Nagycsány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról

Hatályos: 2020. 04. 07- 2021. 02. 09

Nagycsány Község Önkormányzat képviselő-testületének

4/2015. II.27.) önkormányzati rendelete


a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról




Nagycsány Község Önkormányzat képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja.



I. Fejezet


Általános szabályok



1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Nagycsány önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező személyekre.

(2) Az (1) bekezdés tekintetében alkalmazni kell a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdéseit és a 7. § (1) bekezdését.

(3) Az e rendeletben meghatározott hatásköröket eltérő rendelkezés hiányában a képviselő-testület gyakorolja.


2. § (1) Az e rendeletben szabályozott valamennyi szociális ellátásra érvényes értelmező rendelkezéseket és az általános eljárási szabályokat az Szt. 4–16. §-a határozza meg.

(2) Az adott ellátásnál alkalmazandó sajátos eljárási szabályok az adott ellátáshoz kapcsolódva kerülnek meghatározásra.

(3) A szociális igazgatási eljárásra vonatkozó eljárási szabályokat az Szt. 5. § (1) bekezdése szerint kell alkalmazni.

(4) Az eljárást:

a) az önkormányzati hivatalnál szóban vagy írásban előterjesztett kérelemre kell, vagy

b) hivatalból lehet

megindítani.

(5) A kérelmet a jogszabályokban, illetve az e rendeletben meghatározott dokumentumokkal – igazolásokkal, nyilatkozatokkal – együtt kell benyújtani.

(6) Az e rendeletben meghatározott vagyoni helyzetre vonatkozó feltétel meglétét a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet 1. számú melléklete szerinti vagyonnyilatkozat benyújtásával kell igazolni. A vagyonnyilatkozat II. részét - a nyomtatványon szereplő tájékoztató szövegtől eltekintve - az adott ellátásnál meghatározott személyi körre vonatkozóan kell kitölteni.

(7) A hiányosan előterjesztett kérelmek ügyében a hiánypótlási felhívást a kérelem beérkezésétől számított 5 munkanapon belül meg kell tenni.

(8) Ha a szociális ellátás iránti igényt nem a jogosult terjeszti elő az eljárást hivatalból kell megindítani.


3. § A kérelmezőnek a kérelemben, illetve az annak mellékleteként benyújtott dokumentumokban feltüntetett jövedelem-adatokat az Szt. 10. §-ában meghatározottak szerint kell igazolnia.


4. § (1) A pénzbeli ellátások kifizetése utalással történik.

(2) A polgármester joga, hogy az általa rendkívül indokolt esetnek minősülő helyzetekben utasítást adjon az eseti pénzbeli ellátások házipénztárból készpénzben történő kifizetésére.


5. § (1) A rendszeres pénzbeli települési támogatásokat utólag, minden hónap 5-ig kell folyósítani.

(2) Az eseti pénzbeli települési támogatásokat a határozatban meghatározott időpontig kell folyósítani.

(3) A természetbeni települési támogatások biztosításának szabályait, határidejét, formáját a vonatkozó határozat rendezi.

(4) A rendszeres települési támogatás a támogatásról rendelkező határozatban megjelölt időponttól illeti meg az érintettet azzal, hogy a jogosultság kezdő hónapjában a havi támogatás teljes összegét kell folyósítani.



II. Fejezet


Pénzbeli szociális ellátások



6. § (1) Az önkormányzat képviselő-testülete e rendelet alapján a jogosult részére települési támogatást nyújt.


7. § A pénzbeli települési támogatás formái:


a) települési létfenntartási támogatás,

b) települési gyógyszertámogatás,

c) települési temetési támogatás;

d) települési támogatás elemi kár elhárításához,

e) települési gyermeknevelési támogatás,

f) újszülöttek családjának támogatása,

g) társadalmi ünnepekhez kötődő támogatás

h) helyi közszolgáltatások díjának átvállalása.


1. Települési létfenntartási támogatás


8. § (1) Települési létfenntartási támogatásra jogosult az a személy, aki önmaga illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni és akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 300 %-át nem haladja meg.

 (2) A kérelmezőnek a kérelmében indokolnia kell a települési létfenntartási támogatásra való rászorultságát.

