Drávacsehi Község Önkormányzat polgármesterének 5/2020.(IV.24.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

Hatályos: 2020. 04. 25

Drávacsehi település polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján gyakorolt az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében foglalt eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. §-a alapján a helyi közművelődési tevékenységgel kapcsolatos feladatairól a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. §

 (1) A rendelet célja, hogy Drávacsehi község polgárai és közösségei művelődési és kulturális szükségleteinek, hagyományainak figyelembevételével meghatározza Drávacsehi Község Önkormányzat (a továbbiakban: önkormányzat) által biztosított közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint feladatellátásának formáját, módját és mértékét

(2) A rendelet hatálya kiterjed a közművelődési tevékenységben résztvevőkre, az önkormányzat által működtetett, fenntartott, megvalósított közművelődési tevékenységekre.

2. Az  önkormányzat közművelődési feladatai

2. §

 Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység támogatása során kiemelt céljának tekinti:

a) A közösségi művelődéshez méltó, esztétikus és alkalmas környezet és infrastruktúra, tárgyi feltételek biztosítását.

b) A település hagyományainak fenntartását, a lokálpatriotizmus, a helyi érdekek védelmének erősítését.

c) A gyermekek és fiatalok kulturális életének fejlesztését, az idősebb korosztályok közművelődési lehetőségeinek, közösségi életének támogatásával együtt. A kor, érdeklődési kör stb. szerint szerveződő közösségi kezdeményezések támogatását.

d) Az ünnepek kultúrájának gazdagítását, ápolását.

e) A település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárását,  megismertetését, a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását.

f) A civil közösségek létrejöttének, működésének és együttműködésének ösztönzését.

g) Az élet minőségének javítását közösségi élmények biztosításával, a szórakozási és közösségi igényekhez lehetőség biztosítását.

3. A közművelődési alapszolgáltatások köre és a feladatellátás formája, módja és mértéke

3. §

 (l) Az önkormányzat kötelező közművelődési feladatként a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997.évi CXL. törvény 76. § (3) bekezdésében meghatározott közművelődési alapszolgáltatások közül a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása feladatot látja el. Ennek keretében a művelődő közösségek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzéséhez helyszínt biztosít, és a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt.

(2) Az önkormányzat kötelező közművelődési feladatait az általa fenntartott és működtetett közösségi színtér útján látja el. A közművelődési tevékenységét a helyi adottságokra, hagyományokra figyelemmel a helyi közösség ösztönzésével, továbbá lehetőségeihez mérten támogatásával, az öntevékeny közművelődési szervezetek segítésével végzi.

(3) A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei:

a) a közösségi színtérként működő kultúrház (Drávacsehi, Kossuth Lajos utca 2.) többfunkciós helyiségei, udvara, berendezéseivel (együtt: közösségi színtér),

b) a Csorba Győző Könyvtár helyi szolgáltató helye a kultúrház épületében (mozgókönyvtár) Drávacsehi, Kossuth Lajos utca 2.)

c) Drávacseho rendezvényterem (Drávacsehi, Kossuth Lajos utca 54.)

d) Szabadtéri Színpad és szárítószín (Drávacsehi, Kossuth Lajos utca 2.)

e) Bőköz Fesztivál szabadtéri helyszínei: nagyfa, vackorfa, templom rom, buszforduló

 (4) Az önkormányzat költségvetési intézményt a helyi közművelődési feladatok ellátására nem hoz létre.

4. §

Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása, a közművelődési célok és feladatok megvalósítása során a közművelődési tevékenységet is ellátó természetes és jogi személyekkel, egyéb szervezetekkel, azok fenntartóival, működtetőivel, a térség oktatási és közművelődés, könyvtár intézményeivel szorosan együttműködik.

Különösen szoros az együttműködés a Csorba Győző Könyvtárral, Bőköz Fesztivál művészeti vezetésével.

4. A közművelődési tevékenység finanszírozása

5. §

 (l) Az önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos feladatait – a közösségi színtér fenntartásának költségeit, a rendezvények költségét, a technikai-műszaki és infrastrukturális feltételekkel kapcsolatos kiadásokat, személyi kiadásokat és egyéb költségeket – költségvetéséből, pályázatokból finanszírozza. Ennek forrása a saját bevétel és a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás.

(2) Az önkormányzat a központi költségvetési forrásból - a közművelődési feladatok támogatására - biztosítandó pályázatokhoz a pályázat elnyeréséhez szükséges saját forrást a mindenkori éves költségvetési rendeletében biztosítja.


5. Hatálybalépés

6. §

1) E rendelet a kihirdetését követő első napon lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti az önkormányzat közművelődésről szóló 7/2002. (VI.28.) Kt. számú önkormányzati rendelete.

Drávacsehi, 2020. április 23.



                                               Németh Tamás                      Ilosfai Péterné dr Hatvani Edit

                                               polgármester                           jegyző

Záradék:

A rendelet a helyben szokásos módon a mai napon kihirdetésre került.

Drávacsehi, 2020. április 24.


                                                                                               Ilosfai Péterné dr Hatvani Edit

                                                                                              jegyző