Lapáncsa Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2019 (XI.18.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2019. 11. 18


Lapáncsa Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. §-ában kapott felhatalmazás alapján, és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § 7. bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a 20/2018. (VII.9.) EMMI rendelet alkalmazásával a következőket rendeli el:


  1. Bevezetés
  1. A helyi közművelődés


1. § A lakosság önművelés céljából lakóhelyén bekapcsolódjon kulturális tevékenységekbe és megismerhesse a kulturális értékeket, különösen

  1.  megismerkedjen a település történetével, a hagyományokkal, normákkal;
  2. a település népességének tagjaként kifejezze, milyen értékek, célok, fejlesztési irányok fontosak számára, részt vegyen a közösségi életének fejlesztésében és a közös jövőkép megfogalmazásában; ezekhez állandó helyszínt vehessen igénybe;
  3. lakóhelyén szakmai segítséget vegyen igénybe az önfejlesztéshez, az önműveléshez, a közös értékek kifejezéséhez, megéléséhez, a közös célok megfogalmazásához, a tevékenységek színvonalának biztosításához.
  4. művelődési céljai megvalósításához közművelődési közösségi színteret (a továbbiakban: közösségi színtér), szervező, szervezeti és tartalmi segítséget kapjon.


  1. Általános rendelkezések
  1. A rendelet célja



2. § (1) A rendelet célja, hogy Lapáncsa község polgárainak érdekeit szem előtt tartva, a helyi társadalom művelődési értékeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével határozza meg az önkormányzat közművelődési feladatait, az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, a feladatellátás formáját, módját és mértékét.

(2) Az önkormányzat az általa fenntartott közösségi színtereken biztosítja a település lakosságának a közösségi színterek tárgyi és szakmai feltételeit az 1. §-ban megfogalmazottakon túl annak érdekében, hogy az itt élők öntevékenyen gyarapíthassák műveltségüket, fejlesszék képességeiket és készségeiket, hogy közművelődési jogaik érvényesítése céljából közösségeket hozzanak létre és azokat működtessék.


  1. A rendelet hatálya


3. § (1) A rendelet területi hatálya Lapáncsa Községi Önkormányzat közigazgatási területe.

(2)A rendelet személyi hatálya kiterjed:

  1. Lapáncsa település közigazgatási területén lakcímmel rendelkező természetes személyre,
  2. az Önkormányzatra és szerveire,
  3. az Önkormányzat által fenntartott közművelődési intézményekre, közösségi színterekre,
  4. minden intézményre és azok fenntartójára, működtetőjére, az Önkormányzattal kötött közművelődési megállapodás alapján közművelődési alapszolgáltatást nyújtó jogi személyre, feladatellátást végzőkre
  5. és a közművelődési alapszolgáltatást, közösségi színteret igénybe vevő természetes és jogi személyekre.



4. Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai

és ellátásuk szervezeti keretei


4. §. (1) A települési önkormányzat közművelődési feladatai közművelődési alapszolgáltatás megszervezése keretében

  1. segíti művelődő közösségek létrejöttét, azok működését szakmai és anyagi téren támogatja, önfejlődésüket elősegíti, tevékenységükhöz helyszínt biztosít, bemutatkozási lehetőségeket teremt,
  2. segíti a gyermekek, az ifjúság és az időskorúak művelődési, művészeti és közösségi életét,
  3. elősegíti a közösségi és társadalmi részvétel fejlődését,
  4. lehetőséget és feltételeket biztosít a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez,
  5. lehetőségeihez mérten csökkenti a hátrányos helyzetű kulturális elesettséget,
  6. biztosítja a közösségi kulturális értékek átörökítésének feltételeit,
  7. támogatja a helytörténettel, népművészettel, népi iparművészettel és a település szellemi és kulturális örökségével kapcsolatos csoportok, szakkörök, klubok létrehozását, ezirányú működésükhöz lehetőségéhez mérten támogatást nyújt,
  8. részt vesz a helyi művelődési szokások gondozásában,
  9. a települési értékeket bemutató és népszerűsítő programokat, tevékenységeket, szolgáltatásokat szervez, támogatja a művelődő közösségek ezirányú munkáját,
  10. biztosítja a nyilvános könyvtári ellátás jogszabályban rögzített rendszerének működtetését, alapkövetelményeit és meghatározza a működtetés alapfeladatit.
  11. az ünnepek kultúrájának gondozása érdekében a helyi szokások figyelembevételével szervezi az állami, nemzeti, társadalmi és településhez kötődő ünnepek helyi alkalmait, támogatja azok megvalósítását.

