Töttös Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2013. (III.22.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutók részére biztosított támogatásról

Hatályos: 2015. 11. 28

Töttös Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.§


  1.  Töttös községben letelepedő fiatalok első lakásépítését és vásárlását 35. életévük betöltéséig a Képviselő-testület támogatja, a lakásépítés, illetőleg lakásvásárlás pénzbeli támogatásának mértéke: új ház, lakás építése esetén 200.000,-Ft, meglévő ház, lakás vásárlásánál pedig a vételár 10 %-a, de maximum 200.000,-Ft a támogatás mértéke.


  1. A támogatási igénylésre jogosult a házastárs amennyiben egyikük nem töltötte be a 35. életévét.


3. A támogatás felhasználása elsődlegesen a közműfejlesztési hozzájárulásra fordítandó azaz az ingatlan tulajdonos által fizetendő hozzájárulás csökkentésre kerül a támogatás összegével amennyiben a kérelem olyan ingatlanhoz kapcsolódóan kerül igénylésre, amelyre víz- vagy/és szennyvíz közműfejlesztési hozzájárulás megfizetése vagy a tényleges rákötés nem történt meg.

  1. A támogatási összeg jóváírására a közműfejlesztési hozzájárulás teljes összegének megfizetésekor kerül jóváírásra. A támogatás összege ezen rendelet szerinti kérelem elbírálásakor hatályos támogatás.

2.§


A kifizetés feltétele, hogy a támogatott házastársi életközösségben, vagy élettársi kapcsolatban éljen a kérelmezővel, vagy gyermekét egyedül nevelő szülő legyen, az ingatlanba beköltözzenek, és oda állandó lakcímbejelentő lappal bejelentkezzen.


3.§


A támogatási forma az ingatlanba bejelentkezők létszámától függetlenül, kizárólag egy igénylő részére, egy alkalommal adható, a későbbiekben az igénylő házastársak egyike sem juthat újbóli támogatáshoz új házasságkötésük esetén sem.

4.§


  1. Nem részesíthető lakásépítési, lakásvásárlási, támogatásban az, aki a támogatással megszerezni kívánt lakásingatlannak már korábban résztulajdonosa volt, vagy résztulajdont kíván megszerezni.
  2. Nem részesíthető támogatásban az az igénylő, aki olyan ingatlan vásárlása után kér támogatást, melyre a Képviselő-testület a kérelem beadását megelőző 10 évben már támogatást nyújtott.

5.§


  1. A lakásépítési, lakásvásárlási támogatás visszafizetésére kell kötelezni azt a támogatottat, aki a támogatással érintett ingatlant a bejelentkezéstől számított 5 éven belül elidegeníti, elajándékozza.
  2. A támogatás feltétele, hogy a kérelmezők a támogatás elfogadásával hozzájárulnak ahhoz, hogy a támogató az ingatlan nyilvántartásban 5 éves időszakra elidegenítési tilalmat jegyeztessen be.

6.§


  1. A támogatás iránti igényt a polgármesterhez kell benyújtani, aki előkészíti a Képviselő-testület döntését, ebben a körben javaslatot terjeszt elő a támogatás megadására, illetve megtagadására.
  2. A támogatási kérelem benyújtására új lakóingatlan építése esetén a jogerős használatbavételi engedély kiadásától, lakás vásárlása esetén a tulajdonjog megszerzését igazoló födhivatali határozat kiadásától számított 30 naptári napon belül van lehetőség.
  3. A támogatási kérelemhez csatolni szükséges:
    1.  a házassági anyakönyvi kivonat, vagy hatósági bizonyítványt élettársi kapcsolat igazolásáról;
    2. tulajdoni lap;
    3. lakcímkártya;
    4. személyi igazolványok;
    5. lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződés, tulajdonjog bejegyzést igazoló földhivatali határozatot és
    6. új lakás építés esetén a jogerős használatbavételi engedély

 másolatát.

7.§


A támogatásról a Képviselő-testület minősített többséggel, határozatban dönt, ezt követően a támogatás ki- illetőleg átutalására a polgármester jogosult.

8.§


(1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Töttös Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a fiatal házasok, többgyermekes családok, gyermeküket egyedül nevelő szülők első önálló, saját tulajdonú lakáshoz jutásának támogatásáról szóló 6/2009. (IX.1.) és 4/2004. (I.29.) önkormányzati rendelttel módosított 5/2000. (IV.6.) önkormányzati rendelete.