Töttös Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2017. (II.15.) önkormányzati rendelete

Töttös Község Önkormányzata 2017. évi költségvetéséről

Hatályos: 2017. 09. 30- 2017. 11. 30

Töttös Község Önkormányzat Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya


1. §      (1) A rendelet hatálya a helyi önkormányzatra és képviselő-testületére terjed ki.

(2) E rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó e rendelet hatálya alá tartozó szervre, szervezetre, valamint minden támogatásban részesülőre.


2. § A Képviselő-testület a címrendet e rendelet 1. melléklete szerint hagyja jóvá.

2. Költségvetés bevételei és kiadásai


3. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat önkormányzati szinten összesített 2017.évi költségvetésének

tárgyévi költségvetési bevételek nettósított főösszegét     128.091.699 Ft-ban,

tárgyévi költségvetési kiadások nettósított főösszegét      128.091.699 Ft-ban

állapítja meg.


(2) A Képviselő-testület az önkormányzat tárgyévi költségvetési bevételét 92.452.187 Ft-ban,

         a) működési költségvetési bevételét 72.124.005 Ft-ban,

             aa) intézményi működési bevételek                                      11.636.677 Ft,

             ab) közhatalmi bevételek                                                      10.550.582 Ft,

             ac) önkormányzatok költségvetési támogatása                     40.073.054 Ft,

                      ad) támogatásértékű működési bevételek                               9.863.692 Ft,


        b) felhalmozási költségvetési bevételét 20.328.182 Ft-ban,

            ba) - támogatásértékű felhalmozási bevételek                 7.415.022 Ft,

            bb) – felhalmozási célú átvett pénzeszközök                  1.500.000 Ft

            bc) -  felhalmozási bevételek (ingatlan értékesítés).      11.413.160 Ft

         összegben állapítja meg.


       (3)  A Képviselő-testület az önkormányzat tárgyévi költségvetési kiadását 126.683.801 Ft-ban,

        a) működési költségvetési kiadását 88.170.476 Ft-ban,

            aa) személyi juttatások                                                          34.434.867 Ft,

            ab) munkaadókat terhelő járulékok                                       7.040.063 Ft,

            ac) dologi kiadások                                                               35.829.801 Ft

            ad) ellátottak pénzbeli juttatásai                                             5.695.639 Ft,

                      ae) egyéb működési célú kiadások                                         5.170.106 Ft.

        b) felhalmozási költségvetési kiadását 38.513.325 Ft-ban,

            ba) beruházások                                                                     2.134.839 Ft,

            bb) felújítások                                                                     36.178.486 Ft,

            bc) egyéb felhalmozási célú kiadások                                       200.000 Ft,

         összegben  állapítja meg

      (4) A Képviselő-testület az önkormányzat előző év tervezett működési célú pénzmaradványát 0 e Ft-ban, felhalmozási célú pénzmaradványát 0 e Ft-ban, a finanszírozási bevételek pénzmaradványát 35.639.512 Ft állapítja meg.

  (5) A Képviselő-testület az önkormányzat a forgatási célú értékpapírok beváltásának bevételét 0 e Ft-ban állapítja    meg.

 (6) A Képviselő-testület az önkormányzat forgatási célú belföldi értékpapírok vásárlására fordítható összegét 0 e   Ft-ban állapítja meg,

             (7) A Képviselő-testület az önkormányzat működés tartalékának összegét 0 e Ft-ban 

           állapítja meg.

(8) A Képviselő-testület az önkormányzat finanszírozási kiadások – államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetését 1.407.898Ft állapítja meg .

4.§ (1) A Képviselő-testület az (1) bekezdésben megállapított tárgyévi működési és felhalmozási költségvetési bevételeket és kiadásokat a 2. melléklet szerint jóváhagyja.

(2) A Képviselő-testület az önkormányzat összevont költségvetési mérlegét a 3. melléklet szerint hagyja jóvá, mely tartalmazza a működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat tájékoztató jelleggel, mérlegszerűen, egymástól elkülönítetten, de – a finanszírozási műveleteket is figyelembe véve – együttesen egyensúlyban.

(3) A Képviselő-testület az előző évi pénzmaradvány felhasználását a 4. melléklet szerint hagyja jóvá.

(4) A képviselő-testület az önkormányzat címrend szerinti költségvetési bevételét az 5. melléklet, a címrend szerinti költségvetési kiadásokat a 6. melléklet szerint hagyja jóvá.

5.§ A Képviselő-testület az önkormányzat és az önállóan működő költségvetési szervek rovatrend szerinti bevételeit és kiadásait a 7. melléklet szerint hagyja jóvá.

6.§ A Képviselő-testület a felújítási kiadások előirányzatát a 8. melléklet szerint hagyja jóvá.

