Lapáncsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2021. (IX.28.) önkormányzati rendelete

A pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról

Hatályos: 2021. 09. 29

Lapáncsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2021. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

A pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról

Lapáncsa Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, a 25. § (3) bekezdés b) pontjában, a 26. §-ában a 32. § (3) bekezdésében, a 45. § (1) és (3) bekezdésében, a 48. § (4) bekezdésében, a 132. § (4) bekezdésének g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. FEJEZET Általános rendelkezések

1. A rendelet célja

1. § (1) A rendelet célja a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében – kiemelten az időskorú lakosságra, a gyermeket nevelő családokra, ezen belül is a nagycsaládokra, figyelemmel a Lapáncsa Községi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) teherbíró képességére – az egyes szociális ellátások formáinak, az ellátásokra való jogosultság feltételeinek, valamint érvényesítésének helyi szabályozása.

(2) Lapáncsa Községi Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) az ellátások biztosításával a szociális szempontokból rászorult családok életminőségén kíván javítani, ösztönözni kívánja a kérelmezőket arra, hogy maguk is tegyenek meg minden tőlük elvárhatót annak érdekében, hogy családjuk eltartásáról elsősorban kereső tevékenységből származó jövedelemből tudjanak gondoskodni, mivel az egyének, a családok és a helyi közösség aktivitása nélkülözhetetlen feltétel a szociális biztonság megteremtése szempontjából.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Lapáncsa község közigazgatási területén lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt. ) 3. §-ának (1) - (3) bekezdésében, valamint a 6. §-ában meghatározott személyekre.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl az Szt. 7. §-ában foglaltakra figyelemmel az Önkormányzat, tekintet nélkül hatáskörére és illetékességére, köteles az arra rászorulónak rendkívüli települési támogatást, étkezést, illetve szállást biztosítani, ha ennek hiánya a rászorulónak az életét, testi épségét veszélyezteti.

3. Értelmező rendelkezések

3. § (1) E rendelet alkalmazásában:

  • a) lakóhely: a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény 5. § (2) bekezdése szerint annak a lakásnak a címe, amelyben a polgár él. A lakcímbejelentés szempontjából lakásnak tekintendő az az egy vagy több lakóhelyiségből álló épület vagy épületrész, amelyet a polgár életvitelszerűen otthonául használ, továbbá - a külföldön élő magyar és nem magyar állampolgárok kivételével - az a helyiség, ahol valaki szükségből lakik, vagy - amennyiben más lakása nincs - megszáll.
  • b) lakcím: a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény 5. § (4) bekezdése szerint a polgár bejelentett lakóhelyének, illetve tartózkodási helyének címe;
  • c) tartózkodási hely: a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény 5. § (3) bekezdése szerint, annak a lakásnak a címe, ahol - lakóhelye végleges elhagyásának szándéka nélkül - három hónapnál hosszabb ideig tartózkodik.
  • d) hozzátartozó: a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1. § (1) bekezdés 2. pont szerint, a közeli hozzátartozó, az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa;
  • e) közeli hozzátartozó: az Szt. 4. § (1) bekezdés d) pontja alapján: a házastárs, az élettárs, a húszévesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező; a huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató; a huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató vér szerinti gyermek, örökbe fogadott gyermek, mostohagyermek és a Ptk. szerinti gyermekvédelmi nevelőszülő által e jogviszonya keretében nevelt gyermek kivételével a nevelt gyermek (a továbbiakban: nevelt gyermek), korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos vér szerinti, örökbe fogadott, mostoha-, illetve nevelt gyermek, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt (a továbbiakban: fogyatékos gyermek), a 18. életévét be nem töltött gyermek vonatkozásában a vér szerinti és az örökbe fogadó szülő, a szülő házastársa vagy élettársa, valamint az Szt. 4. § (1) bekezdés d) pontjának db) vagy dc) alpontban meghatározott feltételeknek megfelelő testvér;
  • f) a család: a Szt. 4. § (3) bekezdése alapján az egy lakásban, vagy személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális, gyermekvédelmi intézményben együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége;
  • g) háztartás: az Szt. 4. § (1) bekezdésének f) pontja alapján az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége;
  • h) egyedülélő: az Szt. 4. § (1) bekezdésének e) pont ja alapján az a személy, aki egyszemélyes háztartásban lakik.