(3) A települési létfenntartási támogatás nyújtható eseti, vagy rendszeres települési támogatás formájában.


9. § (1) Eseti települési létfenntartási támogatást egy naptári évben maximum két alkalommal lehet adni.

(2) Az egy alkalommal megállapított eseti települési létfenntartási támogatás maximális összege 15.000 Ft.


10. § Az eseti települési létfenntartási támogatásra való jogosultságról az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a polgármester dönt.



Települési lakásfenntartási támogatás

11.§ (1) A települési lakásfenntartási támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás. Az önkormányzat képviselő-testülete a villanyáram-, a vízfogyasztás és a tüzelőanyag költségeihez, lakbérekhez lakásfenntartási támogatást nyújt a jogosultnak.

 (2) A lakásfenntartási támogatást elsősorban természetbeni szociális ellátás formájában, és a lakásfenntartással összefüggő  rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani. A kérelem benyújtásával egyidejűleg a kérelmező a vízszolgáltató által kibocsátott számlával vagy igazolással köteles igazolni a víziközmű szolgáltatási díj kifizetését.  Hátralék kiegyenlítéséig a lakásfenntartási támogatás teljes összege a vízdíj-hátralék kifizetésére fordítható.

 (3) Települési lakásfenntartási támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 450 %-át, egyedül élők esetében az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500 %-át.

 (4) Az egy hónapra megállapítható települési lakásfenntartási támogatás maximális összege 50.000 Ft.

(5)  Az e rendelet hatályba lépését követően, de legkésőbb 2019. december 31. napjáig benyújtott kérelmek alapján megállapított lakásfenntartási támogatás 2019. szeptember 1-től havi teljes összegben állapítható meg.

(6) Lakásfenntartási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(7) Az (6) bekezdés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(8) A lakásfenntartási támogatás megállapításával, megszüntetésével, módosításával kapcsolatos hatásköröket a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.


2. Települési gyógyszertámogatás


12. § (1) Gyógyszerkiadásokra tekintettel települési gyógyszertámogatásra jogosult az a személy, aki a gyógyszerkiadások, illetve betegséghez kapcsolódó kiadások miatt időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd.

(2) A települési gyógyszertámogatás eseti támogatás formájában nyújtható.

(3) Az eseti települési gyógyszertámogatás iránti kérelmet haladéktalanul, a kérelem beérkezését követő 5 napon belül el  kell bírálni.


13. § (1) Eseti települési gyógyszertámogatást egy naptári évben maximum öt alkalommal lehet megállapítani.

(2) Eseti települési gyógyszertámogatásra a kérelmező akkor jogosult, ha

a) családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át nem haladja meg, és

b) a gyógyszerkiadásai, illetve betegséghez kapcsolódó kiadásai a kérelem benyújtását megelőző két hónapon belül elérik, vagy meghaladják a havi 4000 Ft-ot.

(3) A (2) bekezdés b) pontja szerinti kiadásokat számlával vagy orvosi igazolással kell igazolni.

(4) Az egy alkalommal megállapított eseti települési gyógyszertámogatás maximális összege 5000 Ft.

14. § Az eseti települési gyógyszertámogatásra való jogosultságról az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a polgármester dönt.



3. Települési temetési támogatás


16. § (1) A temetési költségekre tekintettel települési temetési támogatásra jogosult az a személy, akinek a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti, függetlenül attól, hogy a meghalt személy eltemettetésére köteles, vagy tartásra köteles hozzátartozó volt-e vagy sem.

(2) Az (1) bekezdés szerint a temetési költség viselése az eltemettetést vállaló kérelmező létfenntartást akkor veszélyezteti, ha a családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át nem haladja meg.

 (3) A támogatás összege a helyben szokásos legolcsóbb temetés 10-100 %-a.

(4) A kérelmezőnek a kérelméhez csatolnia kell a halotti anyakönyvi kivonatot és a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére – kiállított számla eredeti példányát.

 (5) A települési temetési támogatás megítéléséről az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a polgármester dönt.


4. Települési támogatás elemi kár elhárításához


17. § (1) Elemi kárra tekintettel települési támogatásra jogosult az a személy, akinek a bekövetkezett elemi károk miatt létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került.

