Töttös Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások és szolgáltatások helyi szabályozásáról szóló 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 18- 2023. 02. 18

Töttös Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások és szolgáltatások helyi szabályozásáról szóló 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.02.18.

Töttös Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikke (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 45. § (1) bekezdésében és a Magyarország helyi önkormányzatiról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében a következőket rendeli el:

1. § A szociális ellátások és szolgáltatások helyi szabályozásáról szóló 2/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet 5. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Amennyiben a jövedelemszámításnál irányadó időszakban a szociális vetítési alap összege változik, akkor időarányosan annak az időszaknak a szociális vetítési alap összegével kell számolni, amelynek a nettó jövedelemét a kérelmező igazolja.”

2. § A szociális ellátások és szolgáltatások helyi szabályozásáról szóló 2/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet 12. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 350%-át, egyedül élő esetén 400%-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.”

3. § (1) A szociális ellátások és szolgáltatások helyi szabályozásáról szóló 2/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet 13. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az újszülött családja részére születési támogatás nyújtható, ha az egy főre számított havi családi jövedelemhatár nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 800%-át. Támogatásra jogosult a Töttösi lakcímmel rendelkező személy, aki várandós gondozásra a területileg illetékes védőnőhöz járt legalább öt hónapig, vagy gyermek születését követően legalább fél évig életvitelszerűen Töttösön él és gondozza újszülött gyermekét.”

(2) A szociális ellátások és szolgáltatások helyi szabályozásáról szóló 2/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet 13. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A születési támogatás összege a szociális vetítési alap összegének 100%-a.”

4. § A szociális ellátások és szolgáltatások helyi szabályozásáról szóló 2/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet 14. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A települési támogatás annak nyújtható akinek a családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembe vételével számított családi jövedelemhatár a szociális vetítési alap összegének 500%-át, egyedül élő esetén annak 800 %-át nem éri el, és aki nem részesül a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV tv. alapján temetési hozzájárulásban.

(3) A temetési támogatás összege a szociális vetítési alap összegének 100%-a. A támogatás iránti kérelmet a 4. melléklet szerinti formanyomtatványon lehet benyújtani”

5. § A szociális ellátások és szolgáltatások helyi szabályozásáról szóló 2/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet 15. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„15. § (1) Rendkívüli települési támogatásban elsősorban azokat a személyeket indokolt részesíteni, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások - így különösen betegséghez, halálesethez, elemi kár elhárításához, a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, iskoláztatáshoz, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások - vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak.

(2) A rendkívüli települési támogatás kérelemre és hivatalból - különösen nevelési-oktatási intézmény, gyámhatóság vagy más családvédelemmel foglalkozó intézmény, illetve természetes személy vagy a gyermekek érdekeinek védelmét ellátó társadalmi szervezet kezdeményezésére - is megállapítható.

(3) A rendkívüli települési támogatás annak nyújtható akinek

a) 1 főre számított havi családi jövedelme a szociális vetítési alap összegének a 350%-át,

b) egyedül élő esetén az 1 főre számított havi családi jövedelme a szociális vetítési alap összegének 400 %-át nem haladja meg. A polgármester mérlegelési jogkörében eljárva a jövedelemhatár mértékétől indokolt esetben felfelé 30%-val eltérhet.

(4) A támogatás összege legalább a szociális vetítési alap összegének 20%-a, de maximum a 100%-a. A polgármester mérlegelési jogkörében eljárva ezen összegtől indokolt esetben felfelé eltérhet.

(5) Ha a támogatás kiutalása a családgondozó kezéhez történik, a felhasználásról számlákkal kell elszámolni.”

6. § Ez a rendelet 2023. február 18-án lép hatályba.