Maráza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2015 (VII.31.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2015. 08. 01

Maráza Község Önkormányzat Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában és a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4. § (2) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. fejezet

Általános rendelkezések


1. A rendelet célja


1. §


A rendelet célja a község termőtalajának és ivóvízkészletének védelme érdekében azon helyi szabályok megállapítása, amelyek meghatározzák Maráza község közigazgatási területén keletkező, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével kapcsolatos közszolgáltatás ellátásának és igénybevételének rendjét, valamint az ezzel összefüggő feladatok eredményes végrehajtását.


2. A rendelet hatálya


2. §


(1) A rendelet hatálya kiterjed Maráza község közigazgatási területén található ingatlanok azon természetes és jogi személy, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező tulajdonosára, vagyonkezelőjére vagy egyéb jogcímen használójára (továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos), akiknek az ingatlanán keletkező háztartási szennyvíz elvezetése közcsatorna útján nem megoldott, valamint a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló közszolgáltatást ellátó közszolgáltatóra.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki az ipari szennyvízre és a veszélyes hulladékokra, valamint az ezekkel összefüggő tevékenységekre.


3. Értelmező rendelkezések


3. §


A rendeletben alkalmazott fogalmak értelmezésére a jogalkotásról szóló törvény szerinti magasabb szintű jogszabályokban foglalt fogalommeghatározások irányadóak.






4. Eljárási szabályok


4. §


A rendelettel összefüggő tevékenységek és a rendelet végrehajtásának ellenőrzésére, továbbá előírásainak betartatására– ha e rendelet vagy más jogszabály eltérően nem rendelkezik – a polgármester és a jegyző is jogosult.


II. Fejezet

A közszolgáltatás ellátásának rendje


5. A közszolgáltatás tartalma


5. §


(1) Maráza Község Önkormányzat Képviselő-testülete a község közigazgatási területén keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére közszolgáltatást szervez és tart fenn.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás az alábbi tevékenységekre terjed ki:

  1. az ingatlanon keletkező, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ideiglenes tárolására szolgáló gyűjtőhelyről történő begyűjtésére, továbbá az elszállítást végző közszolgáltató részére átadott nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek az ártalmatlanítás céljából történő elszállítására,
  2. az a) pontban foglaltak szerint gyűjtött, begyűjtött és elszállított szennyvíz ártalmatlanítása céljából az arra kijelölt szennyvíztisztító telepen történő elhelyezésére.


6. §


(1) A község közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére irányuló közszolgáltatás teljesítésére kizárólag Benedek István (7700 Mohács, Előhegy u. 21., adószáma: 61839977-2-22, vállalkozó engedélye: Dél-Dunántúli Vízügyi Hatóság 898-5/2014-12322. számú határozatával engedélyezett) egyéni vállalkozó (a továbbiakban: Közszolgáltató) jogosult Maráza Község Önkormányzatával (a továbbiakban: Önkormányzat) kötött közszolgáltatási szerződés alapján.

(2) A község közigazgatási területén lévő ingatlanokon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet elsősorban a himesházi szennyvíztisztító telepen (045/39. hrsz.) kell elhelyezni.


6. A közszolgáltatási szerződés


7. §


(1) A képviselő-testület a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás ellátására közbeszerzési eljárás vagy – ha a közbeszerzésekről szóló törvény szerint nem szükséges – kijelölés alapján jogosultságot nyert vállalkozással írásban közszolgáltatási szerződést köt.

(2) A közszolgáltatásra vonatkozó szerződést legfeljebb 10 évre lehet megkötni.