(2) Elemi kárnak minősül a tűz, robbanás, vihar, viharon kívüli egyéb elemi kár, földcsuszamlás, talajsüllyedés, földrengés, árvíz miatt bekövetkezett kár.

(3) A támogatás összege kérelmenként maximum 200.000 Ft lehet. Egy ingatlanra egy évben csak egyszer lehet támogatást adni.

(4) Az (1) bekezdés szerint a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet akkor áll fenn, ha

a) kérelmező lakhatását biztosító ingatlan elemi kárt szenvedett, és

b) a kérelmezőnek nincs saját, vagy a családja tulajdonában lévő, és haszonélvezeti jogával bíró más, a lakhatását lehetővé tevő ingatlana, és

 (5) Az önkormányzat hivatal jegyzője, vagy a jegyző által kijelölt dolgozója a kérelem beérkezésétől számított 8 napon belül a kérelemmel érintett ingatlanon helyszíni szemlét tart. A kérelmező köteles a helyszíni szemlén közreműködni. Az együttműködés hiánya a kérelem elutasítását vonja maga után.

(6) A kérelmezőnek a kérelméhez csatolnia kell a (4) bekezdés b-d) pontokra vonatkozó nyilatkozatokat.

(7) El kell utasítani azt a kérelmet, mely esetében a kérelmező, illetve családjában élő személy

a) az elemi kárt szándékosan idézte elő,

b) az elemi kár elhárításában, csökkentésében a körülményekhez, lehetőségeihez képest nem, vagy nem megfelelő mértékben vett részt.

(8) Az elemi kárra tekintettel kérelmezett települési támogatás megítéléséről az önkormányzat képviselő-testülete a kérelem beérkezésétől számított 20 napon belül dönt.

(9) A támogatást megítélő határozatban - legfeljebb 3 hónapos határidő megadásával - a jogosultat kötelezni kell arra, hogy támogatási összeg cél szerinti felhasználásáról - a nevére, vagy a családja valamely tagjának nevére szóló számlával - elszámoljon.

(10) Amennyiben a jogosult a támogatást részben, vagy egészben nem a támogatási cél szerint használta fel, vagy az elszámolási kötelezettségének határidőig nem tesz eleget határozatban kell kötelezni a támogatás megtérítésére.

(11) A támogatás természetbeni formában (pl. építőanyag) is nyújtható.


5. Települési gyermeknevelési támogatás


18. § (1) Települési gyermeknevelési támogatásra jogosult az a személy, akik létfenntartását veszélyeztető élethelyzetbe került a gyermekneveléshez kapcsolódó, alkalmanként jelentkező többlet kiadások miatt, és ezért anyagi segítségre szorul.

(2) Az (1) bekezdés szerint támogatást kérelmezni lehet  a gyermek iskoláztatásához, óvodáztatásához,  tanszercsomag biztosítására, mindennapi létszükségleteinek biztosításához. Hivatalból, a jövedelmi helyzet vizsgálata nélkül megállapítható továbbá társadalmi ünnepekhez kötődően, valamennyi kiskorúra kiterjedően  megállapított támogatásként.

 (3) Az (1) bekezdés szerinti támogatást kérelmező akkor van létfenntartást veszélyeztető élethelyzetben, ha a családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át nem haladja meg.

 (4) A települési gyermeknevelési támogatást eseti jelleggel kell nyújtani. A támogatást egy naptári évben maximum 3 alkalommal lehet megállapítani.

(5) Az egy alkalommal megállapított eseti települési gyermeknevelési támogatás maximális összege gyermekenként 20.000 Ft.

 (6) A kérelemről a kérelem beérkezését követő 15 napon belül dönteni kell.

A hátrányos helyzetű gyermek települési támogatásra való jogosultságról az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a polgármester dönt.


6. Társadalmi ünnepekhez kötődő támogatás


18/A. § (1)  A képviselő-testület az ellátás biztosításával  - elsősorban az év végi ünnepekhez kötődően - a családok életminőségén kíván javítani.

(2)  A támogatás évente 2 alkalommal állapítható meg.

(3)  A támogatás  feltétele, hogy  a támogatott a megállapítás évének 1. napjától Nagycsány községi állandó lakóhellyel rendelkezzen és életvitelszerűen Nagycsány községben lakjon.

