Töttös Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2013. (XI.29.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatásról

Hatályos: 2013. 11. 30- 2014. 03. 30

Töttös Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikke (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 45.§-ában valamint a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló 57/2013.(X.4.) BM rendelet 3. §-ában meghatározott feladatkörében a következőket rendeli el:

1.§


(1) A helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló 57/2013.(X.4.) BM rendelet alapján a központi költségvetés a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatást biztosított Töttös Község Önkormányzata számára.

(2) E rendelet célja, hogy Töttös településen élők részére támogatást nyújtson szociális rászorultsága alapján, tekintettel a törvényi felhatalmazásra meghatározza a természetben nyújtott szociális ellátás, átmeneti segély, egyszeri tűzifa juttatást ellátási forma jogosultsági feltételeit, és az igénylés, odaítélés menetét.

(3) E rendelet hatálya kiterjed Töttös község közigazgatási területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező állampolgárokra, akik életvitelszerűen itt tartózkodnak.



2.§


Vissza nem térítendő, természetbeni szociális céli tűzifa támogatásban az fával tüzelő kérelmező részesíthető, aki

a) aktív korúak ellátásában részesül

b) ápolási díjban részesül

c) időskorúak járadékában részesül

d) adósságkezelési támogatáshoz kapcsolódó adósságcsökkentési támogatásra, vagy

e) tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására lakásfenntartási támogatásra jogosult előnyt élvezzen, valamint

f) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.

g) kihűlés vagy fagyhalál veszélye áll fenn.

feltéve, ha az egy főre jutó családi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, egyedülálló, négy- vagy többgyermekes családok esetén 150 %-át nem haladja a kérelem benyújtását megelőző hónapban



3.§


(1) A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben meghatározott háztartásonként egy fűtésszezonban legfeljebb 2 m3 tűzifa támogatás, mint természetben nyújtandó támogatás állapítható meg. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

(2) A tüzifa támogatás megítélésénél az elsődleges szempont a 2. §-ban foglalt minél több feltétel megléte, majd a lakóingatlanban élő családok egy főre eső jövedelme.

(3) A döntés szerinti tűzifa átvételét a kérelmező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

(4) A szociális tűzifa más részére el nem adható csak saját használatra használható fel. Ennek tudomásul vételéről a támogatott személy kérelem benyújtásakor köteles nyilatkozni.

(5) Kihűlés vagy fagyhalál veszélyének észlelése esetén a Bóly Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat családgondozójának javaslata alapján tűzifa juttatás iránti eljárás hivatalból is indítható.



4.§


(1) Nem jogosult szociális célú tüzifa támogatásra – függetlenül a 2. § -ban meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, család

a) Aki erdőgazdálkodó, erdőtulajdonos és az elmúlt 2 évben engedéllyel fakitermelést végzett, vagy ilyen tevékenységből jövedelmet vagy tűzifát szerzett.

b) Azon ingatlan vonatkozásában, mely tűzifával egyáltalán nem fűthető.

(2) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, támogatás nem kérhető. Ellentétes állítás esetén környezettanulmány szükséges.



5.§


(1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1. melléklete szerinti kérelemre indul.

(2) A támogatás iránti kérelmeket a Bólyi Közös Önkormányzati Hivatalban, I. ütemben: 2013. december 10-ig, II. ütemben: 2014. január 15-ig lehet benyújtani.



6.§


(1) A kérelmekről Töttös Község Önkormányzat Képviselő-testülete átruházott hatáskörében a polgármester dönt. A döntéshozó jogosult meghatározni kérelmező részére biztosított szociális tüzifa mennyiségét a rendelet 3.§ (1) bekezdésében meghatározott mennyiségre, a beérkezett kérelmek valamint az a központi költségvetésből az önkormányzat részére nyújtott támogatásra figyelemmel

(2) A polgármester a szociális tűzifa ellátást életet, testi épséget veszélyeztető állapot elhárítása céljából az (1) bekezdésen túl is megállapíthatja a rendkívüli élethelyzetbe került személynek.



7.§


Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2014. március 31. napján hatályát veszti.


Mellékletek