Töttös Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások és szolgáltatások helyi szabályozásáról

Hatályos: 2016. 10. 28- 2016. 12. 13

Töttös Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikke (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 45.§ (1) bekezdésében és a Magyarország helyi önkormányzatiról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések


1.§


A rendelet célja, hogy megállapítsa az önkormányzat által a helyi sajátosságoknak megfelelő szociális rászorultságtól függő pénzben, valamint természetben biztosított szociális ellátások formáit, szervezeti keretei, az eljárási és jogosultsági szabályokat, továbbá azok igénybevételének és érvényesítésének módját, feltételeit és garanciáit.

2.§


A rendelet hatálya kiterjed:

(1) Töttös község közigazgatási területén élő lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárokra, a bevándorlási engedéllyel rendelkező személyekre, a letelepedési engedéllyel rendelkező személyekre, valamint a magyar hatóságok által menekültként elismert személyekre.

(2) A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi II. törvény (A továbbiakban: Szt.) 6.§-ában meghatározott, az önkormányzat illetékességi területén tartózkodó hajléktalan személyekre, amennyiben a hajléktalan személy az ellátás igénybevételekor nyilatkozatában Töttös község közigazgatási területét tartózkodási helyként megjelölte.

(3) Az Szt. 7. §-ának (1) bekezdésében meghatározott ellátások tekintetében a fentiekben foglaltakon túlmenően az Európai Szociális Kartát megerősítő országoknak a Magyarország területén jogszerűen tartózkodó állampolgáraira is.

(4) A szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi I. törvény (a továbbiakban: Szmtv.) szerinti a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában az Szmtv-ben meghatározottak szerint a szabad mozgás és a 3 hónapot meghaladó tartózkodási jogát a Magyarország területén gyakorolja, és bejelentett lakóhellyel rendelkezik, valamint az Szt. 32/B.§ának (1) bekezdésében meghatározott időskorúak tekintetében a Szt. 3. §-a (3) bekezdésének b./ pontjában meghatározott személy körre, amennyiben az ellátás időpontjában érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezik.


2. Eljárási rendelkezések


3.§


(1) Az e rendeletben szabályozott pénzbeli és természetbeni szociális ellátások megállapítása iránti kérelmeket a Bólyi Közös Önkormányzati Hivatalban lehet szóban, vagy írásban előterjeszteni.

(2) A kérelmet – ha törvény másként nem rendelkezik – az a szociális hatáskört gyakorló szerv bírálja el, amelynek illetékességi területén a kérelmező lakcíme van. A kérelmező lakcíme az a lakóhely vagy tartózkodási hely, ahol életvitelszerűen lakik. A lakcím megállapítása szempontjából a személyiadat-és lakcímnyilvántartás adatai az irányadók. Az életvitelszerű lakcím valódiságát az elbíráló szerv bármikor ellenőrizheti.

4.§


(1) A kérelmező a kérelmében saját, valamint a vele egy háztartásban lakó személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól köteles nyilatkozni, továbbá a jövedelmi adatokra vonatkozó bizonyítékokat a kérelem benyújtásával egyidejűleg kell becsatolnia.

A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások megállapítása iránti kérelem tartalmazza:

a) az ellátást igénylő személynek az Szt. 18. §-ának a) c) h) pontjában szereplő adatait,

b) az igényelt szociális ellátás jogosultsági feltételeire vonatkozó adatokat, nyilatkozatokat.

A jövedelemtől függő szociális ellátások esetében a jövedelem típusának megfelelő igazolás vagy annak fénymásolata a jövedelemről tett nyilatkozat melléklete.

(2)  A jogosultság megállapításakor

a) a havi rendszerességgel járó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét,

b) a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző 12 hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát kell figyelembe venni.