(4)  Társadalmi ünnepekhez kötődő támogatásra jogosult az a személy, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át nem haladja meg.

(5)  A jövedelmi helyzet vizsgálata nélkül állapítható meg a társadalmi ünnepekhez kötődő támogatás, ha a támogatás az életvitelszerűen Nagycsányban tartózkodó települési állandó lakosok teljes körére kiterjed.

(6) A társadalmi ünnepekhez kötődő támogatás hivatalból állapítható meg, a megállapításával kapcsolatos hatáskört a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

(7)  A támogatás fedezete  a szociális feladatok éves előirányzatának tárgyév december 15-én fennálló  maradványa.

(8)  A támogatás állandó lakosonként számított  legkisebb összege 1.000 Ft, legnagyobb összege 20.000 Ft. 

(9)   A támogatás pénzbeni vagy – részben vagy egészben -  természetbeni formában is nyújtható.



Helyi közszolgáltatások díjának átvállalása

18/B § (1)  A helyi közszolgáltatások díjának átvállalása során a 8-9. §-ban megállapított jogosultsági feltételeket kell alkalmazni.

(2)  A helyi közszolgáltatási díj összegét a közszolgáltató által kibocsátott számlával kell igazolni.

(3) Helyi közszolgáltatás díjának átvállalásaként legfeljebb  a közszolgáltató által kibocsátott számlán lévő összeg kerülhet megállapításra.

(4) A helyi közszolgáltatási díj átvállalásáról  az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján átruházott hatáskörben a polgármester dönt.


III. Fejezet


Természetben nyújtott szociális ellátások



19. § (1) A természetben nyújtott szociális ellátások körében az önkormányzat köztemetést biztosít.

(2) A pénzbeli települési támogatást megállapító határozat kimondhatja, hogy a támogatást természetben kell biztosítani. A határozatnak rögzítenie kell a természetbeni nyújtott ellátás konkrét formáját.

(3) A (2) bekezdés szerinti esetben a természetbeni ellátás formái a következők lehetnek:

a) gyermekintézmények térítési díjának kifizetése, vagy

b) tankönyv - és tanszervásárlás, vagy

c) Erzsébet utalvány, vagy

d) vásárlási utalvány, vagy

e) anyagok, eszközök közvetlen megvásárlása, vagy

f) szolgáltatások szolgáltató részére történő megfizetése, vagy

g) tüzelő vásárlás.

(4) A (3) bekezdés a), b), f) pontjai szerinti természetbeni ellátást lehetőség szerint közvetlenül az ellátó intézménynek, a forgalmazónak, a szolgáltatást nyújtónak kell folyósítani.


1. Köztemetés


20. § (1) A köztemetés költségét nem lehet a helyben szokásos legolcsóbb temetési költségnél magasabb összegben megállapítani.

(2)  A köztemetés elrendelésével kapcsolatos hatáskör gyakorlását a képviselő-testület a polgármesterre ruházza.

(3)  A helyben szokásos legolcsóbb temetési költség 154.000 Ft.




IV. Fejezet


Szociális alapszolgáltatások



21. §  A települési önkormányzat a személyes gondoskodás körében

a) az étkeztetés,

b) a családsegítés,

c) a házi segítség nyújtás és

d) falugondnoki szolgálat

szociális alapszolgáltatási formák igénybevételi lehetőségét biztosítja.


1. Étkeztetés



22. § (1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik megfelelnek az Szt. 62. § (1) bekezdésében meghatározott feltételeknek.

(2) Az önkormányzat az étkeztetést a SZOCEG KHT-val kötött  megállapodás útján biztosítja.



2. Házi segítségnyújtás



23. § Az önkormányzat a házi segítségnyújtási feladatot a SZOCEG Kht.–vel kötött szerződés útján látja el.


3. Családsegítés



24. § Az önkormányzat a családsegítés körébe tartozó feladatait a Sellyei Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat közreműködésével látja el.



V. Fejezet

Az újszülöttek családjának támogatása



25.§ (1) Az önkormányzat képviselő-testülete a gyermek(ek) születését követően egyszeri támogatásban részesíti az újszülött családját.

(2) A támogatás mértéke gyermekenként a  saját jogú öregségi nyugdíj legkisebb összegének 100 %-a.