(2) Az Önkormányzat a 4. §-ban meghatározott közművelődési alapszolgáltatások ellátását és további feladatok biztosítását az alábbi szervezeti keretek közt végzi:

  1. az önkormányzat fenntartásában működő, gazdasági szervezettel nem rendelkező, Integrált Közösségi Szolgáltató Tér (IKSZT) típusú közösségi színtér és
  2. közművelődési megállapodás útján.


5. §. (1) A települési önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások folyamatos hozzáférhetősége érdekében közösségi színteret biztosít

  1. Lapáncsa Fő u. 77. szám alatti IKSZT épületében,
  2. Lapáncsa Fő u. 66. szám alatti épületben, mint székhelyén.


(2) A Lapáncsa Fő u. 77. szám alatt található IKSZT, mint közösségi színtér infrastrukturális ellátása:

  1. 2 db önálló bejárattal rendelkező 96 nm nagyterem színpadrésszel,
  2. önálló bejárattal rendelkező 120 nm többhelyiséges, vizes blokokkal, teakonyhával, könyvtárral, számítógép teremmel, TVszobával, konditeremmel, raktárral ellátott helységek


b) Lapáncsa, Fő u. 66. szám alatt lévő önkormányzati épület, székhely, közösségi színtér:

  • 60 nm kisebb rendezvényterem (színpad nélkül),   


(3) A (2) bekezdésben felsorolt közösségi színterek felszereltségét a jelen rendelet elválaszthatatlan részét képező 4. számú melléklet tartalmazza.


 (2) A közösségi színtér személyi feltételeinek biztosítása érdekében az Önkormányzat a közösségi színtér működtetéséhez megfelelő számú és végzettségű szakembert foglalkoztat.



5. Közművelődési alapszolgáltatások üzemeltetése


6. § Közösségi színterek nyitvatartási ideje:

  1. A Fő u. 77. sz. alatti közösségi színtér nagyterme és kapcsolódó helyiségei a programokhoz kapcsolódóan igény szerint használhatóak, előzetes bejelentés mellett.
  2. A Fő u. 66. sz. alatti közösségi színtér önálló rendezvényterme előzetes egyeztetés mellett foglalható le családi- és egyéb rendezvények tartására.
  3. A Fő u. 77. szám alatt található IKSZT és a Fő u. 66. szám alatti önkormányzati székhelyen lévő rendezvényterem használati szabályzatát a jelen rendelet elválaszthatatlan részét képező 2. sz. melléklete tartalmazza. A felsorolt két közösségi színtér házirendjét a jelen rendelet 3. sz. melléklete tartalmazza.


7. § (1) A közművelődés finanszírozása és forrásai:

  1. Az önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos alapszolgáltatásait részben
  1.  központi költségvetési támogatásból (állami normatíva)

ab)  saját forrásból (saját bevételeiből)

ac) pályázati úton elnyerhető érdekeltségnövelő vagy célzott támogatással, hazai vagy európai uniós valamint egyéb támogatóktól pályázati úton  elnyerhető támogatásokkal.

(2) a) Az Önkormányzat az e rendeletben meghatározott közművelődési alapszolgáltatások megvalósítására, jogszabályban meghatározott követelményeknek megfelelően, jogi vagy természetes személlyel közművelődési megállapodást köthet (Partner).

b) A Partner a közművelődési alapszolgáltatás forrásait kiegészíti gazdálkodásában keletkező saját bevétellel, elkülönített állami pénzalapból pályázati úton elnyerhető célzott támogatással, hazai vagy európai uniós valamint egyéb támogatóktól pályázati úton  elnyerhető támogatásokkal.

(3)  Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások ellátását, színterek karbantartását, fejlesztését segítő pályázatok elnyeréséhez költségvetéséből önrészt biztosít, Partner számára önrészhez forrást adhat át, melyet éves költségvetési rendeletében határoz meg.


8. § A közösségi színterek, a közművelődési intézmény bérleti és használati díjairól az 1. melléklet rendelkezik.


