Töttös Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2014.(II.7.) önkormányzati rendelete

Töttös Község Önkormányzata 2014. évi költségvetéséről

Hatályos: 2014. 02. 08- 2014. 12. 30

Töttös Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya


1. § (1) A rendelet hatálya a helyi önkormányzatra és képviselő-testületére terjed ki.

(2) E rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó e rendelet hatálya alá tartozó szervre, szervezetre, valamint minden támogatásban részesülőre.

2. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2014. évi költségvetésének

a)


tárgyévi  költségvetési bevételét   

50.876eFt


aa)

működési költségvetési bevételét

48.076eFt


ab)

felhalmozási költségvetési bevételét

 2.800eFt

b)


tárgyévi költségvetési kiadását    

 77.166eFt


ba)

 működési költségvetési kiadását

53.793eFt



- személyi juttatások                               

15.015eFt



- munkaadókat terhelő járulékok                      

3.195eFt



- dologi kiadások                                   

25.565eFt



- ellátottak pénzbeli juttatásai

3.841eFt



- egyéb működési kiadások                            

 6.177eFt


bb)

felhalmozási költségvetési kiadását 

23.373eFt



-  beruházások előirányzata

 4.050eFt



-  felújítások előirányzata

10.388eFt



- egyéb felhalmozási célú kiadások előirányzata

8.935eFt

c)


költségvetési hiányát

26.290eFt

d)


előző év felhasználható  pénzmaradványát 

26.290eFt


da)

a működési hiány finanszírozását szolgáló

(tervezett) pénzmaradványát              

 6.117eFt


db)

a felhalmozási hiány finanszírozását szolgáló

(tervezett) pénzmaradványát                     

20.173eFt

e)


finanszírozási célú műveletek bevételét



-ban állapítja meg

(2)  A Képviselő-testület az (1) bekezdésben megállapított tárgyévi költségvetés bevételi és kiadási előirányzatait - az önkormányzat működési bevételeit és kiadásait az 1. melléklet szerint, felhalmozási bevételeit és kiadásait a 2. melléklet szerint, az önkormányzat működési és felhalmozási bevételeit és kiadásait összesítve a 3. melléklet szerint hagyja jóvá.

(3) A Képviselő-testület a költségvetési bevételek előirányzatát feladatonként a 7. melléklet, a működési kiadások előirányzatát feladatonként a 8. melléklet szerint hagyja jóvá.

(4) A Képviselő-testület az önkormányzat bevételi előirányzatait forrásonként az  5. melléklet szerint hagyja jóvá.

(5) A Képviselő-testület az önkormányzat kiadási előirányzatait a 4. melléklet szerint hagyja jóvá.

3. § Az önkormányzat 2014. évi támogatásait jogcímenként a 6. melléklet részletezi.


4. § A Képviselő-testület az (1) bekezdés c) pontja szerinti költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló előző évi pénzmaradványt igénybevételét működési, illetve felhalmozási célú igénybevételre tervezett tagolásban az 5. melléklet szerint hagyja jóvá.


5. § (1) A Képviselő-testület a felhalmozási kiadások előirányzatát 23.373 eFt-ban határozza meg.   

(2) A felhalmozási kiadások tervezett összegét felhalmozási célok szerint a 9. melléklet tartalmazza.

6. § Az Európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit és kiadásait a 10. melléklet mutatja be.


7. § Az önkormányzat 2014. évi költségvetésének várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesüléséről készített előirányzat felhasználási ütemtervét a 12. melléklet, likviditási tervét a 13. melléklet tartalmazza.

8. §  A Képviselő-testület az önkormányzat 2014. évi működési céltartalékát 1.500 eFt-ban határozza meg.

9. § (1)Az önkormányzat 800 eFt közvetlen támogatást nyújt a Töttösi Sportegyesület működésére, 30 eFt közvetlen támogatást nyújt a Bóly Város Általános Iskolai Oktatásáért” Közalapítványnak a töttösi tanulók megsegítésére.  A támogatás folyósítása a támogatási szerződésben meghatározottak szerint történik.

(2) Az önkormányzat közvetett támogatást nem nyújt.

3. Általános végrehajtási szabályok


10. § (1) A képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása.

