Markóc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (X. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról

Hatályos: 2021. 10. 14

a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról

Általános indokolás

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 8., 8.a. pontjában meghatározott feladatkörben eljárva, és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi. III. törvény 25. § és a 26. §-ban foglaltak szerint a képviselő-testület saját hatáskörében szabályozhatja – a törvényben meghatározott feltételek figyelembevételével – a szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások megállapításának feltételeit és további pénzbeli támogatásokat állapíthat meg. Rendeletében szabályozza a kötelezően biztosítandó alapszolgáltatások helyi szabályait. Markóc Község Önkormányzata 2020-ben fogadta el a települési támogatásokról szóló önkormányzati rendeletét, melyet eddig több alkalommal alkalommal módosított. A képviselő-testület a rendelet felülvizsgálatát követően az eddigi módosításokat is figyelembe véve új rendelet megalkotásáról döntött.

Részletes indokolás

Az 1–48. §-hoz

Részletes indokolás

1. §-hoz: A rendelet bevezetésének célját rögzíti.

2. §-hoz: A rendelet területi és személyi hatályát tartalmazza.

3-5. §-hoz: Eljárási rendelkezéseket, hatáskör gyakorlóját, jövedelem igazolás, támogatás kifizetésének szabályait, vagyonnyilatkozat-tétel feltételeit szabályozza.

6-7. §-hoz: Hatásköri szabályokat tartalmaz, külön rögzítve a képviselő-testület, polgármester, jegyző hatáskörébe utalt ellátások fajtát, megbontva pénzbeli és természetbeni ellátásra.

8-29. §-hoz: A szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások helyi szabályait tartalmazza , nevesítve az egyes ellátásokat, valamint az igénybevétel feltételeit. Az egyes települési támogatások fajtáin a testület nem változtatott , továbbra is az alábbi pénzbeli támogatások igényelhetők:

-Lakásfenntartási támogatás 9-15. §

-szippantási tám. 16. §.

-gyógyszertámogatás 17-20. §.

-létfenntartási tám. (eseti) 21-22. §. .

-létfenntartási tám.(rendszeres)

-eseti rendkívüli tám. 23-24. §.

-gyermekvédelmi támogatás 25-26. §. .

-beiskolázási támogatás 27-28. §.

-születési támogatás 29-30. §.

-temetési támogatás 31. §.

A támogatások vonatkozásában közös jellemző, hogy az előterjesztésben bemutatott inflációs hatás miatt a – a 2008.évtől változatlan nyugdíjminimum és az azóta több, mint kétszeresével emelkedő minimálbér és átlagkeresetre tekintettel – az önkormányzat a támogatások jelenértékének további zuhanását kívánta megakadályozni a jogosultsági határok és a támogatási összegek emelésével.

Különösen érezhető a temetési támogatás összegénél a támogatás jelenértékének inflálódása, hiszen a legolcsóbb temetési költség is 200.e.Ft., és sajnálatos a halálesetek során egyre többször tapasztaljuk, hogy a családok nem képesek az eltemettetés költségeit viselni, a köztemetések száma jelentősen megemelkedett.

32-37. §-hoz:.A szociális rászorultságtól függő természetbeni ellátások helyi szabályait tartalmazza , ezek

köztemetés 33. §.

élelmiszercsomag támogatás 34-35. §.

tűzifa támogatás 36. §.

szünidei gyermekétkeztetés 37. §.

A hivatkozott rendelkezések részletesen szabályozzák a juttatás feltételeit és a támogatás összegét.

38-42. §.hoz: A szociális szolgáltatások rendszerét határozza meg, nevesítve az egyes szolgáltatásokat és azok igénybevételének feltételeit. :

43-47. §-hoz: .A személyes gondoskodás nyújtó szolgáltatásokat határozza meg, melyek közül a családsegítés a Sellyei Család és Gyermekvédelmi Központ lát el, míg az óvodai nevelést a társulásban fenntartott Drávafoki Mosoly Óvoda, és Drávafoki Mosoly Óvoda konyhája látja el.

48-49,§. A hatályba léptető és a hatályon kívül helyező, valamint átmeneti rendelkezéseket tartalmaz.