6. Közművelődési alapfeladatok ellátásában

kialakított együttműködések


9. § Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásainak megvalósításában együttműködnek:

  1. Lapáncsai Önkéntes Tűzoltó Egyesület


  1. Csorba Győző Megyei Könyvtár
  1. Könyvtári szakterületen – KSZR rendszer fenntartása, könyvtári programszervezés)
  2. közművelődési szakterületen – kulturális és közösségi programszervezés)


7. Közművelődési alapfeladatok ellátásának szakmai tartalma


10. § (1) A feladatellátó, beleértve a 9. §. szerinti együttműködő partnert is, az általa nyújtott közművelődési alapszolgáltatás megszervezéséhez éves szolgáltatási tervet készít a tárgyév február 15-ig, mely a rendelet függelékét képezi.

(2) Az éves szolgáltatási terv tartalmazza

a) a biztosított közművelődési alapszolgáltatások keretében tervezett közösségi programok, tevékenységek és folyamatok (a továbbiakban együtt: közösségi tevékenység) megnevezését,

b) a közösségi tevékenység céljának rövid leírását,

c) az egyes közösségi tevékenységek közművelődési alapszolgáltatásokba való besorolását azzal, hogy minden egyes közösségi tevékenység csak egy alapszolgáltatásba sorolható be,

d) a közösségi tevékenység rendszerességét vagy tervezett időpontját és a résztvevők tervezett számát, valamint

e) a helyi lakosság közösségi tevékenységek megtervezésében, megvalósításában és értékelésében való részvételének módjait.

  1. Az éves szolgáltatási terv a helyi lakosság és annak önszerveződő közösségei érdeklődésén, igényein és szükségletein alapul, azt a feladatellátó a helyi lakosság és annak önszerveződő közösségei bevonásával készíti elő.


8. A közművelődési tevékenység irányítása

ellenőrzése és képviselete


11. § A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény és a jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos hatásköröket a Lapáncsa Községi Önkormányzat képviselő-testülete gyakorolja.

12. § Az önkormányzat a közösségi színterek működésének törvényességi ellenőrzését a vonatkozó jogszabályokban foglaltak alapján látja el.

13. § Az önkormányzat képviselő-testülete a közösségi színterek szakmai ellenőrzését a szakmai beszámolók és szakértői vélemények alapján látja el.

  1. Záró rendelkezések


11. §  E rendeletet a Lapáncsa Községi Önkormányzat képviselő-testülete a 2019. november 14-én megtartott testületi-ülésen fogadta el.

12. § Jelen rendelet 2019. a kihirdetés napján lép hatályba és jelen rendelet hatálybalépésével a közművelődésről szóló 11/2015. (VI.10.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.                                         

13. § A közművelődési rendeletet az önkormányzat a közösségi színtérben és a központi rendelettárban közzéteszi. 


Lapáncsa, 2019. november 14.



     Nagy Levente                                                          dr. Szarkándi Zita

polgármester                                                                     jegyző



Záradék:

A rendelet a helyben szokásos módon és a 13. §-ban foglalt helyeken 2019. november 18. napján, 11.00 órakor kifüggesztésre került.


Magyarbóly, 2019. november 18.                                                                                                                                                                                                                                                                        Horváth Szabina

                                                                                                                             aljegyző




  1. sz. melléklet 8/2019. (XI.18.) rendelethez


Lapáncsa település közösségi színtereinek használati- és bérleti díjairól



Bérbe adható helyiség


Bérleti díj (Ft/óra)

IKSZT Nagyterem

1000.-

Fő u. 66. rendezvényterem

1000.-







Nagyterem egész napos bérletéhez kapcsolódó kaució összege: 20.000.- Ft





  1. sz. melléklet a 8/2019. (XI.18.) rendelethez


Lapáncsa település közösségi színtér használati szabályzata


Lapáncsa Községi Önkormányzat képviselő-testülete a község közművelődési közösségi színtereinek használati szabályzatát az alábbiakban határozza meg:

A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 73. § (1) bekezdése kimondja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlása közérdek, a közművelődési tevékenységek támogatása közcél.

Ennek megfelelően a Lapáncsa Fő u. 77. sz. alatt található Integrált Közösségi Szolgáltató Tér (továbbiakban: IKSZT) szolgáltatásait, programjait nemre, felekezetre és pártállásra való tekintet nélkül bárki igénybe veheti, aki a használati szabályzatban foglalt feltételeket elfogadja, a házirendet betartja.

A közösségi színtér neve:            IKSZT

Székhelye:                                                7775 Lapáncsa, Fő u. 77.