(2) Az (1) bekezdésben nem említett fogalmak tekintetében az Szt. 4. § rendelkezései az irányadók.

4. Hatásköri és eljárási rendelkezések

4. § (1) Az e rendeletben szabályozott települési támogatásokra vonatkozó hatásköröket a képviselő-testület részben a polgármesterre, részben a jegyzőre ruházza át az alábbiak szerint:

  • a) a 10. §-ban meghatározott lakhatási települési támogatást a jegyzőre,
  • b) a 11. §-ban meghatározott születési települési támogatást a polgármesterre,
  • c) a 12. §-ban meghatározott temetési települési támogatást a polgármesterre,
  • d) a 13. §-ban meghatározott beiskolázási települési támogatást a polgármesterre,
  • e) a 14. §-ban meghatározott eseti települési támogatást a polgármesterre,
  • f) a 15. §-ban meghatározott rendkívüli települési támogatást a polgármesterre ruházza át.

(2) A polgármester, és a jegyző önkormányzati hatósági jogkörben hozott döntése ellen a képviselő-testülethez címzett, a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatal Magyarbólyi Kirendeltségén (7775 Magyarbóly, Vasút u. 15.), (a továbbiakban: Hivatal) benyújtandó illetékmentes fellebbezéssel lehet élni.

5. § (1) A települési támogatások igénybevételének eljárása kérelemre indul, melyhez formanyomtatvány áll rendelkezésre. A kérelemhez az egyes ellátási formáknál felsorolt mellékleteket és nyilatkozatokat kell csatolni.

(2) Indokolt esetben a hatáskörrel rendelkező szerv a kötelező mellékleteken kívül egyéb, a kérelem elbírálásához szükséges mellékletek benyújtását is elrendelheti.

(3) Az e rendeletben szabályozott ellátások iránti kérelmek – ha e rendelet másként nem rendelkezik – személyesen a Hivatalban, falugondnoki szolgálat igénybevételével, vagy postai úton nyújthatók be.

(4) A települési támogatás iránti kérelmeket döntés meghozatalára a szociális ügyintéző vagy az aljegyző készíti elő.

(5) A települési támogatást igénylő szociális helyzetéről – az érdemi döntést előkészítő szociális ügyintéző az e rendeletben előírtak szerint, továbbá indokolt esetben a tényállás tisztázása céljából – környezettanulmányt készíthet, szükség esetén az önkormányzati intézmények bevonásával.

(6) Az e rendeletben szabályozott települési támogatásokra való jogosultság elbírálása során a jövedelemszámításnál az Szt. 10. § (2)-(5) bekezdéseiben foglaltak az irányadók.

6. § (1) Az e rendeletben meghatározott települési támogatások – a lakhatási települési támogatás kivételével – pénzbeli ellátások, a lakhatási települési támogatás szabályozására a 10. §-ban foglalt rendelkezéseket kell figyelembe venni.

(2) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Szt. rendelkezései az irányadóak.

5. A jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítése

7. § (1) Az Szt. 17. §-ban szabályozottaknak megfelelően a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevett ellátást az igénybevevő köteles visszafizetni.

(2) Az Szt. 17. §-ának (5) bekezdése alapján, ha a képviselő-testület – átruházott hatáskör esetén a polgármester vagy a jegyző - a hatáskörébe tartozó szociális ellátás megtérítését rendeli el, a megtérítés összegét, illetve pénzegyenértékét és a kamat összegét - amennyiben annak megfizetése a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztetné - méltányosságból

  • a) elengedheti,
  • b) csökkentheti,
  • c) részletekben fizettetheti meg.

(3) E szakasz alkalmazásában a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyezteti, ha családjában az 1 főre jutó havi jövedelem összege nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, egyedül élő esetében a 200 %-át.

6. Adatkezelés

8. § (1) A jegyző a szociális ellátásra való jogosultság megállapítása, az ellátás biztosítása, fenntartása és megszüntetése céljából az Szt. 18-19. §-ban foglaltaknak megfelelően országos és helyi nyilvántartást vezet.

