Töttös Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2016. (II.19.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás szabályairól

Hatályos: 2016. 02. 20- 2016. 03. 30

Töttös Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.§


(1) Töttös Község Önkormányzata térítésmentesen szociális célú tűzifát biztosít azon szociálisan rászoruló személynek, aki Töttös községben bejelentett állandó lakóhelyén, vagy tartózkodási helyén életvitelszerűen él és az e rendeletben meghatározott egyéb feltételeknek megfelel.

(2) Az azonos lakóingatlanban élő személyek közül csak egy kérelmező részére állapítható meg a támogatás.

(3) A töttösi lakóhellyel és tartózkodási hellyel is rendelkező személy csak egy kérelemben - ahol életvitelszerűen él - vehető figyelembe a háztartás tagjaként.

2. §


(1) A szociális célú tűzifára benyújtott kérelmek elbírálásakor, amennyiben a kérelmet a rendeletben rögzítetteknek megfelelően benyújtja és rendelkezik fatüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel.

(2) A kérelem beérkezésének sorrendjében, tűzifában részesül az, aki a következő ellátásokban részesül vagy feltételnek megfelel:

                  a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 33-37/C.§-ában szabályozott                           aktív korúak ellátására,

                  b) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 32/B.§-ában szabályozott                                 időskorúak járadékára,

                  c) Töttös Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális ellátások és szolgáltatások helyi                                szabályozásáról szóló 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet 11-14.§-ában szabályozott települési támogatásra,

                  d) a gyermekvédelmi és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozott halmozottan                         hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család,

                  e) egyedül álló, egyedül élő nyugellátásban részesülő időskorú,

                  f) családban élő nyugellátásban részesülő időskorú.

(3) Előnyben részesül azon kérelmező, aki a (2) bekezdésben meghatározott feltételek közül többnek is megfelel.

3.§


(1) Térítésmentesen, szociális célú tűzifára jogosult 1 m3 mennyiség erejéig az alábbi feltételek egyidejű fennállása esetén az a személy:

a) aki a szociális célú tűzifa igénylésére vonatkozó kérelmét az e rendeletben meghatározottak szerint a Bólyi Közös Önkormányzati Hivatal Töttösi Kirendeltségén személyesen, vagy meghatalmazottja útján, benyújtotta,

b) akinek a háztartásában együtt élő személyek egy főre eső havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 375%-át, egyszemélyes háztartás esetén 425%-át,

c) fatüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel rendelkezik, amelyről e kérelem beadásakor nyilatkozik.

4. §


(1) A térítésmentes szociális célú tűzifára irányuló kérelmet 2016. február 20-tól 2016. február 29-ig lehet beadni. A kérelmek beadási határidőt követő 8 napon belül kerülnek elbírálásra. A kérelem e rendelet 1. melléklete, amely tartalmazza a kérelem beadásakor kötelezően csatolandó mellékleteket.

(2) A kérelmek elbírálása a beérkezés sorrendjében történik. Amennyiben a kérelem beérkezésekor – figyelemmel a beérkezés sorrendjére- már kiosztható szociális tűzifa nem áll rendelkezésre, úgy a kérelem elutasítandó.

(3) A kérelmező benyújtott kérelmét három munkanapon belül kiegészítheti, a szükséges egyéb dokumentumokat pótolhatja.

(4) Töttös Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális célú tűzifa juttatásával kapcsolatos valamennyi hatáskört a polgármesterre ruházza át, aki a jogosultságról egyedi határozattal dönt, melyről haladéktalanul értesíti a kérelmezőt.

(5) A szociális célú tűzifát a határozattal – átvételi elismervény ellenében – az abban foglaltak szerint veheti át a kérelmező.

5.§


(1) A jogosultság és a kérelemben foglaltak valódiságának ellenőrzésére az eljárás során környezettanulmány végezhető.

(2) Amennyiben a jogosult az e rendelet alapján részére biztosított tűzifát értékesíti, vagy utólag megállapításra kerül, hogy azt nem arra jogosult igényelte és kapta, köteles az ingyenesen biztosított tűzifa értékének, továbbá a kiszállítás költségének visszafizetésére.

6.§


(1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Ez a rendelet 2016. március 31. napján hatályát veszti.

Mellékletek