Fenntartója:                                 Lapáncsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Működési területe                        Lapáncsa község közigazgatási terület

Jogállása:                                      alapító okirattal nem rendelkező közösségi színtér

Alaptevékenysége:                       közművelődési feladatellátás

Működtetője:                                Lapáncsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete


  1. Közösségi színtér igénybevételének szabályozása
  1. Az IKSZT tiszteletben tartja és szolgálja
    • az állampolgárok, a település lakói művelődéshez és szórakozáshoz való jogát
    • a fenntartó által a közművelődési feladatokról szóló 8/2019. (XI.18.) számú önkormányzati rendeletben foglaltakat,
    • a település lakóinak kulturális, szabadidős igényeit.

A IKSZTban végzett közművelődési tevékenység a helyi társadalom kulturális szükségletei, önművelő, önképző, amatőr művészeti ambícióinak, társas kapcsolatigényének, közéleti, közösségi, szórakozási lehetőségeinek biztosítását, szakmai szolgálatát jelenti.

  1. Kötelezettségéből fakadóan mindenki számára a nyitvatartási időben rendelkezésre áll, tereit, állandó szolgáltatásait a házirend (3. melléklet) betartásával, előzetes bejelentés mellett mindenki igénybe veheti. Az IKSZT-ben egyidejűleg 200 főnél több személy nem tartózkodhat a rendezvények ideje alatt. A díszterembe mindösszesen 120 fő tartózkodhat egyidejűleg.
  2. A helyiségek igénybevételének szándékát a művelődésszervezőtől legalább 14 nappal a tervezett igénybevétel előtt kell egyeztetni és szabad kapacitás esetén lefoglalni.

  3. Az IKSZT az állandó programok időpontjának figyelembe vételével biztosítja a helyiségeket az igénylőnek. Több kérelmező esetén a helyiséghasználati igényekről a polgármester véleményének kikérésével és figyelembe vételével, foglalási sorrendben a művelődésszervező dönt.

  4. A helyiségek ünnepnapokon és egyes munkaszüneti napokon (január 1., március 15., Nagypéntek, Húsvét vasárnap, és hétfő, május 1., Pünkösd vasárnap és hétfő, augusztus 20., október 23., november 1., és december 25-26.) nem vehető igénybe, kivéve, ha az az önkormányzat és a vele együttműködő - rendeletben feltüntetett – szervezetek saját szervezésű rendezvényeit nem akadályozza, illetve a polgármester egyedi döntése alapján.


  1. Az önkormányzat a település civil szervezetei és lakossága részére ingyenesen biztosítja a közösségi színtér helyiségeinek igénybevételét. Más szervezetek esetében a művelődésszervező kezdeményezésére a polgármester dönt a helyiségek ingyenes igénybevételének lehetőségeiről.


  1. Zártkörű rendezvények alkalmával a programot szervezők felelőst neveznek meg, aki teljes anyagi-, büntetőjogi felelősséggel tartozik a Ház berendezési tárgyaiért, a használt helyiségek állagáért, egyben kötelesek betartani az IKSZT házirendjét.


II. A közösségi színtér helyiségeinek bérleti díjmentes és díjköteles használata

  1. Bérleti díjmentes tevékenységek és szolgáltatások, az IKSZT ingyenes használatára jogosult civil szerveződések, szervezetek:
    1. fenntartó önkormányzat és intézményeinek, helyi kisebbségi önkormányzatnak a szervezésében megvalósuló rendezvények
    2. a település civil szervezetei működésének, rendezvényeinek biztosítása
    3. nem vállalkozáson alapuló, önszerveződő civil csoportok (pl. Játszóház, stb.). E csoportok – vállalt közösségi céljuk megvalósítása érdekében – előzetes egyeztetés alapján (a szabad helyiség-kapacitás terhére) jogosultak a IKSZT helyiségeinek díjmentes használatára
    4. egészségügyi intézmények ingyenes lakossági szűrései
    5. mindaz a tevékenység, amelyet az önkormányzat, mint IKSZT címbirtokos ellátni köteles
    6. a település lakossága részére (előzetes bejelentés és polgármester jóváhagyása szükséges)


  1. Bérleti díjköteles tevékenységek és szolgáltatások:

A termek bérbeadás útján történő hasznosítása csak a szabad teremkapacitás terhére történhet. A bérlet idejét, helyét bérleti szerződésben kell rögzíteni.

