Kovácshida Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2002. (VII. 24.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

Hatályos: 2002. 07. 24- 2021. 06. 11

Kovácshida Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2002. (VII. 24.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

Kovácshida Község Önkormányzat Képviselőtestülete a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997 évi CXL tv. 77 §-ban kapott felhatalmazás alapján az alábbiakat rendeli:

Általános rendelkezések

1. § (1) közművelődéshez való jog gyakorlása közérdek, a közművelődési tevékenységek támogatása közcél.

(2) A közművelődés feltételeinek biztosítása alapvetően az állam és a helyi önkormányzatok feladata.

2. § (1) Az Önkormányzat közművelődési közösségi színtere nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem. A közművelődésii tevékenység során tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés.

(2) A törvényben és rendeletben rögzített jogok megilletnek minden személyt nem, kor, vallás, politikai, nemheti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési különbségtétel nélkül.

Az Önkormázat helyi közművelődési feladatainak meghatározása

3. § (1) Az Önkormányzat feladata:

  • a) a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosítása,
  • b) lakosság élet- és munkaképességének növelése,
  • c) hagyományok ápolása, ünnepségek rendezése,
  • d) szórakozási lehetőség biztosítása.

(2) Az Önkormányzat az egyetemes kultúra részeként elismeri a sport kiemelkedő jelentőségét. Az Önkormányzat támogatja a Kovácshidai Sportegyesölet működését.

4. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési tevékenység folyamatossága érdekében közösségi színteret hoz létre, mely a Művelődési Házban (7847 Kovácshida, Felszabadulás u. 11. szám alatt) működik.

(2) Kovácshida Önkormányzat indokolt esetben engedélyezi az általa fenntartott közművelődési intézmény más célra történő igénybevételét.

(3) Az Önkormányzat biztosítja, hogy a község jövőbeni önszerveződő közösségei megfelelő rendszerességgel és időtartamban igénybe vehessék a közösségi szintér szolgáltatásait és az igénybevétel idejére a minimális működési feltételek rendelkezésre állását és a programok finanszírozását garantálja.

(4) Az Önkormányzat a közösségi színtér működtetését a költségvetésből finanszírozza. Forrása az Önkormányzat saját bevételre, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a központosított előirányzatból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapból pályázati úton elnyerhető támogatás.

Záró rendelkezés:

A rendelet kihirdetése napján lép hatályba. A rendelet kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.