Kovácshida Község Önkormányzat képviselő-testületének 2/2015.(III.1.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról

Hatályos: 2015. 03. 01- 2015. 08. 23

Kovácshida Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 32. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az önkormányzat által pénzben és természetben nyújtható szociális ellátásokról a következő rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

A rendelet célja és személyi hatálya

1. §


(1) E rendelet célja, hogy Kovácshida község közigazgatási területén a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében meghatározza az állam által biztosított egyes szociális ellátások formáit, szervezetét, a szociális ellátásokra való jogosultság feltételeit, valamint érvényesítésének garanciáit.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Kovácshida község illetékességi területén élő, bejelentett lakcímmel rendelkező az Szt. 3. §-ában meghatározott személyekre.

Eljárási rendelkezések

2. §


(1) Az e rendeletben szabályozott szociális ellátásokra érvényes általános eljárási szabályokat és értelmező rendelkezéseket az Szt. határozza meg. Az egyes ellátási formákhoz kapcsolódó speciális eljárási szabályokat az adott ellátási formák részletezik.

(2) Az eljárás megindítása történhet kérelemre, illetve hivatalból. E rendeletben szabályozott pénzbeli és természetbeni ellátások megállapítására irányuló kérelmet az igénylő a Kovácshidai Közös Önkormányzati Hivatal hivatalánál (továbbiakban: Hivatal) terjesztheti elő, a Hivatal által e célra rendszeresített formanyomtatványán.

(3) A kérelemhez csatolni kell a hatályos jogszabályok szerinti igazolásokat, szakvéleményeket.

(4) A kérelmező köteles együttműködni a Hivatallal a szociális helyzetének feltárásában.

(5) A szociális ellátások kifizetése a házipénztárból, illetve kérelemre banki átutalással történik.

Az ellátások formái, hatásköri rendelkezések

3. §


(1) A jogosult részére jövedelme kiegészítésére, pótlására pénzbeli szociális ellátás nyújtható, melynek fajtái:

- települési támogatás:

a) lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez

b) temetési költségekhez való hozzájárulásként megállapított települési támogatás,

c) születési támogatás

d) gyógyszer-kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás

(2) A képviselő-testület a polgármesterre ruházza át e rendelet 4.§, 5.§ b) és d) pontja szerinti, valamint a 9.§-a szerinti települési támogatásokban a döntést.

(3) A (2) bekezdés szerinti hatáskörökben hozott első fokú döntések elleni jogorvoslat esetén a másodfokú döntést a képviselő-testület hozza meg.

Települési lakhatási támogatás

4. §


(1) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások (villanyáram, víz-, gázfogyasztás, tüzelőanyag költsége) viseléséhez havi települési támogatás nyújtható.

(2) Lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.

(3) A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás havi összege 3.500.-Ft

(4) A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatást egy évre kell megállapítani.

(5) A kérelmezőt a lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg. (6) A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(7) A (6) bekezdés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit. (8) A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás iránti kérelemhez csatolni kell a 63/2006.(III.27.) Korm. rendelet 1. melléklete szerinti vagyonnyilatkozatot is.

Települési támogatás

5. §


(1) Az önkormányzat képviselő-testülete települési támogatást állapíthat meg annak,

a) aki a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került (betegség, elemi kár, haláleset, válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása érdekében, iskoláztatás biztosítása érdekében, gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartáshoz, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások miatt, vagy aki a gyermek/ek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak)

b) a községben állandó bejelentett lakcímmel rendelkező lakos, aki meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti

c) időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd és minden tőle elvárhatót megtesz, hogy élethelyzetének megfelelő jövedelemhez jusson.

d) a községben állandó bejelentett lakcímmel rendelkező szülőnek, akinek gyermeke a születését követően ténylegesen a család gondozásába kerül.

(2) Az (1) b) pont szerinti kérelemhez, a kérelem benyújtásával egyidejűleg a csatolni kell a temetés költségeiről a kérelmező nevére kiállított számla eredeti példányát, az elhunyt személy halotti anyakönyvi kivonatát, amennyiben nem a haláleset helye szerint illetékes települési önkormányzattól kéri az települési támogatást. A kérelem a haláleset bekövetkeztétől számított 30 napon belül nyújtható be.

(3) A (1) d) pont szerinti kérelemhez csatolni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatát.

(4) Az ellátás megállapításánál figyelembe vehető figyelembe vehető egy főre számított havi családi jövedelemhatár a) az (1) bekezdés a) és c) pontjában meghatározott esetekben a kérelmező összes körülményére tekintettel vizsgálják a jövedelmet, így annak felső határa nincs. b) az (1) bekezdés b) és d) pontja szerinti esetben nem történik jövedelemvizsgálat.

A települési támogatás összege

6. §


(1) Az települési támogatás összege a 5. § a) és c) pontjában meghatározott esetben legalább 2.000.- Ft, legfeljebb 30.000.- Ft. A települési támogatás ugyanazon kérelmezőnek vagy vele közös háztartásban élő személynek egy éven belül legfeljebb 4 alkalommal nyújtható, azzal, hogy egy éven belül összesen legfeljebb 30.000.- Ft segélyben részesülhet. Az települési támogatás egészben vagy részben természetbeni szociális ellátás formájában is nyújtható. Természetbeni ellátás különösen: élelmiszer, tűzifa, gyógyszer, ruházat megvásárlása.

