Töttös Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2017. (VIII.10.) önkormányzati rendelete

a díszpolgári cím alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2017. 08. 11

Töttös Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli:

1.§

Töttös Község Önkormányzatának Képviselő-testülete által alapított cím: Töttös Község Díszpolgára.

2.§


(1) A díszpolgári cím odaítéléséről a Képviselő-testület dönt. Az elismerésre érdemes személy elhalálozása esetén posztumusz kitüntetés is adományozható. Az átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.


(2) A cím adományozására írásban, indokolással ellátva javaslatot tehet bármely töttösi állandó lakcímmel rendelkező természetes személy, községben működő civil szervezet vagy egyház. A javaslatot a polgármesterhez kell benyújtani.


(3) A javaslatokat az adományozás előtt legalább 90 nappal kell a polgármesternek megküldeni, aki azokat a képviselő-testület elé terjeszti. A képviselő-testület tagjai jogosultak bármikor kezdeményezni cím vagy díj adományozását.


(4) Az elismerő cím minden évben az augusztus 20-ai ünnepségen kerül átadásra.


(5) A helyi kitüntetések és elismerő címek költségeit és a jutalom összegének fedezetét a Képviselő-testület éves költségvetésében biztosítja. A helyi kitüntetések és elismerő címek adományozottjairól a Bólyi Közös Önkormányzati Hivatal nyilvántartást vezet.

3.§


(1) Attól a személytől vagy szervezettől, aki, vagy amely a neki adományozott elismerő címre méltatlanná válik, az elismerő cím visszavonható.


(2) Az elismerő cím visszavonására az adományozásra vonatkozó rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni.

4.§


(1) A "Töttös Község Díszpolgára" cím adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával vagy egész életművével mind a községen belül, mind pedig országosan vagy nemzetközi viszonylatban olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárult a község jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.


(2) Díszpolgári cím évente egy adományozható. A díszpolgári címmel együtt nettó 100.000 Ft összegű pénzjutalom jár.


(3) A díszpolgári címmel külön erre a célra készített díszoklevél jár. Az oklevelet a polgármester és a jegyző írja alá. A Díszpolgári oklevélnek tartalmaznia kell:

a) kitüntetett nevét,

b) az adományozó testületi határozat számát és keltét,

c) az aláírásokat és Töttös község díszpecsétjét.


(4) Töttös Község Díszpolgára Töttös község megbecsülését élvezi. A község díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezi azokat a kiváltságokat, amelyek e rendelet szerint a díszpolgárokat megilletik.


(5) A község díszpolgára:

a) tanácskozási joggal részt vehet a képviselőtestület ülésein,

b) önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos, és a lehetőségek szerint ezeket megkülönböztetett hely és állandó tiszteletjegy illeti meg.

5.§


Ez a rendelet a kihirdetést követő napján lép hatályba.