Lapáncsa Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2015 (VI.10.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2018. 06. 10

Lapáncsa Község Önkormányzata

Képviselő-testületének


11/2015. (VI.10.) önkormányzati rendelete


a közművelődésről


Lapáncsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 76. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések


1. § A rendelet célja, hogy meghatározza Lapáncsa Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) közművelődéssel kapcsolatos feladatait, elősegítve az állampolgárok művelődéshez való jogának gyakorlását, biztosítsa a művelődés helyi feltételeit, lehetővé tegye a település hagyományainak ápolását, a hely-történeti és honismereti mozgalom fejlődését, megismerje a kulturális örökség javait, és – a rendelkezésre álló eszközök útján – azon értékek védelmével kapcsolatos ismereteket megszerezze, rögzítse a könyvtárhasználat jogának biztosítását, szabályozza a nyilvános könyvtári ellátás működését.


2. § Az Önkormányzat, valamint a közművelődési feladatot ellátó egyéb szervezet a közművelődési feladatellátásának során nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem. A közművelődési tevékenység során tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés vagy jogtalan előnyhöz juttatás. Az 1. §-ban rögzített jogok megilletnek minden személyt nem, kor, vallás, politikai, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési különbségtétel nélkül.


3. § A rendelet hatálya kiterjed a közművelődési tevékenységben résztvevőkre, a közművelődési szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira.


2. Az önkormányzat közművelődési feladatai


4. § Az Önkormányzat közművelődési feladatai:


  1. a helyi értékek, hagyományok feltárása,
  2. a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása, az ünnepek kultúrájának gondozása,
  3. az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődési közösségek tevékenységének támogatása,
  4. a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének segítése,
  5. a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése,
  6. a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez évente két alkalommal – a helyben kialakított szokásoknak megfelelően rendezvényt tart.


  1. § Az Önkormányzat segíti, illetve támogatja:


  1. a civil társadalom kulturális önszerveződő tevékenységének erősítését,
  2. az időskorú lakosság közművelődési lehetőségeit, közösségi életét,
  3. a gyermekek és fiatalok művelődését, művészeti tevékenységét, közösségi életét,
  4. a lokálpatrionizmust, a helyi kulturális örökség védelmét.


3. Az Önkormányzat közművelődési feladatellátásának intézményei


6. § (1) Az Önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 78. §-ának (1) bekezdésében foglaltak szerint e rendelet 4-5. §-ában foglalt feladatainak ellátása érdekében, a kötelezően ellátandó közművelődési feladatokat az alábbiak szerint biztosítja:

  1. Lapáncsai Integrált Közösségi Szolgáltató Tér (Lapáncsa, Fő u. 77., a továbbiakban: IKSZT) fenntartása, mely az önkormányzati kulturális feladatellátás alapintézménye.
  2. Az Önkormányzat a könyvtári ellátást, valamint a könyvtárhasználathoz való jog érvényesülését Könyvtári Szolgáltató Helyen (Lapáncsa, fő u. 77. IKSZT) biztosítja a település számára a Csorba Győző Könyvtár, mint szolgáltató könyvtáron keresztül.
  3. A nem helyi önkormányzati fenntartású, a kulturális életben, közművelődésben meghatározó szerepet vállaló intézményeket, szervezeteket e rendelet 1. függeléke tartalmazza.
  4. Az Önkormányzat közművelődési közösségi színtere még Lapáncsa Község Önkormányzata képviselő-testületének hivatala (Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatal Magyarbólyi Kirendeltsége, 7775 Magyarbóly, Vasút u. 15.).

(2) A fenntartó a falugondnok útján tájékoztatja a község lakóit a közművelődési lehetőségekről. A megfelelő tájékoztatás érdekében az önkormányzat a programjai plakátokon, hirdetőtáblákon és szórólapokon teszi közzé.


4. A közművelődési feladatok finanszírozása


7. § Az önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatait a központi költségvetés feladatalapú támogatásából, a saját bevételéből és a pályázati úton elnyerhető támogatásokból finanszírozza.


5. A közművelődési feladatellátás támogatása


8. § Az Önkormányzat e rendeletben meghatározott közművelődési feladatok megvalósítására a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény követelményeinek megfelelő jogi személlyel, magánszeméllyel, illetve nem helyi önkormányzati fenntartású intézményekkel és civil szervezetekkel közművelődési megállapodást köthet a törvényben meghatározottak szerint.


9. § Az Önkormányzat az IKSZT-t és a Könyvtári Szolgáltató Helyet fenntartja, és lehetőségeihez képest törekszik az intézményt befogadó mindenkori épületek műszaki állapotának javítására, és a közművelődési feladatok színvonalas ellátásához szükséges személyi és tárgyi feltételek biztosítására.


10. § A közművelődési feladatok ellátásában az Önkormányzat a civil közösségek, szervezetek, magánszemélyek, valamint a kulturális tevékenységet végző vállalkozók, vagy gazdasági társaságok közreműködését is igénybe veszi.


11. § Az Önkormányzat a 7. §-ban foglaltak szerint támogatja az Önkormányzati közművelődési feladatok ellátásában – megállapodás alapján – résztvevő nem helyi önkormányzati fenntartású intézményeket, civil szervezeteket.


12. § Az Önkormányzat mindenkori költségvetési lehetőségeinek függvényében kiemelt költségvetési támogatásban részesítheti a város kulturális idegenforgalmában kimagasló szerepet betöltő rendezvényeket.


13. § A 7. §-ban meghatározott közművelődési megállapodás megkötésére a képviselő-testület jogosult.


6. A közművelődési tevékenység irányítása, ellenőrzése



13. § A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény és a jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos hatásköröket Lapáncsa Község Önkormányzata Képviselő- testülete gyakorolja.



7. Záró rendelkezés



Jelen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.


Jelen rendelet hatályba lépésével a közművelődésről szóló 7/2002. (XII.20.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.


Lapáncsa, 2015. június 3.





                         Nagy Levente                                                          dr. Szarkándi Zita

                          polgármester                                                                      jegyző







Záradék:


A rendelet 2015. június 10-én Lapáncsa település hirdetőtábláján kifüggesztésre került:


Magyarbóly, 2015. június 10.



                                                                                                        dr. Szarkándi Zita

                                                                                                                   jegyző





Lapáncsa Község Önkormányzata képviselő-testületének a közművelődésről szóló 11/2015.(VI.10.) önkormányzati rendeletének


1. sz. függeléke




A nem helyi önkormányzati fenntartású, a kulturális életben, közművelődésben meghatározó szerepet vállaló intézmények, szervezetek:



Lapáncsai Tűzoltó Egyesület

7775 Lapáncsa, Fő u. …..

Képviseli: …………………………. elnök