Markóc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2018(VIII.21.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015 (III. 01.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 08. 21- 2020. 08. 30

Markóc Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 1. § (2) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában, 48. § (4) bekezdésében, 92. § (1) bekezdésében, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 18. § (2) bekezdésében, 29. § (2) bekezdésében, 131. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a 3/2015. (III. 01.) rendeletének módosítására a következőket rendeli el:


1.§

A rendelet 3. § (5) bekezdés 3. pontja az alábbiak szerint módosul:

  • állami foglalkoztatási szerv által folyósított ellátásról a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátást igazoló szelvényt, ennek hiányában a Baranya Megyei Kormányhivatal Sellyei Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya által kiállított igazolást,


2.§


A rendelet 6. § (2) bekezdés a) pontjának bd) alpontja az alábbiak szerint módosul:

6.§ (2) a) bd) települési gyermekvédelmi támogatás


3.§

A rendelet 6. § (2) bekezdés a) pontja az alábbi be), bf) és bg) alpontokkal egészül ki:

6.§ (2)

a)

be) települési élelmiszercsomag

bf) tűzifa juttatás

bg) szünidei gyermekétkeztetés



4.§

A rendelet 6. § (2) bekezdés b) pontja az alábbi d.), e.), f.) és g.) alpontokkal egészül ki:

6. § (2)

d.) települési létfenntartási támogatás

e.) települési gyógyszertámogatás

f.) köztemetés

g.) a 31. § (2) bekezdés c) pontja szerinti gyermek fogadásának előkészítése.


5.§

A rendelet 6. § (5) bekezdés b) pontja az alábbiak szerint módosul:


  1. 6. § (5) b) családsegítés a Sellye Család- és Gyermekjóléti Központ útján.


6.§

A rendelete 8. § (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

8.§ (2) Az önkormányzat a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, a lakbérhez vagy az albérleti díjhoz, a lakáscélú pénzintézeti kölcsön törlesztő részletéhez települési lakásfenntartási támogatást nyújt az e rendeletben meghatározott feltételek szerinti jogosultnak. 


7.§

A rendelet 12.§ (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul: 

12.§ (1) A havi elismerhető költségeket kérelmező a kérelem benyújtásával egyidejűleg köteles igazolni a kérelem benyújtását megelőző hónap közüzemi számlamásolatainak, illetve feltöltős mérőóra esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap Előfizetős befizetési bizonylatának csatolásával a     bizonylaton szereplő partnerszám igazolása mellett.


8.§

A rendelet 14.§ (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul: 

14.§ (1) A lakásfenntartási támogatás a kérelem benyújtását követő hónap első napjától kerül megállapításra 12 hónap időtartamra, de legfeljebb a lakáshoz kapcsolódó jogviszony időtartamára.

A lakásfenntartási támogatás folyósításának időtartamáról a határozatban kell rendelkezni.


9.§

A rendelet 14.§-a kiegészül a (3) bekezdéssel az alábbiak szerint:

14. § (3) Korábbi jogosultság esetén annak megszűnését megelőző hónapban nyújtható be ismételt települési lakásfenntartási támogatás megállapítása iránti kérelem.


10.§

A rendelet 23.§ (7) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

23.§ (7) Az eseti települési gyógyszertámogatásra való jogosultságról az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a polgármester dönt.


11.§


A rendelet 24. § (5) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

24. § (5) A rendszeres települési gyógyszertámogatást 1 naptári éven belül legfeljebb 2 alkalommal lehet megállapítani.


12.§


A rendelet 26. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

26.§ (1) Létfenntartási települési támogatásban azon személy részesíthető kérelemre, vagy hivatalból, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200% -át nem haladja meg, egyedülálló esetében ezen összeg 250 %-át.


13.§


A rendelet 26. § (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

26. § (4)  Az alkalmanként megállapítható települési létfenntartási támogatás egy évben egy háztartáson belül maximum 2 alkalommal állapítható meg.


14.§

A rendelet 26. § (5) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

26. § (5) A havi rendszerességgel megállapított települési létfenntartási támogatás összege a rászorultságtól függően 1.000,- – 3.000,- Ft/hó között állapítható meg, maximum egy év időtartamra.


15.§

A rendelet 29. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

29.§ (1) Eseti rendkívüli települési támogatásban azon személy részesíthető kérelemre vagy hivatalból, aki a létfenntartást veszélyeztető élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzd, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 270%-át, egyedül élő esetén 300 %-át, és önmaga vagy családja létfenntartásáról más módon gondoskodni nem tud, mert


a) tartós betegség vagy rokkantság miatt jelentős jövedelem-kiesése következett be vagy

b) elemi kár, vagy sérelmére elkövetett bűncselekményből anyagi kára keletkezett vagy

c)      nyugdíj vagy a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCL törvény 3.  § (1) bekezdése szerint folyósított ellátás kifizetése a jogosultság megállapításának elhúzódása miatt késik vagy

d) önhibáján kívül legfeljebb 2 havi közüzemi díjhátraléka, lakbérhátraléka halmozódott fel, melyet önerőből nem tud kiegyenlíteni vagy

e) nagyobb összegű, váratlan vagy előre látott kiadásai vannak, amelyeket önerőből nem tud kiegyenlíteni.


