Töttös Község Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2013. (XI.29.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások és szolgáltatások helyi szabályozásáról szóló 2/2008.(III.20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2014. 01. 01

Töttös Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikke (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 45.§-ában meghatározott feladatkörében a következőket rendeli el:




1.§ (1) A szociális ellátások és szolgáltatások helyi szabályozásáról 2/2008.(III.20.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban R.) 1.§ (4) bekezdésében a „Magyar Köztársaság” szövegrész helyébe a „Magyarország” szövegrész lép.


(2) Az R. 2.§ (1) bekezdésében a „polgármesteri hivatalban” szövegrész helyébe a „Bólyi Közös Önkormányzati Hivatalban” szövegrész lép.


(3) Az R. 3.§ (5) bekezdésében a „polgármesteri hivatal” szövegrész helyébe a „Bólyi Közös Önkormányzati Hivatal” szövegrész lép.


(4) Az R. 6.§-ban az „átmeneti segély, temetési segély” szövegrész helyébe az „önkormányzati segély” szövegrész lép.



2.§ (1) Az R. 9/A.§ c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: „c) önkormányzati segélyt”


(2) Az R. 9/A.§ d) pontja hatályát veszti.


(3) Az R. 12.§ f) pontjában a „Polgármesteri Hivatal Jegyzőjének” szövegrész helyébe a „Bólyi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjének” szövegrész lép.



3.§ Az R. 16-19.§-ai hatályukat vesztik.



4.§ Az R. következő 16/A. §-sal egészül ki:

„16/A.§

(1) Az önkormányzat az Szt-ben meghatározott jogosultaknak normatív lakásfenntartási támogatást nyújt.

(2) Lakásfenntartási támogatás esetén Töttös Község Önkormányzat Képviselő-testülete a lakásfenntartás elismert havi költségére, az elismert lakásnagyságra valamint a lakásfenntartási támogatás havi összegére az Szt. szabályait változtatás nélkül alkalmazza.

(3) A lakásfenntartási támogatás megállapításával, megszüntetésével kapcsolatos hatáskört a jegyző gyakorolja.”

5.§ Az R. 23-26.§-ai valamint 29-31.§-ai hatályukat vesztik.



6.§ Az R. következő 26/A-26/C. §-kal egészül ki:

„7/A. Önkormányzati segély

26/A.§


(1) Töttös Község Önkormányzat Képviselő-testülete

a) a létfenntartását veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan, vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére

b) annak aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott

ba) annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy

bb) tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése saját illetve családja létfenntartását veszélyezteti,

önkormányzati segélyt állapít meg.

(2) Az önkormányzati segély az (1) bekezdés a) pontja esetén annak nyújtható

a) akinek 1 főre számított havi családi jövedelme az öregségi nyugdíj legkisebb összegének a 200%-át nem haladja meg.

b) egyedülálló esetén az 1 főre számított havi családi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át nem haladja meg.

(3) Az önkormányzati segély az (1) bekezdés b) pontja esetén annak nyújtható akinek a családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembe vételével számított családi jövedelemhatár az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át, egyedül élő esetén annak 400 %-át nem éri el, és aki nem részesül a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV tv. alapján temetési hozzájárulásban. 


26/B.§

(1) Az önkormányzati segély összege

a) a 26/A.§ (1) bekezdés a) pontja esetében rászorultsághoz igazodva legalább az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20%-a, de maximum a 100%-a.

b) a 26/A.§ (1) bekezdés b) pontja esetében nem lehet kevesebb a helyben szokásos, legolcsóbb temetés költségének 10%-ánál, és elérheti annak 100%-át, ha a temetési költségek viselése a kérelmezőnek vagy családjának a létfenntartását veszélyezteti. A helyben szokásos legolcsóbb temetés összegéről a jegyző minden év március 31. napjáig kimutatást szerez be a helyi temetési vállalkozótól.

(2) Az önkormányzati segély megállapításával kapcsolatos döntési jogkört átruházott hatáskörben a polgármester gyakorolja.