      Jövedelem igazolható:

c) havonta rendszeresen mérhető jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap nettó átlagkeresetéről szóló munkáltatói igazolást,

d) munkanélküli ellátásról a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátás igazoló szelvényt, ennek hiányában a munkaügyi kirendeltség által kiállított igazolást,

e) a társadalombiztosítás keretében folyósított ellátások esetében a kérelem benyújtását megelőző hónapban kifizetett ellátás igazoló szelvényét, ennek hiányában az utolsó havi bankszámla kivonatot,

d) vállalkozó esetében az illetékes NAV igazolását, a kérelem benyújtását megelőző gazdasági év személyi jövedelemadó alapjáról.

(3) A jövedelemszámításnál figyelmen kívül kell hagyni

a) a kérelem benyújtását megelőzően megszűnt havi rendszeres jövedelmet,

b) a vállalkozásból származó jövedelmet, feltéve, hogy a vállalkozási tevékenység megszűnt.

(4) A jogosultsági feltételek megállapításához e §-ban szabályozottakon túl szükséges egyes speciális igazolások és bizonyítékok köre a konkrét ellátási forma szabályozásánál kerül felsorolásra.

(5) Nincs szükség igazolásra azon adatok tekintetében, amelyek a Töttösi Közös Önkormányzati Hivatal nyilvántartásában fellelhetők, valamint a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) 36. §-ának (2)-(3) bekezdésében foglaltak szerint az adat, illetve igazolás beszerezhető.

(6) A havi rendszerességgel járó támogatásra való jogosultságot a jogosultság megszűnése hónapjának utolsó napjával kell megszüntetni. Ha a havi rendszerességgel járó támogatásra jogosult személy lakcíme az ellátás folyósításának időtartama alatt megváltozik, az ellátást a változás hónapjának utolsó napjával kell megszüntetni. A havi rendszerességgel járó támogatásra jogosult halála esetén a fel nem vett ellátást a vele közös háztartásban együtt élt házastárs vagy élettárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő és testvér egymást követő sorrendben veheti fel a halál hónapját követő hónap utolsó napjáig.

5.§


(1) A rendszeres ellátások folyósítása havonta utólag, kifizetése minden hónap 10-éig, nem rendszeres ellátások kifizetése a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül a pénztárból vagy átutalással történik.  A házipénztárból történő döntést követő azonnali kifizetés létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került személy esetében történhet. A szociális ellátások elsődlegesen természetben kerülnek biztosításra. Bármely szociális ellátás biztosítható gondnok, vagy gyermekjóléti és családsegítő szolgálat útján.

(2) Amennyiben a jövedelemszámításnál irányadó időszakban az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege változik, akkor időarányosan annak az időszaknak az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével kell számolni, amelynek a nettó jövedelemét a kérelmező igazolja.

6.§


(1) Amennyiben a pénzbeli és természetbeni ellátás iránti kérelemben előadott életkörülmények vizsgálata kapcsán a kérelem megalapozott elbírálása szükségessé teszi, az igénylőnél környezettanulmányt készítendő.

(2) Nem kell környezettanulmányt készíteni az igénylőről, ha életkörülményeit a Bólyi Közös Önkormányzati Hivatal már bármely ügyben vizsgálta és azokban lényeges változás nem feltételezhető.  

7.§


(1) A települési támogatás és a rendkívüli települési támogatás egészben, vagy részben természetbeni szociális ellátás formájában is nyújtható. A folyósítás módjáról az ellátást megállapító határozatban rendelkezni kell.

(2) A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához, ha a kérelmező életvitele alapján vélelmezhető, hogy a jövedelemigazolásban feltüntetett összegen felül egyéb jövedelemmel is rendelkezik, a kérelmező kötelezhető arra, hogy családja vagyoni viszonyairól az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon nyilatkozzék.

8.§


A határozatlan időre megállapított ellátások esetén a jogosultság fennállását – ha a jogszabály másként nem rendelkezik – az ellátás megállapítását követően naptári évenként egy alkalommal ismételten vizsgálni kell, ennek tényét – azaz a továbbfolyósíthatóságot – a döntésben rögzíteni kell.

9.§


A szociális ellátásra jogosultság, a jogosultat érintő jog és kötelezettség megállapítására, továbbá a hatósági ellenőrzésre a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény (Ket.) rendelkezéseit kell alkalmazni.

