Töttös Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (X. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

az avar és kerti hulladékok nyílt téri égetéséről

Hatályos: 2021. 10. 11

az avar és kerti hulladékok nyílt téri égetéséről

Részletes indokolás

Az 1–6. §-hoz

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. §-ában foglaltak szerint eljárva az ezen tervezetben szereplő önkormányzati rendeletet az alábbiak szerint indokolom.

Általános indokolás

Töttös Község Önkormányzat Képviselő-testülete a levegőminőséggel összefüggő szabályokról szóló 549/2020. (XII. 2.) Korm. rendelet 1. §-ban kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontja értelmében rendeletet alkot a veszélyhelyzet idejére az avar és kerti hulladék égetéséről.

Részletes indokolás

1-4. §-hoz

A helyi önkormányzati feladatok közé tartozik a helyi környezetvédelmi feladatok ellátása. A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Kvtv.) 48. § (4) bekezdés b) pontja szerint jelenleg az önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozik a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, valamint az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása. 2021. január 1. napjával a képviselő-testület ezen hatásköre megszűnik. Ekkor lép hatályba ugyanis a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény és a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény módosításáról szóló 2020. évi LI. törvény 7. § (2) bekezdése, mely alapján a felhatalmazást adó rendelkezés, azaz a Kvtv. 48. § (4) bekezdés b) pontja hatályát veszíti. A törvény indokolása szerint módosítás a levegő minőségének javítását, ezáltal a lakosság egészségének védelmét szolgálja. Az avar és kerti hulladék égetés önkormányzati szabályozására vonatkozó felhatalmazás törlésével általánossá válik az avar és kerti hulladék égetésének a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendeletszerinti tilalma, ezzel a magas levegőterhelésű területeken csökkenthető a légszennyezőanyag kibocsátás. Mindezek alapján 2021. január 1. napjával az avar és kerti hulladék égetését szabályozó önkormányzati rendeleteket, illetve rendelkezéseket hatályon kívül kellett helyezni.

A veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról szóló 549/2020. (XII. 2.) Korm. rendeletértelmében a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény rendelkezéseitől eltérően 2021. január 1 -jétől a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI.3.) és 27/2021. (I.29.) Korm. rendeletszerinti veszélyhelyzet megszűnéséig a települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozik a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása.

Az új önkormányzati rendelet a korábban hatályos védelmi intézkedéseit átemelve szabályozza a veszélyhelyzet időtartama alatt az égetés biztonsági intézkedések mellett lehetséges módozatait.

5. §-hoz

Az égetésre hétfőtől szombatig van lehetőség csak, amennyiben nincsen a városra is kiterjedő hatályú, területi, országos tűzgyújtási tilalom érvényben és nem munkaszüneti illetve ünnepnap van.

6. §-hoz

A rendelet 2021. október 11. napjával lép hatályba és a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény hatályvesztésével egyidejűleg veszti hatályát.