(2) A jelen rendeletben szabályozott ellátásban részesülő, a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozását a változás bekövetkeztétől számított 15 napon belül köteles a Hivatalnak bejelenteni.

7. Ellátási formák

9. § (1) A Képviselő-testület – átruházott hatáskörben a polgármester és a jegyző – az egyes ellátásokra vonatkozó részletszabályoknál megállapított szociális rászorultság alapján települési támogatásként az alábbi ellátásokat biztosítja az Szt. 45. §-ában foglaltak figyelembevételével:

  • a) lakhatási települési támogatás (jegyzői hatáskör)
  • b) születési támogatás (polgármesteri hatáskör)
  • c) temetési támogatás (polgármesteri hatáskör)
  • d) beiskolázási támogatás (polgármesteri hatáskör)
  • e) eseti támogatás (polgármesteri hatáskör)

(2) Az Szt. 45. §-ában foglaltaknak megfelelően a polgármester a rendelet 15. §-ban meghatározott szociális rászorultság esetén rendkívüli települési támogatást nyújt az Szt. 7. §-ában foglalt rendelkezéseket is figyelembe véve.

II. FEJEZET A települési támogatásokra vonatkozó részletes szabályok

8. Lakhatási települési támogatás

10. § (1) A jegyző lakhatási települési támogatást állapít meg a szociálisan rászorult személyeknek az általuk lakott lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség rendszeres fenntartási költségeinek viseléséhez.

(2) Lakhatási települési támogatásra az az Lapáncsa településen lakcímmel rendelkező személy jogosult, akinek

  • a) háztartásában az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át.
  • b) vagyonnal nem rendelkezik, és
  • c) az érintett ingatlanban – mint tulajdonos, vagy bérlőként életvitelszerűen lakik.

(3) A lakhatási települési támogatás elsősorban természetbeni települési támogatás villamosenergia-, víz- és gázfogyasztás támogatásához. A támogatás készpénzben történő kifizetésére akkor van lehetőség, ha a közüzemi (villamosenergia, víz, gáz) felhasználás mértéke meghaladja a megállapított támogatási összeget, vagy az érintett ingatlanban a közmű szolgáltatás nem biztosított. A lakhatási települési támogatás készpénzben történő kifizetésére vonatkozó igényt a formanyomtatványon jelezni kell.

(4) A lakhatási települési támogatás folyósítása havi rendszerességgel a kérelemben megjelölt közüzemi szolgáltató részére történik, annak összegét a szolgáltató írja jóvá.

(5) A lakhatási települési támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell

  • a) a közös háztartásban élő személyek a kérelem benyújtását megelőző havi jövedelemigazolását és vagyonnyilatkozatát,
  • b) annak a szolgáltatónak az utolsó havi teljes számlamásolatát, amelyre a kérelmező a lakhatási támogatás utalását kéri (villamosenergia-, víz- gázfogyasztás számla).

(6) A lakhatási támogatás mértéke a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem alapján a következőképpen kerül megállapításra:

  • a) akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-át nem haladja meg, a lakhatási támogatás összege: 7.000.- Ft/hó,
  • b) akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-át meghaladja, de nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, a lakhatási támogatás összege: 5.000.- Ft/hó,
  • c) akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét meghaladja, de nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, a lakhatási támogatás összege: 3500 Ft/hó.

(7) A lakhatási települési támogatás ugyanazon lakás esetén csak egy jogosult részére állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. Külön lakásnak kell tekintetni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(8) A lakhatási települési támogatásra való jogosultság a kérelem benyújtása hónapjának első napjától 12 hónap időtartamra kerül megállapításra.

(9) A havi rendszerességgel folyósított lakhatási települési támogatás a kérelmezőt a kérelem benyújtását követő hónap első napjától illeti meg. A jogosultság megszűnése esetén a megszüntetés dátuma az okot adó körülmény bekövetkezte hónapjának utolsó napja.

(10) A lakhatási települési támogatás iránti kérelmet írásban, az erre rendszeresített formanyomtatványon (1. melléklet) kell benyújtani a Hivatalnál.

(11) A lakhatási települési támogatás iránti kérelem ügyében átruházott hatáskörben a jegyző dönt.

