzését, és a hatósági tájékoztató, valamint eligazító táblák elhelyezését.

(3)       A tulajdonos (vagyonkezelő, használó) köteles tűrni, hogy a természetvédelmi hatóság a természeti terület oltalma, tudományos megismerése érdekében ingatlanát időszakosan használja.

(4)       Az ingatlan mindenkori tulajdonosa (használója) köteles tűrni a védetté nyilvánítás tényének az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzését.

(5)       A védett terület kezelésével kapcsolatos legszükségesebb költségek fedezetéről az Önkormányzat éves költségvetésében gondoskodik.

(6)       Az ingatlant a rendelet 1. sz. mellékletét képező Kezelési Tervben foglaltaknak megfelelően kell használni.


7.§


Tilos minden olyan tevékenység folytatása, amely a védelem alá vont természeti területének állapotát közvetlen vagy közvetett módon a természetvédelmi célokkal ellentétesen megváltoztatja vagy veszélyezteti. Gondoskodni kell a védett természeti értékek fennmaradásához szükséges természeti feltételek, így többek között a talajviszonyok és a vízháztartás megőrzéséről.


8.§


(1)       A természeti terület védelmére vonatkozó szabályok megsértése esetén a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény, továbbá a szabálysértésekről, a 33/1997. (II.20.) Korm.rendelet, valamint a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény szabályai szerint kell eljárni.

(2)       A természetvédelmi bírság megfizetése nem mentesít a büntetőjogi, a szabálysértési, a kártérítési felelősség, valamint a tevékenység korlátozására, felfüggesztésére, tiltására, továbbá a helyreállításra vonatkozó kötelezettség teljesítése alól.



Záró és vegyes rendelkezések


9. §.


(1)       E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.



Markóc, 2013. augusztus 29.



            Lantos Tamás                                                            Dr. Markovics Boglárka

             polgármester                                                                         jegyző


A rendelet kihirdetve:

Markóc, 2013. szeptember 5.



                                                                                              Dr. Markovics Boglárka        

                                                         jegyző