10.§


A jegyző, polgármester által hozott döntés ellen a közléstől számított 15 napon belül a képviselő-testülethez lehet fellebbezni.

3. Szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások


11.§



(1) Szociális rászorultság esetén a jogosult számára a települési önkormányzat képviselő-testülete az e rendeletében meghatározott feltételek szerint

a)  települési támogatást, ezen belül

aa) lakás fenntartáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez,

ab) születési támogatás,

ac) temetési támogatás,

ad) első lakáshoz jutók részére biztosított támogatásra,

ae) iskolakezdési költségek ellentételezésére,

b) rendkívüli települési támogatást

állapít meg (a továbbiakban együtt: szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások).

(2) Az (1) bekezdés ad) pontjában meghatározott ellátást igénylésének feltételeit Töttös Község Önkormányzat Képviselő-testületének az első lakáshoz jutók részére biztosított támogatásról szóló 4/2013.(III.22.) önkormányzati rendelete szabályozza.

(3) A köztemetés megállapításával, megszüntetésével kapcsolatos hatáskört a polgármester átruházott hatáskörben gyakorolja.

4. Lakás fenntartáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez


12.§


(1) A képviselő-testület a szociálisan rászoruló háztartások részére a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez települési támogatást nyújt.

(2) A támogatást kizárólag természetbeni szociális ellátás formájában nyújtható. A formái sorrendben:

a) víz- és csatornadíj, talajterhelési díj,

b) helyi adó,

c) hulladékszállítás,

d) áram-és gázdíj, ha kérelemben megjelölt lakásban kizárólag előmérős órával rendelkezik.

(3) Támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, egyedül élő esetén 250%-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.

(4) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás összege háztartásonként 5.000 Ft/hónap. Amennyiben a (2) bekezdésben meghatározott kiadások a megítélt támogatás összegét nem érik el, úgy csökkentett összegre jogosult a kérelmező. A támogatást maximum egy évre lehet megállapítani.

(5) A támogatás iránti kérelmet a 2. melléklet szerinti igénylőlapon lehet benyújtani, melyhez csatolni kell a (2) bekezdésben meghatározott közüzemi szolgáltatások utolsó havi számláit.

(6) Támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. A kérelmezőt a havi lakás fenntartáshoz kapcsolódó települési támogatás a kérelem benyújtást követő hónap első napjától illeti meg.

(7) A települési támogatás megállapításával, megszüntetésével kapcsolatos hatáskört a jegyző átruházott hatáskörben gyakorolja.

5. Születési támogatás


13.§


(1) Az újszülött családja részére születési támogatás nyújtható, ha az egy főre számított havi családi jövedelemhatár nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át. Támogatásra jogosult a Töttösi lakcímmel rendelkező személy, aki várandós gondozásra a területileg illetékes védőnőhöz járt legalább öt hónapig, vagy gyermek születését követően legalább fél évig életvitelszerűen Töttösön él és gondozza újszülött gyermekét.

(2) Az (1) bekezdés második mondata szerinti tény a Töttösi területi védőnői igazolása alapján állapítható meg, melyet a várandós anya gondozási könyve, vagy a gyermek „egészségügyi könyv”-e alapján állít ki. A kérelemhez kötelező csatolni a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát.

(3) A születési támogatás összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80%-a.

(4) A támogatás iránti kérelmet a gyermek születését követően, de legkésőbb egy éves koráig lehet előterjeszteni a 3. melléklet szerinti formanyomtatványon

(5) A születési támogatással kapcsolatos hatáskört a polgármester átruházott hatáskörben gyakorolja.

6. Temetési támogatás


14.§


(1) Töttös Község Önkormányzat Képviselő-testülete annak aki a Töttösön életvitelszerűen élő meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott

a) annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy

b) tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése saját illetve családja létfenntartását veszélyezteti,

temetési támogatást állapít meg.

(2) A települési támogatás annak nyújtható akinek a családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembe vételével számított családi jövedelemhatár az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át, egyedül élő esetén annak 400 %-át nem éri el, és aki nem részesül a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV tv. alapján temetési hozzájárulásban. 