7.§ A Képviselő-testület az önkormányzat felhalmozási kiadások előirányzatát a 8. melléklet szerint hagyja jóvá.

8.§ A Képviselő-testület az önkormányzat által adott közvetlen és közvetett támogatásokat a 9. melléklet szerint jóváhagyja.

9.§ A Képviselő-testület az önkormányzat éves létszám-előirányzatát (választott tisztségviselők, köztisztviselők, közalkalmazottak és egyéb bérrendszer alapján foglalkoztatottak) költségvetési szervenként a 10. melléklet szerint hagyja jóvá.

10.§ A Képviselő-testület az intézmények 2017. évi kiadásainak és bevételeinek előirányzatát a 11. mellékletben meghatározottak szerint hagyja jóvá.

11.§  A Képviselő-testület a többéves kihatással járó feladatok előirányzatait éves bontásban és összesítve a 12. melléklet szerint hagyja jóvá.

12.§ A Képviselő-testület az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit, kiadásait, valamint az önkormányzaton kívüli ilyen projektekhez történő hozzájárulásokat a 12. melléklet szerint hagyja jóvá.

13.§ (1) A Képviselő-testület a 2017. év várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesüléséről készített előirányzat-felhasználási ütemtervet a 13. melléklet szerint hagyja jóvá.

(2) A Képviselő-testület az az önkormányzat 2017. évben várható állami támogatásait a 14. melléklet szerint hagyja jóvá.

14.§ (1) A helyi önkormányzat nevében a kötelezettségvállaló a polgármester. A polgármesteri kötelezettségvállalást megelőző döntési rend a hatályos jogszabályok szerinti. A polgármester kötelezettségvállalási jogát általa felhatalmazott személyre átruházhatja.

(2) Külön jogszabály alapján a jegyző döntési hatáskörébe utalt előirányzatok, valamint a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 2. §-ának hatálya alá tartozó választások helyi, területi előkészítésére, lebonyolítására felhasználandó pénzeszközök felett kötelezettségvállalásra a jegyző jogosult.

15.§     (1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2017. évi működési tartalékát 0 E. Ft-tal

hagyja jóvá.

(2) A Képviselő-testület a tartalékkal való rendelkezés jogát a polgármesterre ruházza, aki a tartalékkal való rendelkezésről a legközelebbi képviselő-testületi ülésen köteles tájékoztatást adni.

16.§ (1) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött hiány finanszírozási módja a hitelfelvétel.

  (2) A hitelügyletekkel kapcsolatos hatáskörök kizárólagosan a Képviselő-testületet illetik meg.

17.§ (1) A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többletet a Képviselő-testület államilag garantált pénzintézeti pénzlekötés útján hasznosíthatja. 

(2) Az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, illetve pénzügyi műveletek lebonyolítását 300.000 e Ft-ig a Képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester a megtett intézkedéséről következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó bevételi többlet felhasználásáról a képviselő-testület annak felmerülését követő testületi ülésén esetenként dönt.

(4) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a településen működő civil szervezetek, egyházak számára pályázataik megvalósításához, működésük biztosítására egy évet meg nem haladó időtartamra kölcsönt biztosítson szervezetenként legfeljebb 4 millió Ft összegig.

3. A költségvetés végrehajtásának szabályai


18.§ A helyi önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó szerve a költségvetési szervként működő polgármesteri hivatal.

19.§ A képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása.

20.§ (1) A helyi önkormányzat, a költségvetését, valamint az irányítása alá tartozó költségvetési szervek előirányzatait a rendeletének módosításával megváltoztathatja. Az előirányzat megváltoztatás nem érintheti az Országgyűlés kizárólagos – költségvetési törvényben felsorolt –, illetve a Kormány előirányzat-módosítási hatáskörébe tartozó előirányzatokat.

(2) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet, vagy elkülönített állami pénzalap a helyi önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja. A képviselő-testület - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló irányító szervhez történő megküldésének külön jogszabályban meghatározott határidejéig, december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének ennek megfelelő módosításáról.

21.§ (1) Az önkormányzat és a költségvetési szerve bevételi és kiadási előirányzatai év közben megváltoztathatóak.

(2) A Képviselő-testület működési/fejlesztési előirányzat-csoport összes kiemelt előirányzatai között 2.000 e Ft-ot meg nem haladó mértékű előirányzat átcsoportosítás jogát a polgármesterre ruházza, aki az előirányzat átcsoportosításról a legközelebbi képviselő-testületi ülésen köteles tájékoztatást adni.

(3) Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti – Áht. rendelkezéseitől eltérő - intézkedést hozhat, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

(4) A (3) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.