A bérlő a bérlet idejére alapszolgáltatásokra (villany, fűtés, berendezés) és mosdóhasználatra jogosult. A bérlő a szerződés megkötésével anyagi felelősséget vállal az esetleges károkért.

Bérleti szerződést csak személyazonosságának igazolása után nagykorú személy ill. szervezet képviselője köthet a polgármesterrel.

  1. kirakodóvásári tevékenység céljára, illetve minden egyéb üzleti célú vállalkozás, termékbemutató igénybevételére
  2. lapáncsai lakcímmel nem rendelkező pár részére esküvő, eljegyzés, családi, baráti összejövetelek céljára történő igénybevétel, illetve egyéb, nem lapáncsai lakcímmel rendelkező magánszemélyek által szervezett magáncélú rendezvények tartására
  3. a nem önkormányzati és nem lapáncsai szervezetek és magánszemélyek zenés, táncos, kulturális rendezvényei


III. A szabad helyiség-kapacitás bérbeadásának általános elvei


  1. Az IKSZT helyiségei elsősorban közművelődési, kulturális célokat szolgálnak – szabad kapacitások elsődlegesen e célra adhatók bérbe. A helyiségek más célra történő átmeneti igénybevételének engedélyezésére a polgármester jogosult.
  2. A helyiségek szabad terem-kapacitása: az IKSZT címbirtokosság ellátásához szükséges feladatok ellátásához szükséges teremkapacitáson felüli; művészeti csoportok, továbbá (ingyenes helyiség-használattal támogatott) szakkörök, szervezetek és csoportok működésének – éves programtervben eleve rögzített - helyiség-igényét meghaladó (kihasználatlan) terem-kapacitás, mely - az a.) pontban rögzített célokra - hasznosítható.
  3. Az IKSZT termei alkalmi árusításra csak a polgármester erre vonatkozó engedélyével adhatóak ki.
  4. Az éves programterv tervezetének tárgyalásakor a polgármester javaslatot tesz a bérleti díj következő évben érvényesíteni kívánt mértékére is – melyről a Képviselő-testület dönt
  5. A község lakossága az IKSZT termeit előre egyeztetve, a képviselőtestület által jóváhagyott programtervhez igazodva, meghirdetett kulturális programokhoz alkalmazkodva, s a Házirend betartása mellett használhatja. Az intézmény helyiségei nyitvatartási időben az érdeklődők rendelkezésére állnak – de előzetes helyiség-foglalási igénnyel a művelődésszervezőhöz kell fordulni.
  6. A helyiségek bérbeadási rendjének tervezésekor a következő sorrendet kell követni:
  1. önkormányzati rendezvények (testületi ülés, falugyűlés, közmeghallgatás, helyi kisebbségi önkormányzatok ülései, továbbá esküvők céljára tartalékolt időpontok)
  2. az IKSZT állandó rendezvényei (pl. IKSZT címbirtokosi okiratban foglalt kötelezettségek)
  3. civil szervezetek összejövetelei (az e Szabályzat korábbi részében rögzített feltételekkel ill. a Polgármester írásos engedélyével ingyenesen.
  1. Az ingyenes használatának joga akkor illeti meg a lapáncsai lakosokat és a helyi szervezeteket, amennyiben rendezvényük nem üzleti célú, illetve annak bevétele kulturális, közösségi célt szolgál.


A bérleti szerződésre vonatkozó szabályok


A IKSZT helyiségeinek bérbeadásáról szóló szerződések előkészítése jelen szabályzat 1. sz. függelékében található szerződésminta alapján a művelődésszervező feladata. 


A bérleti szerződés tartalma

  1. megállapodó felek adatai
  2. a tevékenység, szolgáltatás, rendezvény pontos megjelölése
  3. használat díjának valamint a fizetés módjának rögzítése
  4. a használat időpontjának és pontos időtartamának pontos meghatározása
  5. kapcsolattartó személy megjelölése elérhetőségeivel
  6. az IKSZT használata során rongálás miatt, vagy egyéb a berendezések, eszközök nem rendeltetésszerinti használatából bekövetkezett károk megtérítése
  7. a megállapodás teljesítésével kapcsolatos viták tárgyalásos úton történő rendezésének vállalása.

A közösségi színtér tevékenységi helyein alkalmazott díjakat a 8/2019. (XI.18.) számú közművelődési rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.

