Lapáncsa Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2018 (III.8.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról

Hatályos: 2018. 03. 09- 2021. 10. 07

Lapáncsa Község képviselő testületének 2/2018 (III.8.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról1

2018.03.09.

Lapáncsa Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b.) pontjában, 32. § (1) bekezdés. b.) pontjában és (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 62. § (2) bekezdés, 92. § (1) és (2) bekezdéseiben, valamint a 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1. A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy megállapítsa az önkormányzat által a helyi sajátosságoknak megfelelő, a szociális rászorultságtól függő egyes szociális ellátások formáit, szervezetét, az eljárási és jogosultsági szabályokat, továbbá azok igénybevételének és érvényesítésének módját, feltételeit és garanciáit.

2. A rendelet hatálya

2. § A rendeletet hatálya kiterjed Lapáncsa község közigazgatási területén a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 3. §-ban meghatározott személyekre.

3. § (1) Lapáncsa Község Képviselő-testülete jelen rendelet keretei között az alábbi ellátási formákat biztosítja:

a) Személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások:

aa) étkeztetés (Magyarbólyi Óvoda, Mini Bölcsőde és Konyha útján)

ab) házi segítségnyújtás (Beremendi Gyermekjóléti és Szociális Társulás útján)

ac) családsegítő szolgálat (Beremendi Gyermekjóléti és Szociális Társulás útján)

ad) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás (Beremendi Gyermekjóléti és Szociális Társulás útján)

b) Természetben nyújtott szociális ellátások:

ba) köztemetés

c) a települési támogatások rendszerét a képviselő-testület külön rendeletben szabályozza.

3. Az ellátások igénylése, megállapítása

4. § (1) A szociális ellátások iránti kérelmet az arra rendszeresített formanyomtatványon a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatal Magyarbólyi Kirendeltségére eljuttatva kell benyújtani.

(2) A szociális ellátások iránti kérelemhez csatolni kell a hatályos jogszabályokban és e rendeletben meghatározott igazolásokat, nyilatkozatokat, valamint az elbíráláshoz felhasználható bizonyítékokat.

(3) Adathiányosan előterjesztett kérelem esetén 8 napon belül a kérelmezőt – határidő megjelölésével – hiánypótlásra kell felhívni.

(4) Ha a kérelem elbírálásakor kétség merül fel a nyilatkozatok valódiságát illetően, a NAV igazolása kérhető a jövedelemadó vonatkozásában, valamint a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatal Magyarbólyi Kirendeltsége a kérelmező által közölt adatokat, tényeket, és a szociális helyzetet környezettanulmány felvétele során ellenőrizheti.

5. § (1) Rendszeres jövedelmek igazolására az irányadó időszak a kérelem benyújtását megelőző hónap, egyéb jövedelmek tekintetében egy év átlagjövedelme.

(2) Jövedelemigazolásra elfogadható okmány, vagy annak hiteles másolata: munkahely által kiállított átlagkereset igazolás, postai feladóvevény, nyugdíjszelvény, pénzintézeti igazolás, ellátást folyósító szerv határozata, stb.

(3) Ha a szükséges okmányok, igazolások nem állnak rendelkezésre, azok beszerzése nehézségekbe ütközik, illetve hosszabb időt vesz igénybe, vagy sürgősség áll fenn, mert a késedelem életet, egészséget, testi épséget veszélyeztet, a kérelmező írásban tett nyilatkozata elfogadható. Az irányadó időszakra vonatkozóan a jogosult forrásonként és személyenként köteles a nyilatkozatot megtenni.

(4) A (3) bekezdésben foglalt esetben a határozathozatalt követő 30 napon belül csatoltatni kell a szükséges igazolásokat, illetve ellenőrzéssel kell meggyőződni a nyilatkozat valódiságáról.

(5) A kérelmező vagyoni-, szociális-, lakáskörülményeinek, egészségi állapotának tisztázása érdekében helyszíni szemle tartható és környezettanulmány készítése rendelhető el. Nem kell környezettanulmányt készíteni az igénylőnél, ha életkörülményeit a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatal Magyarbólyi Kirendeltsége már egy éven belül bármely ügyben vizsgálta, és nem feltételez azokban lényeges változást.

(6) Nincs szükség igazolásra azon adatok tekintetében, melyek a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatal Magyarbólyi Kirendeltség nyilvántartásaiban fellelhetőek.

6. § (1) Ha a kérelem e rendelet szerint adható ellátások méltányosságból való megállapítására irányul, a kérelmezőnek csatolnia kell az e rendelet szerint méltányosság gyakorlására lehetőséget adó körülmények fennállásának hitelt érdemlő (pl. egészségi állapot háziorvos által történő, stb.) igazolását.

7. § E rendelet alkalmazása során nettó jövedelemnek az Szt. 4. § (1) bekezdés a) pontjában felsoroltakat, vagyonnak pedig az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározottakat kell tekinteni.

8. § (1) Az e rendeletben szabályozott ellátások ügyében hozott polgármesteri döntés ellen a határozat kézbesítésétől számított 15 napon belül Lapáncsa Község Képviselő-ületéhez címzett, a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatal Magyarbólyi Kirendeltségére benyújtott, illetékmentes fellebbezéssel lehet élni.

