Lapáncsa Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2014 (XI.11.) önkormányzati rendelete

a természetben nyújtott szociális tűzifa támogatás jogosultsági feltételeiről

Hatályos: 2014. 11. 11- 2015. 11. 03

Lapáncsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásról szóló 46/2014. (IX.25.) BM rendeletben kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:


1.§. A rendelet hatálya kiterjed Lapáncsa község közigazgatási területén állandó bejelentett lakóhellyel, vagy tartózkodási engedéllyel rendelkező személyre.


Ez alapján a rendelet hatálya kiterjed:

  • magyar állampolgárra
  • állandó tartózkodásra jogosító személyi igazolvánnyal rendelkező bevándoroltra
  • letelepedési engedéllyel rendelkező személyekre
  • a magyar hatóság által menekültként elismert személyekre
  • hontalanokra


2.§. (1) A szociális ellátásra való jogosultat érintő jog és kötelezettség megállapítására, továbbá a hatósági ellenőrzésre (továbbiakban: szociális igazgatási eljárás) a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény. (a továbbiakban: Ket.) rendelkezéseit, illetve a szociális igazgatásról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban Szt.) és a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény. (továbbiakban: Gyvt.) rendelkezéseit az e rendeletben meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni.

  1. A szociális ellátás iránti kérelmet a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatal Magyarbólyi Kirendeltségén kell benyújtani kérelem formájában. Az a kérelmező, aki a 6. § (1) bekezdésében felsorolt egyik feltételnek sem felel meg, köteles a kérelemben feltüntetett jövedelmekről szóló igazolásokat, mellékleteket a kérelemhez csatolni.
  2. A kérelmező a kérelemmel írásbeli hozzájárulását adja ahhoz, hogy a helyi adóhatóság és a NAV Baranya Megyei Igazgatósága az önkormányzatot a család jövedelmi viszonyairól informálhatja. Az önkormányzat az adatokat köteles bizalmasan kezelni és azokat kizárólag jelen rendelet alkalmazása céljából felhasználni.


3.§. A helyi önkormányzatok szociális tűzifa vásárlás költségeihez előzetes igénybejelentés alapján a központi költségvetés vissza nem térítendő támogatást biztosít, melyet az önkormányzat az erdőgazdálkodó által biztosított tűzifa vásárlására fordíthat szociálisan rászoruló helyi lakosság természetbeni támogatása céljából.


4.§. Az önkormányzat a Belügyminiszter 46/2014. (IX.25.) számú rendeletének 1. számú melléklete alapján erdei köbméterben meghatározott mennyiségű kemény lombos tűzifára 15.000.-Ft/erdei m3 + áfa támogatásban részesül.


5.§. (1) A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához a havi rendszerességgel járó – nem vállalkozási tevékenységből, illetve őstermelői tevékenységből származó – jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét, nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozási vagy őstermelői tevékenységből származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét (12) hónap alatt szerzett jövedelem egy (1) havi átlagát kell figyelembe venni.

  1. A jövedelmi viszonyok igazolására szolgáló iratok:
  • rendszeres pénzellátással rendelkező személyek esetén a folyósítás szelvénye, folyószámla kivonat, megállapító határozat
  • jövedelemmel rendelkező foglalkoztatottak esetén: munkáltatói kereseti igazolás
  • alkalmi munkát végző kérelmező esetén: egyszerűsített foglalkoztatásról szóló szerződés, nyilatkozat


6.§. (1) Természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatásra elsősorban az a tűzifával fűtő Lapáncsai lakos jogosult,

  1. aki az Szt. szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, lakásfenntartási támogatásra jogosult
  2. valamint előnyt élvez a Gyvt.-ben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.


  1. Az önkormányzat 37 m3 mennyiségű természetben nyújtandó tűzifa támogatási kerettel rendelkezik.
  2. A támogatások elbírálása a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkező igénylőtől kezdődően a jövedelmek növekedésének sorrendjében történik.
  3. A támogatásra az igényeket 2014. november 30.-ig lehet benyújtani.


7.§. Az önkormányzat a támogatást 2015. február 15-ig használhatja fel és a felhasználásról 2015. április 15-ig a Magyar Államkincstár felé köteles elszámolni.


Jelen rendelet 2014. november 11-én lép hatályba.


Lapáncsa, 2014. november 10.




Nagy Levente

Szarkándi Zita

Polgármester

jegyző




Záradék

A rendelet 2014. november 11-én az önkormányzat hirdetőtábláján kifüggesztésre került.





                      Szarkándi Zita

                 jegyző