(3) A közszolgáltatási szerződésnek tartalmaznia kell

  1. a közszolgáltatás megnevezését, tartalmát, a közszolgáltatással ellátott terület határait, a Közszolgáltató elnevezését, azonosító adatait, a közszolgáltatás megkezdésének időpontját és időtartamát;
  2. a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésének módját, valamint elszállításának a bejelentéstől számított maximális idejét, az ártalmatlanítás céljából történő átadási helyet;
  3. a Közszolgáltató és az Önkormányzat jogait és kötelességeit, a Közszolgáltató vállalását a közszolgáltatás folyamatos, jogszabályi előírásoknak megfelelő teljesítésére, a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettséget;
  4. a közszolgáltatás igazolási és ellenőrzési kötelezettségét, annak módját;
  5. a közszolgáltatás finanszírozásának elveit és módszereit, az Önkormányzat által vállalt ez irányú kötelezettség esetén a teljesítés feltételeit és biztosítékait;
  6. a közszolgáltatás díjának megállapítására és beszedésére vonatkozó módszer leírását, a díjnak a szerződés megkötésekor érvényesíthető legmagasabb mértékét és a díj megváltoztatása érdekében alkalmazandó eljárást, az igazolt díjhátralék kiegyenlítésére vonatkozó eljárást;
  7. a Közszolgáltatónak az ingatlantulajdonosok irányában fennálló tájékoztatási kötelezettségét és teljesítésének módját;
  8. a közszolgáltatással összefüggő személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezéseket;
  9. a Közszolgáltató nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségét;
  10. a szerződés módosításának lehetséges okait és eljárási rendjét, a szerződés felmondásának és megszűnésének szabályait.

(4) A közszolgáltatási szerződés megszűnik

  1. a Közszolgáltató és az Önkormányzat közös megegyezésével;
  2. a szerződésben meghatározott időtartam lejártával;
  3. a Közszolgáltató jogutód nélküli megszűnésével;
  4. a Közszolgáltató elállásával, ha a teljesítés még nem kezdődött meg;
  5. bármelyik fél felmondásával.

(5) A képviselő-testület és a Közszolgáltató a közszolgáltatási szerződést a vízgazdálkodásról szóló törvényben meghatározott esetekben mondhatja fel.

(6) A közszolgáltatási szerződés felmondási ideje 6 hónap.

(7) A közszolgáltatási szerződés felmondása esetén a képviselő-testületnek intézkednie kell, hogy a felmondási idő lejártát követően a közszolgáltatás biztosítva legyen.


7. A Közszolgáltató jogai és kötelességei


8. §


(1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítása az erre a célra készített különleges rendeltetésű, zárt rendszerű, gépi üzemeltetésű, csepegést, bűz- és szaghatást kizáró eszközzel és úgy végezhető, hogy az teljes mértékben megfeleljen a környezetvédelmi, vízügyi és közegészségügyi előírásoknak.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítását úgy kell végezni, hogy az szennyezést, elcsorgást ne okozzon. A közszolgáltatás teljesítéséből eredő szennyezés esetén a Közszolgáltató köteles a szennyezés eltakarításáról, a terület szennyeződésmentesítéséről, a kárelhárításról, valamint az eredeti környezeti állapot helyreállításáról saját költségén haladéktalanul gondoskodni.

(3) A Közszolgáltató felelős a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz rendeltetési helyére történő biztonságos eljuttatásáért. A beszállítás tényét, mennyiségét az elhelyező telep üzemeltetőjével igazoltatni kell.

(4) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítására szolgáló gépjárműveket, a közszolgáltatás végzéséhez szükséges eszközöket kizárólag az engedélyezett telephelyen szabad tárolni.

(5) A szállítóeszköz tisztítása és fertőtlenítése kizárólag csak engedélyezett mosón végezhető, ahol olaj és iszapfogó beépítésre került, továbbá a vízforgató rendszer biztosítja a fertőtlenítőszeres technológiai szennyvíz elreagálásához szükséges feltételeket.