(3) A támogatás folyósításának feltétele, hogy a szülők a szülés napját megelőzően legalább 1 éves Nagycsány községi állandó lakóhellyel rendelkezzen és életvitelszerűen Nagycsány községben lakjon.

(4) Az újszülöttek családjának támogatása megállapításával kapcsolatos hatáskört Nagycsány polgármestere gyakorolja.





VI. Fejezet


Záró rendelkezések



26. § (1) E rendelet 2015. év március  hó 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Nagycsány Község Önkormányzata Képviselő-testülete  pénzbeli és természetben nyújtott szociális és egyes személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 8/2013. (XII.16.)  önkormányzati rendelete,  továbbá Nagycsány Község Önkormányzata Képviselő-testülete  a pénzbeli és természetbeni gyermekvédelmi támogatásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó gyermekvédelmi alapellátásokról szóló  9/2013. (XII.16.) önkormányzati rendelete.


Kelt: Nagycsány,  2015. február 26.


P.H.



.........................................................                                     ......................................................

                     jegyző                                                                              polgármester


Záradék:


A rendeletet a mai napon kihirdettem.


Kelt: Csányoszró, 2015. február 27.


P.H.


                                                                                              ......................................................

                                                                                                                     jegyző

Nagycsány Község Önkormányzata Képviselő-testülete

8/2016.(XI.10.) rendelete

a települési támogatásokról szóló 4/2015.(II.27.) rendelete

módosításáról


Nagycsány Község Önkormányzata Képviselő-testülete  Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 25. § (3) bekezdés b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a települési támogatásokról szóló 4/2015.(II.27.) rendeletét – a továbbiakban Ör. – a  következők szerint módosítja:

1.§

Ör. 7.§-a a következő, g) ponttal egészül ki:


„g) társadalmi ünnepekhez kötődő támogatás.”


2. §

Ör. II. fejezete a következő, 6. alcímmel és 18/A §-szal egészül ki:


„6. Társadalmi ünnepekhez kötődő támogatás


18/A. § (1)  A képviselő-testület az ellátás biztosításával  - elsősorban az év végi ünnepekhez kötődően - a családok életminőségén kíván javítani.

(2)  A támogatás évente egy alkalommal állapítható meg.

(3)  A támogatás  feltétele, hogy  a támogatott a megállapítás évének 1. napjától Nagycsány községi állandó lakóhellyel rendelkezzen és életvitelszerűen Nagycsány községben lakjon.

(4)  Társadalmi ünnepekhez kötődő támogatásra jogosult az a személy, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át nem haladja meg.

(5)  A jövedelmi helyzet vizsgálata nélkül állapítható meg a társadalmi ünnepekhez kötődő támogatás, ha a támogatás az életvitelszerűen Nagycsányban tartózkodó települési állandó lakosok teljes körére kiterjed.

(6) A társadalmi ünnepekhez kötődő támogatás hivatalból állapítható meg, a megállapításával kapcsolatos hatáskört a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

(7)  A támogatás fedezete  a szociális feladatok éves előirányzatának tárgyév december 15-én fennálló  maradványa.

(8)  A támogatás állandó lakosonként számított  legkisebb összege 1.000 Ft, legnagyobb összege 20.000 Ft. 

(9)   A támogatás pénzbeni vagy – részben vagy egészben -  természetbeni formában is nyújtható.”

3.§

Az önkormányzat rendelete a kihirdetés napján lép hatályba.

Nagycsány, 2016. november 9.

.........................................................                                     ......................................................

                           jegyző                                                                                                    polgármester

Záradék:

A rendeletet a mai napon kihirdettem.

Nagycsány, 2016. november    hó  10. nap

                                                                                                                      ....................................................................

                                                                                                                                              jegyző



Nagycsány Község Önkormányzata Képviselő-testülete

2/2017.(II.17.) rendelete

a települési támogatásokról szóló 4/2015.(II.27.) rendelete

módosításáról


Nagycsány Község Önkormányzata Képviselő-testülete  Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 25. § (3) bekezdés b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a települési támogatásokról szóló 4/2015.(II.27.) rendeletét – a továbbiakban Ör. – a  következők szerint módosítja:

1.§

(1)  Ör. 7.§-a a következő, h) ponttal egészül ki:


„h) helyi közszolgáltatások díjának átvállalása.”