9. Születési települési támogatás

11. § (1) A polgármester születési települési támogatást állapít meg a Lapáncsa településen lakcímmel rendelkező kérelmező szülőnek - élve született gyermeke jogán -, ha a kérelmező szülő a gyermekkel közös háztartásban él és – a szociális rászorultságot igazoló jövedelemnyilatkozat alapján - a háztartásban az egy főre eső jövedelem összege nem haladja meg a nettó 250.000.- Ft, azaz kettőszázötvenezer forint összeget.

(2) A születési települési támogatás összege 50.000.- Ft, azaz ötvenezer forint, melyet gyermekenként egyszer és csak a gyermek egyik szülője veheti igénybe.

(3) A születési települési támogatás iránti kérelmet írásban kell benyújtani az erre rendszeresített formanyomtatványon (2. melléklet), mely tartalmazza a szociális rászorultság igazolására szolgáló jövedelemnyilatkozatot, külön jövedelemigazolások benyújtása nem szükséges. A kérelemhez mellékelni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatát.

(4) A kérelem a gyermek születését követő 30 napon belül nyújtható be, e határidő elmulasztása jogvesztő.

(5) A születési települési támogatás iránti kérelemről átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

10. Temetési települési támogatás

12. § (1) A polgármester temetési települési támogatást állapít meg annak a Lapáncsa településen lakcímmel rendelkező kérelmezőnek, aki az elhunyt hozzátartozója eltemettetéséről (beleértendő a temetés nélkül történő a hamvasztás is) saját költségén gondoskodott és háztartásában az egy főre eső havi jövedelem – a szociális rászorultságot igazoló jövedelemnyilatkozat alapján - nem haladja meg a nettó 250.000.- Ft, azaz kettőszázötvenezer forint összeget.

(2) A temetési települési támogatás összege: 30.000,- Ft, azaz harmincezer forint.

(3) A temetési támogatás iránti kérelmet a halálesetet követő 30 napon belül kell benyújtani a Hivatalnál az erre rendszeresített formanyomtatványon (3. melléklet), mely tartalmazza a szociális rászorultságot igazoló jövedelemnyilatkozatot is, a kérelemhez külön jövedelemigazolások benyújtása nem szükséges. A kérelemhez csatolni kell:

  • a) a temetés költségeiről a kérelmező nevére kiállított számla eredeti példányát,
  • b) a halotti anyakönyvi kivonat eredeti példányát.

(4) A kérelem benyújtására nyitva álló határidő elmulasztása jogvesztő.

(5) A temetési települési támogatásról átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

11. Beiskolázási települési támogatás

13. § (1) A polgármester évente egy alkalommal az iskoláztatási költségek enyhítése érdekében a Lapáncsa településen lakcímmel rendelkező általános iskolás tanulók, közép- és felsőfokú oktatási intézményben tanulmányokat folytató (felsőoktatásban kizárólag az első alapképzésen résztvevő) tanulók részére kérelemre, tanulónként 20.000.- Ft, azaz húszezer forint összegű beiskolázási települési támogatást nyújt.

(2) A beiskolázási települési támogatás igénybevételére azon gyermekek (kiskorú gyermek esetén a törvényes képviselő) jogosultak, ahol a háztartásban az egy főre eső jövedelem - a szociális rászorultságot igazoló jövedelemnyilatkozat alapján - nem haladja meg a nettó 250.000.- Ft, azaz kettőszázötvenezer forint összeget.

(3) A támogatás igényléséhez formanyomtatvány áll rendelkezésre (4. melléklet), mely tartalmazza a szociális rászorultság megállapításához szükséges jövedelemnyilatkozatot is, külön jövedelemigazolások benyújtása a kérelemhez nem szükséges. A kérelemhez csatolni kell:

  • a) a középfokú oktatási intézményben tanulók és a felsőoktatási intézmény hallgatói iskolalátogatási igazolását, illetve hallgatói jogviszony igazolását,
  • b) azoknak az általános iskolás gyermekeknek az iskolalátogatási igazolását, akik nem a Magyarbólyi Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskolába (kötelező felvételt biztosító oktatási intézmény) járnak.

