Töttös Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

Töttös Község Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 03. 14

Töttös Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.14.
Töttös Község Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről
Részletes indokolás
Az 1–29. §-hoz
Indokolás
Töttös Község Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. §-ában foglaltak szerint eljárva az e tervezetben szereplő önkormányzati rendeletet az alábbiak szerint indokolom.
Általános indokolás
Töttös Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjaiban meghatározott eljárva alkotja meg a 2024. évi költségvetésről szóló rendeletét.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht.) 23. §-a szerint a helyi önkormányzat költségvetéséről rendeletben dönt, és meghatározza, hogy a rendeletnek milyen előirányzatokat, illetve rendelkezéseket kell kötelezően tartalmaznia.
A rendelet-tervezetben az Áht. 23. § (2) bekezdés a) pontjának szabályai szerint az önkormányzat költségvetési bevételei és költségvetési kiadásai előirányzat csoportok, önként vállalt és állami kiemelt előirányzatok, kötelező feladatok szerinti bontásban kerültek bemutatásra.
A költségvetés összeállításának részletes szabályait az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011.(XII.31.) Korm. rendelet, a finanszírozás rendjét és az állami hozzájárulás mértékét a központi költségvetésről szóló törvény határozza meg.
Részletes indoklás
1. §
A rendelt személyi hatályát rögzíti.
2. §
Az önkormányzat címrendjét tartalmazza.
3. §-17. §
Meghatározza Töttös Község Önkormányzata 2024. évi költségvetési és finanszírozási bevételeinek és kiadásainak főösszegét.
Az Áht. 23. § (2) bekezdése alapján, tartalmazza a helyi önkormányzat költségvetési bevételi előirányzatait és költségvetési kiadási előirányzatait, a működési bevételek és működési kiadások, felhalmozási bevételek és felhalmozási kiadások, kiemelt előirányzatok, és kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és államigazgatási feladatok szerinti bontásban, a helyi önkormányzat által irányított költségvetési szervek költségvetési bevételi előirányzatait és költségvetési kiadási előirányzatait. Tartalmazza továbbá a költségvetési egyenleg összegét működési bevételek és működési kiadások egyenlege és a felhalmozási bevételek és a felhalmozási kiadások egyenlege szerinti bontásban, a költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló, finanszírozási bevételi előirányzatokat.
18. §-26. §
A költségvetés végrehajtásával kapcsolatos hatásköröket, így különösen a Mötv. 68. § (4) bekezdése szerinti értékhatárt, a finanszírozási bevételekkel és a finanszírozási kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket, valamint az Áht. 34. § - ban kapott felhatalmazásokat, az előirányzatok módosítására, átcsoportosítására.
27. §
A létszámgazdálkodási szabályokat tartalmazza. Meghatározza a közalkalmazottak és egyéb bérrendszerben foglalkoztatottak béren kívüli juttatásának összegét.
28.-29. §
A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik. A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.