A helyiségekben megtartott rendezvényekről a polgármestert folyamatosan tájékoztatni kell


A bérleti díj képzésének rendje:

  • A nagyterem egész napos bérbevétele esetén a bérleti díjon felül kauciót kell fizetni – mely a rendezvény után visszafizetésre kerül, amennyiben az IKSZT anyagi kárt nem szenved. (Anyagi kár esetén az arról készítendő jegyzőkönyvben rögzíteni kell a kár mértékét – a befizetett kaució terhére a bérlőre hárítva a helyreállítás költségeit.)


A bérbeadás rendje

  • A bérbeadást szerződésbe kell foglalni; a bérleti szerződések előkészítéséről a művelődésszervező gondoskodik.
  • A bérleti díjat a Bérlő készpénzben a Nagyharsányi KÖH Magyarbólyi Kirendeltségén (7775 Magyarbóly, Vasút u. 15.) fizeti be Lapáncsa Önkormányzatának pénztárába.
  • Az egyéb szolgáltatás iránti megrendeléseket (amennyiben azokat az IKSZT képes kielégíteni) a bérleti szerződésben kell rögzíteni.


II. Egyéb rendelkezések

1. Az IKSZT híradástechnikai, hangtechnikai és egyéb eszközei elzárva tartandók. A Házat igénybevevő csoportok kérésére ezek rendelkezésre állnak. Használatukért a csoport vezetője a felelős. A program végeztével a használó köteles az IKSZT munkatársainak ezeket leadni.

2. Az IKSZT Teleszobájában rendelkezésre álló személyi számítógépeket a Teleszoba nyitvatartási idejében lehet használni.

3. Az IKSZT-ben programok idején bekövetkező károkozás, tűzeset esetén azonnal értesíteni kell a művelődésszervezőt. Az eseményről jegyzőkönyvet kell felvenni, a felelősöket a jegyzőkönyvben meg kell nevezni.


Lapáncsa, 2019. november 14.

                                                                                                                                          Nagy Levente

Polgármester
















3. sz. melléklet a 8/2019. (XI.18.) rendelethez

Közösségi színterek használatára vonatkozó

HÁZIREND



  1. Az IKSZT-t minden érdeklődő látogathatja, igénybe veheti kulturális szolgáltatásait, berendezéseit, felszerelését és más eszközeit. Az igénybevétel előzetes egyeztetés alapján, a kulcsok átadásával és teljes körű felelősség vállalásával történhet.
  2. Az IKSZT programjain résztvevők zavartalan művelődése és szórakozása érdekében be kell tartani a közösségi és társas élet kulturált magatartásának szabályait.
  3. Az IKSZT közösségi célokat szolgál, ezért védelme, berendezésének és felszerelésének anyagi felelősséggel történő használata, a tisztaság és a rend megóvása minden látogató kötelessége.
  4. A látogatók személyes tárgyainak megóvásáért felelősséget nem vállalunk.
  5. Az IKSZT munkatársainak, a rendezőknek, a rendőrségnek és tűzoltóknak az utasításait minden látogató köteles végrehajtani.
  6. Az épületben szemetelni tilos.
  7. Az épületben dohányozni tilos! Dohányzásra kijelölt hely a belső udvaron található.
  8. Az IKSZT elektromos és hangtechnikai berendezéseit csak az arra megbízást kapott személyek kezelhetik.
  9. A számítógépeket minden használatba vevő köteles megóvni és rendeltetésszerűen használni. Ezekért az eszközökért a használatba vevő anyagi felelősséggel tartozik.
  10. Szeszesitalt behozni - zártkörű rendezvény kivételével- nem szabad. Az intézményt ittas állapotban látogatni tilos.
  11. Az épület területén hirdetések, közlemények csak a művelődésszervező engedélyével rakhatók ki.
  12. 14 éven aluliak 20 óra után csak szülői felügyelettel tartózkodhatnak az intézményben.
  13. A művelődésszervező a rendbontókat ideiglenesen, vagy véglegesen kitilthatja az intézmény területéről.
  14. Az IKSZT látogatója köteles azonnali hatállyal értesíteni az IKSZT-ben dolgozó művelődésszervezőt, a polgármestert (szükség esetén a rendőrséget, mentőket, tűzoltókat) minden olyan eseményről, amely veszélyezteti a látogatók testi épségét, valamint az IKSZT épületét, eszközeit, berendezéseit.
  15. A házirend betartása minden látogató számára kötelező.


Lapáncsa, 2019. november 14.