26/C.§

(1) Az önkormányzati segély iránti kérelmet a Bólyi Közös Önkormányzati Hivatalban lehet benyújtani, de a 26/A.§ (1) bekezdés b) pontja esetében csak a haláleset bekövetkezésétől számított 6 hónapon belül.

(2) Az önkormányzati segély megállapítása előtt indokolt esetben környezettanulmányt kell készíteni. Indokolt esetnek minősül, ha a rendkívüli méltánylást igénylő eset megítélése során a kérelmező lakhatási körülményeinek részletes ismerete szükséges. 

(3) Sürgős szükség esetén, - ha az igénylő életkörülményei indokolják az azonnali segítséget - a segély bizonyítási eljárás nélkül, az igénylő nyilatkozata alapján kiutalható.

(4) Amennyiben az önkormányzati segély igénybe vétele jövedelem nagyságától függően vehető igénybe a kérelmezőnek nyilatkoznia kell a jövedelmi és vagyoni körülményeire vonatkozóan és csatolnia kell a nyilatkozat mellé a jövedelemigazolás(oka)t.

(5) A 26/A.§ (1) bekezdés b) pontja esetében a kérelemhez, a kérelem benyújtásával egyidejűleg csatolni kell a temetés költségeiről- a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére – kiállított számla eredeti példányát, az elhunyt személy halotti anyakönyvi kivonatát, amennyiben nem a haláleset helye szerint illetékes települési önkormányzattól kéri az önkormányzati segélyt valamint a kérelmező és a vele közös háztartásban élők utolsó havi jövedelemigazolásait.”



7.§ (1) Az R. 28.§ (1) bekezdésében a „polgármesteri hivatalban” szövegrész helyébe a „Bólyi Közös Önkormányzati Hivatalban” szövegrész lép.


(2) Az R. 32.§ (2) bekezdésében a „polgármesteri hivatalban/kirendeltségen” szövegrész helyébe a „Bólyi Közös Önkormányzati Hivatalban” szövegrész lép.


(3) Az R. 32.§-a következő (3) bekezdésekkel egészül ki:

„(3) A méltányossági közgyógyellátás megállapításával kapcsolatos hatáskört átruházott hatáskörben a polgármester gyakorolja.”


(4) Az R. 33.§ (1) bekezdés d) pontja hatályát veszti.



8.§  (1) Az R. 34. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A képviselőtestület az étkeztetést a Bólyi Szociális és Gyermekjóléti Társulás által fenntartott Bólyi Integrált Szociális Központ útján biztosítja.”


(2) Az R. 35. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A házi segítségnyújtást az önkormányzat a település rászorultjai részére a Bólyi Szociális és Gyermekjóléti Társulás által fenntartott Bólyi Integrált Szociális Központ útján biztosítja.”


(3) Az R. 37.§-a hatályát veszti.


(4) Az R. 38. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A támogató szolgáltatást az önkormányzat a Bólyi Szociális és Gyermekjóléti Társulás által fenntartott Bólyi Integrált Szociális Központ útján biztosítja.”


(5) Az R. 39. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az időskorúak napközbeni gondozását az önkormányzat a Bólyi Szociális és Gyermekjóléti Társulás által fenntartott Bólyi Integrált Szociális Központ útján biztosítja.”


(6) Az R. 39. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az ellátás igénybevételétre irányuló kérelemről a Bólyi Integrált Szociális Központ vezetője dönt.”


(7) Az R. 40.§ (3)-(4) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) Az étkezés, házi segítségnyújtás igénybevétele esetén a személyi térítési díj meghatározásakor a kérelmez rendszeres havi jövedelmét kell figyelembe venni.

(4) A személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások térítési díját külön rendelet tartalmazza a Bólyi Szociális és Gyermekjóléti Társulás társulási megállapodásában foglaltak szerint.”



9.§ (1)  Ez a rendelet 2014. január 1. napján lép hatályba.

      (2)  Ez a rendelet a hatálybalépést követő napon hatályát veszti.