(3) A temetési támogatás összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100%-a. A támogatás iránti kérelmet a 4. melléklet szerinti formanyomtatványon lehet benyújtani

(4) A temetési támogatással kapcsolatos döntési jogkört átruházott hatáskörben a polgármester gyakorolja.

7. Rendkívüli települési támogatás


15.§


(1) Rendkívüli települési támogatásban elsősorban azokat a személyeket indokolt részesíteni, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások - így különösen betegséghez, halálesethez, elemi kár elhárításához, a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, iskoláztatáshoz, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások - vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak.

(2) A rendkívüli települési támogatás kérelemre és hivatalból - különösen nevelési-oktatási intézmény, gyámhatóság vagy más családvédelemmel foglalkozó intézmény, illetve természetes személy vagy a gyermekek érdekeinek védelmét ellátó társadalmi szervezet kezdeményezésére - is megállapítható.

(3) A rendkívüli települési támogatás annak nyújtható akinek

a) 1 főre számított havi családi jövedelme az öregségi nyugdíj legkisebb összegének a 350%-át,  

b) egyedül élő esetén az 1 főre számított havi családi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át nem haladja meg.

(4) A támogatás összege legalább az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20%-a, de maximum a 100%-a. A polgármester mérlegelési jogkörében eljárva ezen összegtől indokolt esetben felfelé eltérhet.

(5)  Ha a támogatás kiutalása a családgondozó kezéhez történik, a felhasználásról számlákkal kell elszámolni.


16.§


(1) A támogatás megállapítása előtt indokolt esetben környezettanulmányt kell készíteni. Indokolt esetnek minősül, ha a rendkívüli méltánylást igénylő eset megítélése során a kérelmező lakhatási körülményeinek részletes ismerete szükséges. 

(2) Sürgős szükség esetén - ha az igénylő életkörülményei indokolják az azonnali segítséget - a támogatás bizonyítási eljárás nélkül, az igénylő nyilatkozata alapján kiutalható.

(3) A támogatás iránti kérelmet az 5. melléklet szerinti formanyomtatványon lehet benyújtani.

(4) A támogatás megállapításával kapcsolatos döntési jogkört átruházott hatáskörben a polgármester gyakorolja.

16/A.§


(1) A község közigazgatási területén állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező általános- és középfokú tanulókat nevelő családok települési támogatásban részesíthetők, ha a gyermek az általános vagy középiskolai tanévre nappali tagozatra igazoltan beiratkozott.

(2) A települési támogatás annak nyújtható, akinek családjában az 1 főre számított havi nettó családi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 400%-át nem haladja meg.

(3) A települési támogatás összege 10.000 Ft, mely évente egy alkalommal augusztus 1. napja és szeptember 15. napja közötti időszakban igényelhető a 6. melléklet szerinti formanyomtatványon.

(3) Az iskolakezdési költségek ellentételezésére nyújtandó támogatással kapcsolatos hatáskört a polgármester átruházott hatáskörben gyakorolja.

8. Szociális szolgáltatások


17.§


(1) A képviselő-testület a szociálisan rászorultak részére személyes gondoskodást biztosít alapszolgáltatás keretében

a) étkeztetést,

b) házi segítségnyújtást,

c) családsegítést,

(2) A képviselő-testület az alapellátások vonatkozásában az intézkedési jogkört az intézményvezetőkre ruházza.

(3) A személyes gondoskodást nyújtó alapellátások iránti kérelmeket az intézmények vezetőinél lehet előterjeszteni.

(4) A szakosított ellátásoknál a felvétellel kapcsolatos jogkört az intézmény vezetője gyakorolja.

9. Étkeztetés


18.§


(1) Napi egyszeri meleg étkezésre jogosult az általa eltartottakkal együtt az, aki kora, egészségi állapota, vagy szociális rászorultsága miatt nem képes önmaga, illetve eltartottja részére a napi egyszeri meleg étkezésről gondoskodni.

(2) A képviselőtestület az étkeztetést a Bólyi Szociális és Gyermekjóléti Társulás által fenntartott Bólyi Integrált Szociális Központ útján biztosítja.

