Besence Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 12.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2022. 01. 13

Besence Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 12.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

2022.01.13.

Besence Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. (továbbiakban Mötv) 143. § (4) bekezdés d./ pontjában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk 81) bekezdés a./ pontjában, valamint az Mötv. 8. § (1) bekezdés b./ pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről a következőket rendeli el.

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet hatálya kiterjed a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásokra, valamint a magatartások elkövetőivel szembeni pénzbírság kiszabásának szabályaira.

(2) E rendeletet Besence község közigazgatási területén a 14. életévét betöltött természetes személy, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet által elkövetett, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásokra kell alkalmazni.

(3) Nem állapítható meg a közösségi együttélés szabályait sértő magatartás megvalósulása, ha a tevékenységgel, mulasztással vagy jogellenes állapot fenntartásával szabálysértés vagy bűncselekmény valósul meg, vagy a tevékenység, mulasztás vagy jogellenes állapot fenntartása esetére más jogszabály közigazgatási bírság alkalmazását írja elő.

2. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetőjével szemben 150.000 forintig terjedő közigazgatási bírság kiszabásának van helye.

(2) Az (1) bekezdésbe foglalt szankció helyett, különösen a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás csekély súlyára tekintettel felhívás is alkalmazható, ha ettől az intézkedéstől kellő visszatartó hatás várható.

(3) Fiatalkorúval szemben közigazgatási bírság kiszabásának akkor van helye, ha a fiatalkorú önálló jövedelemmel rendelkezik vagy önként vállalja a közigazgatási bírság megfizetését.

(4) A közigazgatási bírságot a határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül kell megfizetni az eljáró hatóság pénztárába, vagy az eljáró hatóság által megjelölt önkormányzati pénzforgalmi számlaszámra.

(5) A közigazgatási bírság mértékének megállapításakor figyelembe kell venni a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás súlyát, a magatartás elkövetőjének szociális, vagyoni körülményeit, amennyiben az érintett ezeket felhívásra önként igazolja.

1. Értelmező rendelkezések

3. § közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás: az a tevékenység vagy mulasztás, vagy jogellenes állapot fenntartásában megnyilvánuló magatartás, amely szabálysértésnek vagy bűncselekménynek nem minősül, de a közösségi együttélés szabályaival ellentétes, azt sérti, vagy veszélyezteti és amelyet Besence Község Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) e rendeletben közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásnak minősít (továbbiakban: közösségellenes magatartás).
ingatlantulajdonos: az a természetes vagy jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, akinek/amelynek tulajdonában –vagy ha birtokosa a tulajdonos személyétől eltér- birtokában az ingatlan van.

II. Fejezet

Eljárási szabályok

4. § ​(1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatt a közigazgatási hatósági eljárás bejelentés vagy a hatóság részéről eljáró személy észlelése alapján hivatalból indul. A közigazgatási hatósági eljárás

a)valamely cselekménnyel megvalósuló, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás esetén a cselekmény elkövetésétől,
b)mulasztásban megnyilvánuló közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás esetén a jogszerű teljesítésre nyitva álló határidő lejártától,
c)jogellenes állapot fenntartásában megnyilvánuló közösségi együttélés alapvető szabályit sértő magatartás esetén a jogellenes állapot észlelésétől számított 6 hónapon belül indítható meg.
(2) Az eljárás lefolytatására az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (a továbbiakban: Ákr.) rendelkezéseit kell alkalmazni az e rendeletben meghatározott eltérésekkel.

5. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatt a közigazgatási hatósági eljárás lefolytatása és cselekmény elbírálása a jegyző hatáskörébe tartozik.

III. Fejezet

A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások

6. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki a közterületet engedély nélkül, az engedélytől eltérő módon és célra használja,az engedélyben lévő feltételeket nem tartja be.

7. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az ingatlan tulajdonosa (használója), amennyiben az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában 1 m széles területsáv), illetve ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület, a járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai, továbbá tömbtelken a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésére és körüljárására szolgáló terület tisztántartásáról, hótól, jégtől mentesítéséről nem gondoskodik, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagokat és más hulladékokat nem távolítja el.

8. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, az ingatlan tulajdonosa (használója), amennyiben az ingatlanon az aktuális növényápolási feladatokat (Pl.: fű folyamatos kaszálása, gyomtalanítás, kártevő rovarok és állatok irtása, útra kihajló, közlekedést, kilátását zavaró ágak folyamatos nyesése) szükség szerinti rendszerességgel nem végzi el.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, az ingatlan tulajdonosa (használója), amennyiben település belterületén lévő beépített és még be nem épített telket, földrészletet szükség szerint, de évente legalább négy alkalommal (április 25-ig, június 30-ig, augusztus 15-ig, október 15-ig) a gyomtól, gaztól, szeméttől, vadon növő bokroktól nem tisztítja meg.

2. Záró rendelkezés

9. § Ez a rendelet 2022. január 13-án lép hatályba.