Töttös Község Polgármesterének 3/2021. (III.18.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Bólyi Integrált Szociális Központ térítési díjairól

Hatályos: 2021. 04. 01
a Bólyi Integrált Szociális Központ térítési díjairól
Részletes indokolás
Az 1–4. §-hoz
RÉSZLETES INDOKOLÁS
A rendelet-tervezetben szereplő helyi rendelet módosítását a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. §-ában foglaltaknak megfelelően eljárva- az alábbiak szerint indoklom.
1-2. §-hoz
Töttös Község Önkormányzata jelenleg is rendelkezik a szociális térítési díjakról. A díjakat évente a képviselő-testület felülvizsgálja és új rendeletet alkot. A Bólyi Szociális és Gyermekjóléti Társulás társulási megállapodása alapján az érintett települések az étkeztetés és a házi segítségnyújtás tekintetében a kedvezmény mértékét külön-külön eltérő mértékben határozhatják meg.
Egyik ellátás keretében kerül sor a térítési díj módosításra tekintettel arra, hogy a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges gazdasági intézkedésről szóló 603/2020. (XII. 18.) Korm. rendelet 1§-a értelmében a helyi önkormányzat által fenntartott költségvetési szerv által nyújtott szolgáltatásért, végzett tevékenységéért megállapított díj, az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás keretében felmerülő díj, illetve egyéb díjfizetési kötelezettség (a továbbiakban együtt: díj) mértéke nem lehet magasabb, mint az ugyanazon díjnak az e rendelet hatálybalépését megelőző napon hatályos és alkalmazandó mértéke.
Az önkormányzat a település lakosai számára a házi segítségnyújtást 250 Ft/óra fizetendő kedvezményes térítési díj mellett biztosítja.
3. §-hoz
A díjak és kedvezmények alapján a Bólyi Integrált Szociális Központ vezetője jogosult a meghatározott térítési díj megállapítására.
4. §-hoz
A rendelet 2021. április 1. napjával lép hatályba, ezzel együtt a Bólyi Integrált Szociális Központ térítési díjairól szóló 2/2020.(III.31.) önkormányzati rendelete hatályát veszti.