(6) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére a közszolgáltatás megrendelésével az ingatlantulajdonos és a Közszolgáltató között szerződés jön létre, melynek keretében a Közszolgáltató köteles a közszolgáltatásnak 48 órán belül a megrendelővel egyeztetett időpontban eleget tenni. A megrendelés történhet szóban vagy írásban. A közszolgáltatás elvégzését a Közszolgáltató köteles a megrendelő aláírásával igazoltatni.

(7) A Közszolgáltató a közszolgáltatási tevékenységhez kapcsolódóan a megrendelő ingatlantulajdonos természetes személyazonosító adatait, valamint lakcímét kizárólag a közszolgáltatás végzéséhez és az önkormányzati ellenőrzéshez tartja nyilván és kezeli.

(8) A Közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve a 11.§ (3) bekezdésben foglalt esetben, illetve ha a begyűjtendő anyagról érzékszervi megállapítás alapján vagy egyéb módon feltételezhető, hogy a közüzemi csatornahálózatba nem engedhető.

(9) A Közszolgáltató köteles továbbá

  1. folyamatosan gondoskodni a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséről a környezetvédelmi szempontoknak megfelelően;
  2. a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a begyűjtés napján a rendelet 6. § (2) bekezdésében meghatározott átadási helyre szállítani;
  3. ügyfélszolgálati és ügyeleti feladatokat ellátó szervezetet fenntartani;
  4. a közszolgáltatás ellátásához kapcsolódó nyilvántartási rendszert vezetni, az elszállított és tisztítás céljára átadott nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségéről a felügyeletet ellátó hatóságnak és az Önkormányzatnak adatot szolgáltatni;
  5. a közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges mennyiségű és minőségű járművel, géppel, eszközzel, berendezéssel rendelkezni, valamint a szükséges létszámú és képzettségű szakembert alkalmazni;
  6. a közszolgáltatói tevékenységéről évente részletes költségelszámolást készíteni, és azt a tárgyévet követő év március 31-ig az Önkormányzatnak benyújtani.
  7. a közszolgáltatás díját meghatározó önkormányzati rendelet elfogadását, illetve módosítását megelőzően a mindenkori vonatkozó jogszabályok szerinti költségelemzést és díjkalkulációt készíteni, és azt október 31-ig az Önkormányzatnak benyújtani.


8. Az ingatlantulajdonos jogai és kötelességei


9. §


(1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező, közüzemi csatornahálózatba vagy a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló kormányrendeletben meghatározott módon engedélyezett egyedi szennyvízkezelés után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvizet a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó általános szabályokról szóló kormányrendeletben meghatározott módon gyűjteni, ideiglenesen tárolni, szükség szerinti elszállíttatásáról a Közszolgáltató igénybevételével gondoskodni és jelen rendelet 1. mellékletében megállapított közszolgáltatási díjat megfizetni.

(2) Az ingatlantulajdonos a Közszolgáltató által kiállított számlát köteles 5 évig megőrizni és azt a Közszolgáltatónak vagy az Önkormányzatnak ellenőrzés esetén bemutatni.

(3) A Közszolgáltató az ingatlantulajdonostól a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlantulajdonos előzetes bejelentése alapján veszi át és gondoskodik az ideiglenes tárolásra szolgáló létesítmény kapacitásától függő elszállításáról.

(4) Az ingatlantulajdonos és a Közszolgáltató közötti jogviszonyt a közszolgáltatás igénybevételének ténye hozza létre. A jogviszony kezdő időpontja az a nap, amelyen a Közszolgáltató a közszolgáltatás teljesítésének megkezdéséről és lényeges feltételeiről az ingatlantulajdonost írásban értesítette, illetve felhívás közzététele útján tájékoztatta.

(5) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását az ingatlantulajdonosnak kell a közszolgáltatást ellátó Közszolgáltatónál megrendelni. A szennyvíz elszállítását arra jogosulatlan személlyel a tulajdonos nem végeztetheti. Az arra jogosulatlan személy, illetve szervezet igénybevétele esetén a bekövetkező szennyezésért, károkozásért a közszolgáltatást jogosulatlanul ellátó személy, illetve szervezet és az ingatlantulajdonos egyetemlegesen felelős.