(2) A Képviselő-testület határozata ellen – jogszabálysértésre való hivatkozással – 30 napon belül keresettel lehet folyamodni – 3 egyező példányban a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatal Magyarbólyi Kirendeltsége útján (7775 Magyarbóly, Vasút u. 15.) - a Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz.

9. § Rendszeresen megállapított ellátásokat havonta utólag, a tárgyhónapot követő hó 10. napjáig kell utalványozni.

4. Jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítése

10. § A kérelmező által jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítése az Szt. 17. §-ban foglaltak irányadók.

5. Étkeztetés

11. § (1) Étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkeztetéséről kell gondoskodni, akik önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen:

a) koruk

b) egészségi állapotuk

c) fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük,

d) szenvedélybetegségük

e) hajléktalanságuk miatt.

(2) Életkora miatt rászoruló az a személy, aki a 70. életévét betöltötte.

(3) Egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki a háziorvos igazolása szerint önmaga ellátásáról részben vagy teljesen gondoskodni nem tud.

(4) Fogyatékossága, pszichiátriai betegsége, szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekintetni azt a személyt, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, önmaga ellátására részben képes és a családgondozó javasolja.

(5) Hajléktalansága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki az Szt. 3. §-a alapján hajléktalannak minősül.

12. § (1) Az étkeztetés igénylésére benyújtott kérelmeket a Magyarbólyi Óvoda, Mini Bölcsőde és Konyha (a továbbiakban: Óvoda) intézményvezetője bírálja el.

(2) Az étel házhozszállítását az önkormányzat falugondnoka biztosítja, de az ételt a jogosult saját maga vagy a családtagja is elviheti.

(3) Megszűnik az étkeztetés:

a) ha arról a gondozott lemond,

b) az igénybevétel feltételei már nem állnak fenn,

c) a jogosult halálával

d) a jogosult 30 napig nem veszi igénybe,

e) a jogosult 2 hónap után felszólítás ellenére sem fizet térítési díjat,

f) a jogosult Lapáncsán bejelentett állandó lakcíme vagy tartózkodási helye megszűnik.

13. § (1) Az Önkormányzat az Óvoda - Magyarbóly, Damjanich u. 7. sz. alatti - főzőkonyhája (a továbbiakban: főzőkonyha) útján az alábbi ellátásokat biztosítja:

a) szociális étkeztetés,

b) gyermekétkeztetés (mini bölcsődei, óvodai és általános iskolai étkeztetés),

c) egyéb felnőtt étkeztetés (munkahelyi-, illetve vendégétkeztetés)

(a továbbiakban együtt: étkeztetés)

(2) Az ellátások igénybevételéért térítési díjat kell fizetni.

(3) Az étkeztetésért fizetendő térítési díjakról Magyarbóly Községi Önkormányzat, mint a Magyarbólyi Óvoda Fenntartói Társulás székhely települése, külön rendeletben szabályozza.

6. Házi segítségnyújtás

14. § Az önkormányzat a házi segítségnyújtás szolgáltatást biztosít az Szt. 63 §-ában foglaltak alapján a Beremendi Gyermekjóléti és Szociális Társulás útján.

7. Családsegítés

15. § (1) A családsegítés keretében az életvezetési problémákkal, szociális gondokkal küzdő családok, illetve a személyek szociális és mentálhigiénés ellátását kell biztosítani.

(2) Az önkormányzat a Beremendi Gyermekjóléti és Szociális Társulás tagjaként, a Beremendi Alapszolgáltatási Központ közreműködésével ellátja az Szt. 64. §-ban meghatározott általános segítő szolgáltatást. Ezáltal segítséget nyújt a működési területen élő szociális és mentálhigiénés problémái vagy krízishelyzete miatt segítséget igénylő személynek, családnak az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, a krízishelyzet megszüntetése, valamint az életvezetési képesség megőrzéses céljából.

8. Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

16. § Az önkormányzat jelzőrendszeres házi segítségnyújtás szolgáltatást biztosít az Szt. 65. §-ában foglaltak alapján a Beremendi Gyermekjóléti és Szociális Társulás házi segítségnyújtóin keresztül.

9. Záró rendelkezések

17. § (1) Ez a rendelet kihirdetést követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2018. január 1. napjától kell alkalmazni, egyidejűleg hatályát veszti a 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet, és a 8/2015.(V.04.) önkormányzati rendelet.

(2) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Szt., és e törvény végrehajtására hozott kormányrendeletek rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3) A rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.

Magyarbóly, 2018. március 07.
Nagy Levente dr. Szarkándi Zita
polgármester jegyző
Záradék:
A rendelet 2018. március 08-án a helyben szokásos módon kihirdetésre került.
dr. Szarkándi Zita
jegyző
1

Az önkormányzati rendeletet a Lapáncsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (X. 7.) önkormányzati rendelete 20. §-a hatályon kívül helyezte 2021. október 8. napjával.