Töttös Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 18.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2022. 02. 21
a helyi közművelődési feladatok ellátásáról
Részletes indokolás
Az 1–8. §-hoz
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. §-ában foglaltak szerint eljárva az ezen tervezetben szereplő önkormányzati rendeletet az alábbiak szerint indokolom.
Általános indokolás
A hatályos jogi szabályozásban bekövetkezett változások mértéke teszi szükségessé a rendelet megalkotását
A rendelet megalkotásának fő célja, hogy összhangot teremtsen a hatályos jogi szabályozás és gyakorlat között és a közművelődési alapszolgáltatások biztosításával és fejlesztésével kapcsolatos jogi kereteket meghatározza.
A rendelet megfelelő keretet teremt a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosításához, Töttös község hagyományainak ápolásához, a helyi társadalom közösségei, személyiségei szerepének növeléséhez, a helyi értékek védelmének erősítéséhez, a helyi kulturális nyilvánosság és tájékoztatás fejlesztéséhez.
A rendelet a helyi társadalom művelődési és kulturális igényeinek figyelembevételével - a helyi hagyományok, lehetőségek és sajátosságok alapján - egységes alapelvek szerint határozza meg az általa támogatott közművelődési tevékenységek körét, azok ellátásának módját és feltételeit.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az önkormányzati rendelet az elérendő közművelődési célokat tartalmazza.
A 2. §-hoz
A rendelet hatályát tartalmazza.
A 3-4. §-hoz
A közművelődési feladatok formája, módja és mértéke kerül szabályozásra az önkormányzati vállalások alapján. Az Önkormányzat önként vállalt közművelődési feladatait rögzíti és megállapítja a közművelődési feladatok ellátásának szervezeti kereteit, formáját.
Az 5. §-hoz
A közművelődési feladatellátás támogatásának módját szabályozza.
A 6. §-hoz
Helyi közművelődési feladatok finanszírozásáról rendelkezik.
A 7. §-hoz
A beszámolási kötelezettség előírását tartalmazza.
A 8. §-hoz
A § hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmaz. A közművelődésről rendelkező korábbi önkormányzati rendelet hatályon kívül kerül helyezésre.