(6) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatást szükség szerint, megfelelő rendszerességgel és időben igénybe venni és a közszolgáltatás akadálytalan elvégzéséhez szükséges feltételeket biztosítani.

(7) Az ingatlantulajdonos köteles megadni a Közszolgáltató részére a közszolgáltatás ellátása során a természetes személyazonosító adatait, valamint a lakcímét.

(8) Az üdülőingatlanok és az időlegesen használt ingatlanok tulajdonosai a közszolgáltatást évente legalább egy alkalommal kötelesek igénybe venni.

(9) Az ingatlantulajdonos jogosult a közszolgáltatással, munkavégzéssel kapcsolatban a Közszolgáltatónál panaszt tenni.


9. Nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettség, ellenőrzés


10. §


(1) A Közszolgáltató és az ingatlantulajdonos köteles eleget tenni a nem közművel összegyűjtött szennyvíz vonatkozásában a környezetvédelmi és vízügyi jogszabályokban meghatározott bejelentési, nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségeknek.

(2) Azon közszolgáltatást igénybe vevő ingatlantulajdonosok tekintetében, akik a nem közművel összegyűjtött szennyvizüket a Közszolgáltatónak adják át, az (1) bekezdésben meghatározott kötelezettségek teljesítéséről a Közszolgáltató gondoskodik.

(3) Az ingatlantulajdonos, aki a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezeléséről közszolgáltatáson kívül gondoskodik, köteles erről a tényről annak bekövetkeztét követő 15 napon belül a Közszolgáltató egyidejű tájékoztatása mellett a nyilvántartás számára a jegyzőhöz címzetten írásban nyilatkozni és egyidejűleg igazolni, hogy a mentesülés alapjául szolgáló feltételeknek megfelel.

(4) A (3) bekezdésben foglaltakat megfelelően alkalmazni kell akkor is, ha az ingatlantulajdonosnak a nyilvántartásban szereplő adataiban változás következett be.

(5) A Közszolgáltató jogosult ellenőrizni, hogy az ingatlantulajdonos a rendeletnek megfelelően veszi -e igénybe a közszolgáltatást.

(6) Az Önkormányzat jogosult ellenőrizni, hogy az ingatlantulajdonos a keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállításáról a rendeletnek megfelelően gondoskodik-e, a szállítást a rendeletben megjelölt Közszolgáltatóval végezteti-e, valamint a Közszolgáltató a rendeletben foglaltak alapján végzi-e a tevékenységét. A személyes adatok kezelése során a Közszolgáltató az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezéseinek megfelelően köteles eljárni.


10. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésével és elszállításával kapcsolatos kötelezettségek


11. §


(1) Az ingatlantulajdonos a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlana területén belül, zárt, vízzáró kivitelű közműpótló létesítményben köteles gyűjteni.

(2) A közműpótló létesítménybe csak háztartási szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló létesítménybe mérgező-, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyezteti a begyűjtést, ürítést végző vagy más személyek élet- és testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és a műtárgyainak állagát.

(3) Az ismeretlen összetételű háztartási szennyvizet veszélytelenségének vagy veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a Közszolgáltató a mindenkori jogszabályi előírások figyelembevételével megfelelő intézkedések mellett megtagadhatja annak elszállítását.


III. Fejezet

Záró rendelkezések


12. §


(1) Jelen rendelet 2015. augusztus 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről – a helyben szokásos módon – a jegyző gondoskodik.






Hoffmann János                                                                        Tamás Dávid

  polgármester                                                                         helyettes jegyző



Z á r a d é k


Jelen rendelet Maráza községben kihirdetésre került 2015. év július hónap 31. napján.



Maráza, 2015. július 31.




  Tamás Dávid

            helyetes jegyző