10. Házi segítségnyújtás


19.§


(1) Házi segítségnyújtás keretében a szolgáltatást igénybe vevő személy saját lakókörnyezetében kell biztosítani az önálló életvitel fenntartása érdekében szükséges ellátást.

(2) A házi segítésnyújtás keretében biztosítani kell:

a) az alapvető gondozási, ápolási feladatok elvégzését,

b) az önálló életvitel fenntartásában, az ellátott és lakókörnyezete higiéniás körülményeinek megtartásában való közreműködést,

c) a veszélyhelyzetek kialakulásának megelőzésében, illetve azok elhárításában való segítségnyújtást.

(3) A házi segítségnyújtást az önkormányzat a település rászorultjai részére a Bólyi Szociális és Gyermekjóléti Társulás által fenntartott Bólyi Integrált Szociális Központ útján biztosítja.

(4) A házi segítségnyújtás igénybevételét megelőzően vizsgálni kell a gondozási szükségletet.

(5) A szolgáltatás iránti kérelem alapján az intézményvezető végzi el az igénylő gondozási szükségletének vizsgálatát.

(6) A házi segítségnyújtást a szakvéleményben meghatározott napi gondozási szükségletnek megfelelő időtartamban, de legfeljebb napi 4 órában kell nyújtani. Ha a szolgáltatást igénybe vevő nem igényli a szakvélemény szerinti óraszámot, a szolgáltatást az általa igényelt időtartamban kell nyújtani. Ha a gondozási szükséglet a napi 4 órát meghaladja, a szolgáltatást igénylőt az intézményvezető tájékoztatja a bentlakásos intézményi ellátás igénybevételének lehetőségéről.

11. Családsegítés


20.§


(1) A családsegítés célja a szociális vagy mentálhigiénés problémák, egyéb krízishelyzet miatt segítségre szoruló személyek, családok számára az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, a krízishelyzet megszüntetése, valamint az életvezetési képesség megőrzése.

(2) A családok segítése érdekében veszélyeztetettséget és krízishelyzetet észlelő Szt. szerinti jelzőrendszer működik.

(3) A családsegítés keretében elsősorban a Szt.-ben meghatározott programokat és szolgáltatásokat kell biztosítani.

(4) A családsegítési feladatokat az önkormányzat a Bólyi Szociális és Gyermekjóléti Társulás által fenntartott Bólyi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat útján biztosítja.

12. Térítési díj


21.§


(1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokért térítési díjat kell fizetni.

A családsegítést térítésmentesen kell biztosítani. A személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások térítési díja (a továbbiakban: intézményi térítési díj) a szolgáltatási önköltség és a normatív állami hozzájárulás különbözete.

(2) Térítési díj fizetése nélkül veheti igénybe az alapellátást az az ellátásra jogosult, aki semmiféle jövedelemmel nem rendelkezik.

(3) Az étkezés, házi segítségnyújtás, igénybevétele esetén a személyi térítési díj meghatározásakor a kérelmező rendszeres havi jövedelmét kell figyelembe venni. 

(4) Tartós bentlakásos intézményi ellátás esetén, amennyiben az intézményi térítési díjat az ellátott a Szt. 117. § (2) bekezdésében foglaltak szerint meg tudja fizetni, vagy vállalja az intézményi térítési díj megfizetését, vagy a gondozási szükségvizsgálat nélküli személy a szolgáltatási önköltség megfizetését, úgy a személyi térítési díjat az intézményvezető saját hatáskörben állapítja meg, minden más esetben jövedelem és vagyonvizsgálat után a fenntartó határozattal dönt.

(5) A személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások térítési díját külön rendelet tartalmazza a Bólyi Szociális és Gyermekjóléti Társulás társulási megállapodásában foglaltak szerint.

13. Záró rendelkezések


22.§


(1) E rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Töttös Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális ellátások és szolgáltatások helyi szabályozásáról szóló 2/2008.(III.20.) önkormányzati rendelete.

(3) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

Mellékletek