(2) A 5. § b) pontjában meghatározott esetben az települési támogatás összege 15.000.- Ft.

(3) A 5.§ d) pontja szerinti települési támogatás összege 10.000.- Ft/gyermek.

(4) Az települési támogatás adható alkalmanként és havi rendszerességgel. A havi rendszerességgel megállapított települési támogatás betegség, elemi kár miatti anyagi segítségnyújtás, rendszeres nevelési támogatás, taníttatáshoz való hozzájárulás lehet, mely legfeljebb hat hónapra állapítható meg.

Méltányosság különleges esetben

7. §


A képviselő-testület különös méltánylást érdemlő esetben (különösen: rendkívüli szükséghelyzet, elemi kár) a körülmények mérlegelésével a 5. §-ban leírt feltételektől eltekintve települési támogatást állapíthat meg, melynek összege nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tízszeresét, és egy család részére egy évben legfeljebb egyszer adható.

Köztemetés

8. §


(1) A polgármester önkormányzati hatáskörében eljárva az Szt. 48. §-ában leírtak szerint gondoskodik a köztemetésről.

(2) Az önkormányzat a köztemetés költségeit hagyatéki teherként a közjegyzőnél bejelenti, vagy az eltemettetésre köteles személyt megtérítésre kötelezi.

A gyógyszer-kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás

9. §


(1) Méltányosságból gyógyszer-kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatásra való jogosultságot kell megállapítani annak a részére, aki szociálisan rászorult és gyógyszerköltsége olyan magas, hogy azt létfenntartása veszélyeztetése nélkül nem képes viselni.

(2) A gyógyszer-kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatásra való jogosultság elbírálása szempontjából szociálisan rászorult az, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 240 %-át, egyedül élő esetén 250 %-át. A havi igazolt gyógyszerköltség akkor tekinthető létfenntartást veszélyeztetően magasnak, ha az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20 %-át meghaladja.

Alapszolgáltatások

10. §


(1) Az alapszolgáltatások megszervezésével az önkormányzat segítséget nyújt a szociálisan rászorulók részére saját otthonukban és lakókörnyezetükben önálló életvitelük fenntartásában, valamint egészségi állapotukból vagy más okból származó problémák megoldásában.

(2) Az önkormányzat a következő alapszolgáltatásokat nyújtja: étkeztetés, házi segítségnyújtás, családsegítés.

Étkeztetés

11. §


(1) Napi egyszeri meleg étkezésre jogosult az általa eltartottakkal együtt az, aki kora, egészségi állapota, fogyatékossága, pszichiátriai betegsége, szenvedélybetegsége, vagy hajléktalansága miatt nem képes önmaga, illetve eltartottja részére a napi egyszeri meleg étkezésről gondoskodni.

(2) Életkorára tekintettel jogosult az étkeztetésre a 100. életévét betöltött kérelmező.

(3) Egészségi állapota, fogyatékossága, pszichiátriai betegsége vagy szenvedélybetegsége okán jogosult az étkeztetésre a kérelmező, ha betegsége fennállását szakorvosi igazolással alátámasztja.

(4) Hajléktalansága okán jogosult az étkeztetésre az a kérelmező, akit a népesség-nyilvántartásban hajléktalanként tartanak nyilván.

Házi segítségnyújtás

12. §


(1) Házi segítségnyújtás keretében a szolgáltatást igénybe vevő személy saját lakókörnyezetében kell biztosítani az önálló életvitel fenntartása érdekében szükséges ellátást.

(2) A házi segítésnyújtás keretében biztosítani kell:

a) az alapvető gondozási, ápolási feladatok elvégzését,

b) az önálló életvitel fenntartásában, az ellátott és lakókörnyezete higiéniás körülményeinek megtartásában való közreműködést,

c) a veszélyhelyzetek kialakulásának megelőzésében, illetve azok elhárításában való segítségnyújtást.

(3) A házi segítségnyújtást az önkormányzat a település rászorultjai részére a Villányi Mikrotérségi Szociális és Gyermekjóléti Társulás útján biztosítja.

Családsegítés

13. §


(1) A családsegítés célja a szociális vagy mentálhigiénés problémák, egyéb krízishelyzet miatt segítségre szoruló személyek, családok számára az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, a krízishelyzet megszüntetése, valamint az életvezetési képesség megőrzése.

(2) A családok segítése érdekében veszélyeztetettséget és krízishelyzetet észlelő Szt. szerinti jelzőrendszer működik.

(3) A családsegítés keretében elsősorban a Szt.-ben meghatározott programokat és szolgáltatásokat kell biztosítani.

(4) A családsegítési feladatokat az önkormányzat a Villányi Mikrotérségi Szociális és Gyermekjóléti Társulás útján biztosítja.

Záró rendelkezések

14. §


(1) E rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a határozattal jogerősen el nem bírált, folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(2) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Szt., és e törvény végrehajtására hozott magasabb szintű jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti az önkormányzat a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 10/2013. (XII.18) számú önkormányzati rendelet.


Kovácshida, 2015. február 18.


 

                 Küzdő-Ábrahám Edit                                                      Ilosfai Péterné dr. Hatvani Edit

                    polgármester                                                                                jegyző


Záradék: A rendelet a mai napon kihirdetésre került.

Kovácshida, 2015. március 1.



                                                        Ilosfai Péteré dr. Hatvani Edit

                                                     jegyző