(2) A képviselő-testület a helyi önkormányzati feladatok ellátása érdekében a polgármester kezdeményezésére az önkormányzat, valamint az irányítása alá tartozó költségvetési szervek előirányzatait a költségvetési rendeletének módosításával megváltoztathatja. Az előirányzat megváltoztatás nem érintheti az Országgyűlés kizárólagos – költségvetési törvényben felsorolt – illetve a Kormány előirányzat-módosítási hatáskörébe tartozó előirányzatokat.

(3) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet, vagy elkülönített állami pénzalap a helyi önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja. A képviselő-testület - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló irányító szervhez történő megküldésének külön jogszabályban meghatározott határidejéig, december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének ennek megfelelő módosításáról.


11. § (1) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a költségvetésben előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére, a költségvetés végrehajtására.

 (2) Az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságát veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti intézkedést hozhat, amelyről a Képviselő-testületet legközelebbi ülésén be kell számolnia.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, illetve költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.

(4) Külön jogszabály alapján a jegyző döntési hatáskörébe utalt előirányzatok, valamint a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 1. §-ának hatálya alá tartozó választások helyi, területi előkészítésére, lebonyolítására felhasználandó pénzeszközök felett kötelezettségvállalásra a jegyző jogosult.

(5) A (4) bekezdésben a jegyző részére meg nem határozott előirányzatokra a kötelezettségvállaló a polgármester. A polgármesteri kötelezettségvállalást megelőző döntési rend a hatályos jogszabályok szerinti.

A polgármester kötelezettségvállalási jogát általa felhatalmazott személyre átruházhatja.


12. § A polgármester pótköltségvetési rendelettervezetet terjeszt a képviselő-testület elé, ha év közben a körülmények oly módon változnak meg, hogy ezek a helyi önkormányzat költségvetésének teljesítését jelentősen veszélyeztetik.


13. § A polgármester 500 eFt értékhatárig dönt a forrásfelhasználásról, döntéséről tájékoztatja a képviselő-testületet.

4. Költségvetési szervek pénzmaradványa


14. § (1) Az önkormányzat pénzmaradványát a képviselő-testület hagyja jóvá.

(2) A képviselő-testület gazdasági szükséghelyzetben a pénzmaradvány felhasználását korlátozhatja. Gazdasági szükséghelyzetnek minősül különösen, amikor az önkormányzat működése fizetésképtelenség miatt veszélybe kerül.

5. A támogatások odaítélésének, folyósításának és elszámolásának rendje


15. § (1)  A Képviselő-testület a támogatások elbírálásával kapcsolatos hatáskörét nem ruházza át.

(2) A támogatást igénylő és a támogatást nyújtó támogatási szerződést köt. A támogatási szerződésben rögzíteni kell legalább az Ávr. 73.§ -ban foglalt feltételeket.

(3) A támogatás folyósítására a támogatási szerződésben foglaltak szerint kerül sor.

(4) A támogatásban részesülő elszámolási kötelezettséggel tartozik a Képviselő-testület felé.

(5) A támogatás összegének célhoz rendelt felhasználását a támogatott nevére kiállított számviteli bizonylattal kell igazolni. A támogatott elszámolási kötelezettségének a támogatás folyósítását követő év január 31-ig köteles eleget tenni.

(6) Az elszámolási kötelezettséget nem teljesítő illetve a támogatást nem célirányosan felhasználó szervezetek, személyek részére újabb támogatás 3 évig nem ítélhető meg.

6. Létszám és bérgazdálkodás


16. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat éves létszám-előirányzatát a 11. melléklet szerint hagyja jóvá.

(2) A Képviselő-testület a közfoglalkoztatottak éves létszám-előirányzatát a 11. melléklet b) pontjában meghatározottak szerint hagyja jóvá.


17. §  A Képviselő-testület a közalkalmazottak részére egységesen 2014. évben 8.000 Ft értékben Erzsébet utalványt biztosít.


18. § (1)  A helyi önkormányzat a

  1. személyi juttatások előirányzatát az Ámr. 36. §-ának megfelelően,
  2. felhalmozási célú kiadások előirányzatát kizárólag az előző évi pénzmaradványa terhére, továbbá felhalmozási célú és támogatásértékű felhalmozási többletbevétel keletkezése esetén változtathatja meg.

(2)  A személyi juttatások év közbeni változtatására az Ámr. 36. §-ban foglaltakat kell alkalmazni, figyelemmel az Ámr. 50-51. §-ában foglaltakra.

7. Záró rendelkezések


19. §  Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Mellékletek