(2)  Ör. 8. § (1) bekezdése a következőképpen módosul:


„(1) Települési létfenntartási támogatásra jogosult az a személy, aki önmaga illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni és akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 300 %-át nem haladja meg.”


(3)  Ör. 9. § (2) bekezdése a következőképpen módosul:


„ (2) Az egy alkalommal megállapított eseti települési létfenntartási támogatás maximális összege 15.000 Ft.”


(4) Ör.  18.§ (5) bekezdése a következőképpen módosul:


„(5) Az egy alkalommal megállapított eseti települési gyermeknevelési támogatás maximális összege gyermekenként 20.000 Ft.”


(5) Ör. 18/A. § (2) bekezdése a következőképpen módosul:


„(2) A támogatás évente 2 alkalommal állapítható meg.”


2. §


Ör. a következő 18/B. §-al egészül ki:


„Helyi közszolgáltatások díjának átvállalása

18/B § (1)  A helyi közszolgáltatások díjának átvállalása során a 8-9. §-ban megállapított jogosultsági feltételeket kell alkalmazni.

(2)  A helyi közszolgáltatási díj összegét a közszolgáltató által kibocsátott számlával kell igazolni.

(3) Helyi közszolgáltatás díjának átvállalásaként legfeljebb  a közszolgáltató által kibocsátott számlán lévő összeg kerülhet megállapításra.

(4) A helyi közszolgáltatási díj átvállalásáról  az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján átruházott hatáskörben a polgármester dönt.”




3.§

Az önkormányzat rendelete a kihirdetés napján lép hatályba.

Nagycsány, 2017. február 16.

.........................................................                                     ......................................................

                           jegyző                                                                                                    polgármester

Záradék:

A rendeletet a mai napon kihirdettem.

Nagycsány, 2017. február    hó  17. nap

                                                                                                                      ....................................................................

                                                                                                                                              jegyző



Nagycsány Község Önkormányzata Képviselő-testülete

3/2018. (VII.20.) önkormányzati rendelete a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 4/2015. (II.27.) rendelete módosításáról


Nagycsány Község Önkormányzata Képviselő-testülete  Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 25. § (3) bekezdés b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a települési támogatásokról szóló 4/2015.(II.27.) rendeletét – a továbbiakban Ör. – a  következők szerint módosítja:


1.§

A települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 4/2015. (II.27.) rendelet az alábbi 11. §-szal egészül ki:

Települési lakásfenntartási támogatás

 (1) A települési lakásfenntartási támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás. Az önkormányzat képviselő-testülete a villanyáram-, a vízfogyasztás és a tüzelőanyag költségeihez, lakbérekhez lakásfenntartási támogatást nyújt a jogosultnak.

 (2) A lakásfenntartási támogatást elsősorban természetbeni szociális ellátás formájában, és a lakásfenntartással összefüggő  rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani. A kérelem benyújtásával egyidejűleg a kérelmező a vízszolgáltató által kibocsátott számlával vagy igazolással köteles igazolni a víziközmű szolgáltatási díj kifizetését.  Hátralék kiegyenlítéséig a lakásfenntartási támogatás teljes összege a vízdíj-hátralék kifizetésére fordítható.

 (3) Települési lakásfenntartási támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 450 %-át, egyedül élők esetében az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500 %-át.

 (4) Az egy hónapra megállapítható települési lakásfenntartási támogatás maximális összege 12.000 Ft.

 (5) A települési lakásfenntartási támogatást a kérelem benyújtásának hónapjától az adott év utolsó napjáig terjedő időre kell megállapítani.

(6) Lakásfenntartási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(7) Az (6) bekezdés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.



2. §


Záró rendelkezések


(1) E rendelet  2018.  év  július 20. napján lép hatályba.

(2) A települési lakásfenntartási támogatás a kérelem  benyújtásának hónapjától teljes havi összegben kerül kifizetésre.


Kelt: Nagycsány , 2018. július 19.



.........................................................                                     ..............................

                polgármester                                                                           jegyző


Záradék:


A rendeletet a mai napon kihirdettem.


Kelt: Nagycsány, 2018. július 19.


                                                                                              ..............................

                                                                                                                  jegyző