                                                                                                          Nagy Levente

                                                                                                          Polgármester



  1. sz. függelék a közösségi színterek használati szabályzatához


Bérleti szerződés



Mely létrejött

Lapáncsa Község Önkormányzata

(7775 Lapáncsa, fő u. 66., képviseli: Nagy Levente polgármester), mint bérbeadó és


..............................................................................

(cím:......................................................................, képviseli: ………...…………………., mint bérbevevő között, alulírott napon és helyen az alábbi feltételekkel:

1. E szerződés értelmében Bérbeadó bérbe adja a 7775 Lapáncsa, Fő u. 77. címen lévő IKSZT területén lévő helyiségek közül a..........................................................................-t


201. ........................... hó  ........nap ......................................... időtartamra.


2. A bérelt helyiséget a bérbevevő ............................……………….................................................céljára   

kívánja a fenti időszakban igénybe venni.


3. A fenti szolgáltatás (terembérlet) díja: ..................................Ft, azaz ............................................................................Ft., melyet a bérbevevő  jelen szerződés aláírásával egyidejűleg befizetett az Önkormányzat pénztárába.

Az épület használatbavételekor az erről szóló igazolást a művelődésszervezőnek be kell mutatni.


4. A bérbevevő kötelességei:

A bérbevevő köteles a bérbevett területet tiszta, illetve az átvétel állapotának megfelelően visszaadni. Az igénybevétel során keletkezett esetleges károkat köteles megtéríteni.


5. Felek kijelentik, hogy esetleges vitájukat megpróbálják békés úton rendezni. A bérleti szerződésben nem szabályozott kérdések esetén a vonatkozó jogszabályokban foglalt rendelkezéseket kell alkalmazni.


.......................................................                                       ................................................

bérbevevő                                                           Lapáncsa Községi Önkormányzat (bérbeadó)

Visszavétel: 20.. .........................................................

Károk:.............................................................................

Értéke:............................................................................

.....................................................                    .................................................

bérbevevő                                                             Lapáncsa Községi Önkormányzat (bérbeadó) 


  1. sz. függelék a közösségi színterek használati szabályzatához


Kulcshasználati megállapodás


Mely létrejött az IKSZT képviseletében ………………………….………..művelődésszervező és ………………………………….………… (név)   ………..………………… (szig) …………………………………..……………………..… (lakcím), (továbbiakban kulcshasználó) között alulírott napon és helyen az alábbi feltételekkel:

A megállapodás tárgya szerint a kulcshasználó tevékenységének (klubfoglalkozás, rendezvény stb.) folytatásához használatba veheti a nagytermet/kistermet/székhelyen lévő rendezvény termet/ teleházat/teakonyhát/………………………………./……………………………../ és ehhez használhatja a részére átadott ajtókulcsot (megfelelő rész aláhúzandó, szükség esetén beírandó).

A használat során rá és a tevékenység résztvevőire is vonatkoznak a Házirend szabályai.

A használatot követően köteles meggyőződni a kulcshasználó, hogy az általa használt helységek ablakait és a bejárati ajtót bezárta.

A Közösségi házban a kulcshasználó tevékenységi ideje alatt bekövetkező előre nem látott eseményekért (baleset, lopás, rongálás stb.) a kulcshasználó vállalja a felelősséget.

A kulcshasználó köteles visszaadni a kulcsot, ha a tevékenység megszűnik, vagy az IKSZT képviselője erre felszólítja.

A Kulcshasználati megállapodást megismertem, magamra nézve kötelezőnek elfogadom.


Dátum: ……………………………



  ………………………………………          ……….………………………………….

 Kulcshasználó                                                 IKSZT képviseletében:……………………


Jelen megállapodás aláírásával egyidejűleg a bejárati ajtó kulcsát átvettem.

……………………………………..

                   Kulcshasználó




A kulcsot visszaadtam……………………………-án:

                                                                                 


 ……………………………………..

A kulcsot visszakaptam………………………….-án:



                                                                                  ……………………………………..

                                                                                  IKSZT képviseletében: ……………….                            

                                                                                           művelődésszervező





  1. sz. melléklet a 8/2019. (XI.18.) rendelethez



IKSZT, mint közösségi színtér felszereltsége:

(Lapáncsa, Fő u. 77.)

80 db szék

12 db asztal

1 db hordozható hangfal

100 főre tányér, pohár, evőeszközök





Önkormányzati székhely rendezvénytermének felszereltsége:

(Lapáncsa, Fő u. 66.)

25 db szék

4 db asztal