22.§ (1) A polgármester pótköltségvetési rendelettervezetet terjeszt a képviselő-testület elé, ha év közben a körülmények oly módon változnak meg, hogy ezek a helyi önkormányzat költségvetésének teljesítését jelentősen veszélyeztetik.

(2) A helyi önkormányzati költségvetési szerv saját hatáskörében végrehajtott előirányzat-változtatásáról a jegyző előkészítésében a polgármester a képviselő-testületet harminc napon belül tájékoztatja. A Képviselő-testület negyedévente, de legkésőbb a költségvetési szerv számára az éves beszámoló irányító szervhez történő megküldésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja ennek megfelelően a költségvetési rendeletét.

23.§ (1) A helyi önkormányzati költségvetési szerv pénzmaradványát a képviselő-testület hagyja jóvá.

(2) A képviselő-testület gazdasági szükséghelyzetben a költségvetési szervet megillető pénzmaradvány felhasználását korlátozhatja. Gazdasági szükséghelyzetnek minősül különösen amikor az önkormányzat működése fizetésképtelenség miatt veszélybe kerül.

    24.§ (1) A támogatások elbírálásáról, odaítéléséről a képviselő-testület dönt.

(2) A támogatási kérelem, pályázat (a továbbiakban együtt: támogatási igény) minden év április 15. napjáig nyújtható be.

(3) A képviselő-testület a támogatási igény benyújtási határidejét követő első testületi ülésen, de legkésőbb 30 napon belül dönt. A döntést követő 10 munkanapon belül a támogatást igénylőt értesíti határozatáról.

(4) A támogatást igénylő és a támogatást nyújtó támogatási szerződést köt. A támogatási szerződésben rögzíteni kell legalább az Ávr. 73.§-ban bekezdésében foglalt feltételeket:

(5) A támogatás folyósítására a támogatási szerződés aláírását követő 5 napon belül, a folyamatos működést szolgálók esetében szükség szerint, a jóváhagyott keret erejéig kerül sor.

25.§ (1) A támogatásban részesülő elszámolási kötelezettséggel tartozik a támogatást odaítélő képviselő-testület felé.

(2) A támogatás összegének célhoz rendelt felhasználását a támogatott nevére kiállított számviteli bizonylattal kell igazolni. A támogatott elszámolási kötelezettségének a támogatás folyósítását követő év október 31. napjáig köteles eleget tenni.

(3) A Képviselő-testület évente a december 31-ig megalkotandó éves belső ellenőrzési tervébe beépíti a helyi önkormányzat költségvetéséből céljelleggel juttatott támogatások felhasználása elszámolásának ellenőrzését.

(4) Az elszámolási kötelezettséget nem teljesítő illetve a támogatást nem célirányosan felhasználó szervezetek, személyek részére újabb támogatás 3 évig nem ítélhető meg.

26.§ (1) Ha a helyi önkormányzati költségvetési szerv 30 napon túli, elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át,  vagy egyébként a 150 millió forintot, és e tartozását egy hónapon belül nem tudja 30 nap alá szorítani, akkor a képviselő-testület a költségvetési szervnél - az egészségbiztosítási szerv által finanszírozott költségvetési szerv esetén az egészségbiztosítási szerv kérésére, vagy ha az egészségbiztosítási szerv azt nem kérte, véleményének előzetes kikérésével - az Áht. 71 § (2) – (3) bekezdésében foglalt hatáskörrel rendelkező önkormányzati biztost jelöl ki.

(2) Az önkormányzati biztos kirendelését az (1) bekezdésben meghatározott mértékű elismert tartozásállomány elérése esetén a Képviselő-testületnél a polgármester kezdeményezi.

(3) Amennyiben az önkormányzatnál időközben az Ávr. 142. § (1) bekezdése szerinti adósságrendezési eljárást kezdeményeztek az általa fenntartott intézmények körében az önkormányzati biztos további tevékenységére az alábbi szabályok alkalmazandók:

a) az önkormányzati biztos tevékenységéről a Képviselő-testületnek havonta köteles beszámolni. 

b) az önkormányzati biztos haladéktalanul köteles tájékoztatni a polgármestert, ha a költségvetési szervvel szemben adósságrendezési eljárást kezdeményeztek.

4. Létszám és bérgazdálkodás


27.§ A Képviselő-testület a közalkalmazottak és egyéb bérrendszerben foglalkoztatottak részére A Képviselő-testület a közalkalmazottak részére egységesen 2017. évben 100.000 Ft összegű béren kívüli pénzjuttatást biztosít. A juttatás összegének kifizetése két egyenlő részletben történik 2017. június 31. valamint 2017. december 31. napjáig. A megállapított összeg a munkáltató által megfizetendő SZJA-t nem foglalja magába.

5. Záró rendelkezések



28. §. (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett  intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.

Mellékletek