16.§

A rendelet 29. § (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


29. § (2) Eseti – rendkívüli élethelyzet miatti – kiadások támogatására nyújtott települési támogatás felső határa 50.000,- Ft.

17.§

A rendelet 29. § (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


29. § (3) Azon személy részére, aki rendszeres létfenntartási támogatásban részesül, alkalmanként jelentkező – rendkívüli élethelyzet miatti – kiadások támogatására nyújtott települési támogatás egy évben maximum 1 alkalommal állapítható meg.


18.§

A rendelet 30. §-a az alábbiak szerint módosul:

30. § A települési eseti rendkívüli támogatás iránti kérelmet a 8. melléklet szerinti formanyomtatványon kell előterjeszteni.


19.§

A rendelet 31. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

31.§. (1) A képviselő-testület települési gyermekvédelmi támogatást állapíthat meg arra a gyermekre tekintettel, akinek a családja időszakosan létfenntartási gondokkal küzd, vagy létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, s a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200% át, egyedülálló esetében ezen összeg 250 %-át.



20.§


A rendelet 31. § (5) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

31. § (5) A gyermekvédelmi települési támogatás pénzbeli és természetbeni ellátás formájában is nyújtható, melyről az eljárás során, az összes körülményt mérlegelve kell dönteni.


21.§

A rendelet 31. § (6) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

31.§. (6) A gyermekvédelmi települési támogatás elsősorban akkor állapítható meg természetbeni ellátás formájában, ha

a kérelem a gyermekek étkeztetési térítési díjának (díjhátralékának) kollégiumi díjának, tankönyv-, tanszerellátásának, gyógyszerköltségének, egészségügyi szolgáltatásért fizetett díj támogatására irányul vagy

– az ügy összes körülményeire tekintettel feltételezhető, hogy a szülő (gondozó) a pénzbeli támogatást nem a gyermek nevelésére, gondozására fordítja.


22.§

A rendelet 31. § (7) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

31.§ (7) A gyermekvédelmi települési támogatás maximális összege az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 80%-a.

23.§

A rendelet 31. § szakasza az alábbi (8) bekezdéssel egészül ki:

31. § (8) A (2) bekezdés c) pontja alá tartozó kérelmének ügyében a polgármester átruházott hatáskörben dönt.


24.§

A rendelet 32. §-a  az alábbiak szerint módosul:

32. §.  A gyermekvédelmi települési támogatás iránti kérelmet a 9. melléklet szerinti formanyomtatványon kell előterjeszteni.

25.§

A rendelet 33.§ (7) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

33. § (7) A temetésre nyújtott települési támogatás iránti kérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított egy hónapon belül kell előterjeszteni, csatolva a halotti anyakönyvi kivonatot és a segélyt kérő, vagy a vele egy háztartásban élő családtagja nevére kiállított temetési számlát. E határidő elmulasztása jogvesztő.


26.§

A rendelet 34. § (3) bekezdése az alábbi c) ponttal egészül ki:

34. § (3) c) részben vagy egészben mentesülhet különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén.


27. §


A rendelet 34. § (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

34. § (4) A köztemetéssel kapcsolatos hatásköröket - átruházott hatáskörben - a polgármester gyakorolja.


28.§

A rendelet 40. § szakasza az alábbiak szerint módosul:

40. § A Sztv. 64.§-a szerinti családsegítés ellátási formát az önkormányzat a Sellye Család- és Gyermekjóléti Központ útján biztosítja. Az ellátás térítésmentes.


29. §

A rendelet 43. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

43. § (1) A gyermekjóléti szolgáltatást az önkormányzat a Sellye Család- és Gyermekjóléti Központon (7960 Sellye, Erdély u. 4.) keresztül biztosítja.


30. §


A rendelet 43. § (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

43. § (2) A gyermekjóléti szolgáltatás térítésmentes. A szolgáltatást a szülő, más törvényes képviselő kérelmére, illetve a Gyvt. 17. § (1) bekezdésében felsoroltak, valamint a jegyző, a gyámhivatal vagy bármely állampolgár – gyermek veszélyeztetettségére utaló – jelzése alapján végzi.

A kérelmet előterjeszteni, illetve jelzést megtenni közvetlenül a Sellye Család- és Gyermekjóléti Központ vezetőjénél lehet.

31. §

A rendelet 43. § (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

43. § (3) Az ellátás biztosítását a Sellye Család- és Gyermekjóléti Központ vezetőjének intézkedése alapozza meg.


Hatályon kívül helyező rendelkezések


32. §

Hatályát veszti a rendelet 6.§ (2) bekezdés a) pont ba), bb) és bc) alpontjai, a 17-22. §-ai, 25. §-a, valamint a 36.§ (2) bekezdése.

Záró rendelkezések

33.§

(1) Jelen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(3) Az ügyfélre kedvezőbb rendelkezéseket a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell. 

4) A képviselő-testület a rendelet egységes szerkezetbe foglalását rendeli el.



Markóc, 2018. augusztus 21.




        Kovács Sándor                                                                                       dr. Szalóky Ildikó

        polgármester                                                                                                   jegyző



 Rendelet kihirdetve:  

Markóc, 2018. augusztus 21.


dr. Szalóky Ildikó

          jegyző