(4) A beiskolázási települési támogatás iránti kérelmet az erre rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani legkésőbb az aktuális tanulmányi év szeptember hónapjának 15. napjáig, ezen határidő elmulasztása jogvesztő. A kérelem formanyomtatvány átvehető a Hivatalban és a falugondnoknál.

(5) A polgármester a beiskolázási települési támogatás igénylésének lehetőségéről a helyben szokásos módon a lakosságot tájékoztatja az aktuális év augusztus hónapjában.

(6) A beiskolázási települési támogatás iránti kérelmet átruházott hatáskörben a polgármester bírálja el.

12. Eseti települési támogatás

14. § (1) A polgármester kérelemre eseti települési támogatást nyújt a Lapáncsa településen lakcímmel rendelkező szociálisan rászoruló személy részére, ha annak háztartásában az egy főre eső havi jövedelem összege nem haladja meg a nettó 60.000.- Ft, azaz ötvenhétezer forint összeget, egyedülélő személy esetében a nettó 100.000.- Ft, azaz egyszázezer forint összeget.

(2) Az eseti települési támogatás összege 15.000.- Ft, azaz tizenötezer forint.

(3) Eseti települési támogatás az alábbi többletkiadások okozta megélhetési problémák enyhítésére igényelhető:

  • a) tüzelőanyag hiánya
  • b) gyógyszerköltségek viselése
  • c) orvosi vizsgálatra történő beutazás költsége
  • d) kórházi ellátáshoz szükséges ruhanemű és tisztálkodási szerek vásárlása
  • e) háztartási nagygép vagy fűzőberendezés meghibásodása miatti többletköltség
  • f) csőtörés okozta károk enyhítése
  • g) közüzemi végszámla kifizetésének nehézsége
  • h) tartós idejű (minimum két hét) táppénz miatti jövedelem kiesés
  • i) élelmiszerhiány
  • j) elemi kár okozta károk enyhítésére
  • k) csecsemő táplálásával és gondozásával kapcsolatos költségek támogatására
  • l) felhalmozódott közüzemi hátralék kifizetésének nehézsége
  • m) megszűnő munkaviszony miatti jövedelem kiesés miatt.

(4) Az eseti települési támogatás ugyanazon háztartás esetén évente maximum 2 alkalommal állapítható meg, függetlenül a háztartásban élő személyek számától.

(5) Az eseti települési támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a közös háztartásban élő személyek a kérelem benyújtását megelőző havi jövedelemigazolásait, nyilatkozatait.

(6) Az eseti települési támogatás igényléséhez formanyomtatvány áll rendelkezésre (5. melléklet), mely átvehető a Hivatalban és a falugondnoknál.

(7) Az eseti települési támogatás iránti kérelmet átruházott hatáskörben a polgármester bírálja el.

13. Rendkívüli települési támogatás

15. § (1) A polgármester a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személy részére 5.000.- Ft, azaz ötezer forint összegű rendkívüli települési támogatást nyújt, amennyiben a kérelmező az alábbi szociális rászorultsági feltételeknek megfelel:

(2) Rendkívüli települési támogatásban az személy részesíthető, akinek a háztartásában az egy főre eső havi jövedelem összege nem haladja meg a nettó 15.000.- Ft, azaz tizenötezer forint összeget.

(3) Rendkívüli települési támogatásra különösen azok a rászorulók jogosultak

  • a) akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni
  • b) alkalmanként jelentkező többletkiadások miatti létfenntartási gondjaik vannak,
  • c) a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, iskoláztatáshoz, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak,
  • d) ha a rendkívüli települési támogatás hiánya a rászorulónak az életét, testi épségét veszélyezteti.

(4) A rendkívüli települési támogatás megállapítása iránti kérelemhez formanyomtatvány áll rendelkezésre (6. melléklet), melyhez csatolni kell a háztartásban élő személyek - kérelem benyújtását megelőző havi - jövedelemigazolását. A kérelem formanyomtatvány átvehető a Hivatalban vagy a falugondnoknál.

(5) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet átruházott hatáskörben a polgármester bírálja el.

III. FEJEZET Záró rendelkezések

16. § Hatályát veszti a települési támogatások rendszeréről szóló 2/2016 (II.19.) önkormányzati rendelet.

17. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.